Az évadnak vége, a hős megmarad - sorozatok képregényben

Vágólapra másolva!
Nem ritka, hogy egy sorozat vagy rajzfilmsorozat képregény alapján készül, de bőven találunk példát ennek fordítottjára is. Nem egy széria ihlette már meg a rajzolókat: jelenleg éppen a Castle nyomán készül képregény, de többek között a Helyszínelők-nek vagy az Odaát-nak is létezik rajzos változata - tehát nem kell összeomlani, ha vége a kedvenc sorozatnak, az évadnak, mert sok beszerezhető papíron.
Vágólapra másolva!

Castle

A Castle alkotói már két könyvet kiadtak a főszereplő, Richard Castle nevében (és szeptemberben érkezik a harmadik is), valamint elindítottak egy kamu honlapot, amely az író munkásságát mutatja be. Most pedig készül a keményfedeles, több mint százoldalas képregény, amelyet a Daredevil alkotója, Brian Michael Bendis ír, rajzolója Kelly Sue DeKonnick lesz. A Richard Castle's Deadly Storm című munka az író egykori főhősét, Derrick Stormot állítja a középpontba.

-----------------------------------

Buffy, a vámpírok réme

A Buffy, a vámpírok réme alapján rengeteg képregény jelent meg 1998-tól kezdve, bár ezeknek csak egy része hivatalos, a tévésorozat alkotója, Joss Whedon és a többi író ugyanis csak bizonyos kiadványoknál közreműködött. Ezek jó része még a sorozat sugárzása idején jelent meg, de a széria végeztével is született egy évadnyi képregényes folytatás. Rajzos történetek természetesen a Buffy spin-offjához, az Angel-höz is készültek, sőt találkozhatunk erotikus paródiával is (Boffy the Vampire Layer). A kiadványok egy része itthon is kapható.

Forrás: Dark Horse

-----------------------------------

Helyszínelők

A Helyszínelők mindhárom szériája nyomán születtek már képregények, melyek 2003-tól kezdve folyamatosan jelennek meg. A történeteknél számos nevesebb alkotó is közreműködött, és többüknek van tapasztalata tévés átiratok terén: Jeff Mariotte például az Angel-ből készített képregényeket, Max Allan Collins pedig a Sötét angyal rajzolt folytatásaiért volt felelős. 2009-ben a Helyszínelők még manga formájában is megjelent, Sakou Hamilton tollából - a kiadvány megrendelhető például az Amazonról.

-----------------------------------

Odaát

Az Odaát producere, Peter Johnson fejéből pattant ki az ötlet, hogy a tévés szériához képregény formájában készítsenek előzménysorozatot. Ennek eredményeképpen három, egyenként többrészes képregény született, az Origins, a Rising Son és a Beginning's End, melyek közül az utóbbi itthon is beszerezhető. A sorozatok az Odaát hátterét, John Winchester életét, illetve Sam és Dean gyermekkorát mutatják be, Matthew Dow Smith, illetve Diego Olmos rajzaival. Az albumokból több kép megtekinthető itt.

-----------------------------------

Halottnak a csók

Az idejekorán - a második évaddal - elkaszált sorozatot ötletgazdája, Bryan Fuller kívánta képregény formájában folytatni, hogy ezzel lezárja a történetet, és kielégítse a rajongók kíváncsiságát. A papíralapú harmadik évad már 2009 óta készül, időközben felmerült olyan ötlet is, hogy nem folytatásos képregény lenne, hanem egyetlen, vaskos kötet. A zombis történetek műfajának megújítását ígérő könyvből Fuller csak idén áprilisban mutatta meg az első oldalt a Twitteren, a kész album is elvileg megjelenik idén.

-----------------------------------

Hősök

Miután a Hősök képi világa amúgy is nagyban emlékeztet a képregényekére, kézenfekvő volt, hogy előbb-utóbb elkészítik a misztikus történet rajzos változatát. A képregényeket végül nem a hagyományos formában adták ki, hanem afféle websorozaként indították útjára, a tévés szériát adó NBC honlapján kezdték hetente megjelentetni. Néhány rajzos sztori az egyes tévés epizódokat folytatja, mások háttérinformációkkal szolgálnak a rajongók számára. A képregények - regisztráció után - egy magyar nyelvű oldalról is letölthetők.

-----------------------------------

Cartoon Network rajzfilmcsomag

Még a Hősök példájánál is kézenfekvőbb, hogy egy eleve rajzolt alapanyagot képregénnyé gyúrnak át az alkotók. Így történt a Cartoon Network több rajzfilmjével is: a végeredményt 1997-től Cartoon Network Block Party címen, havi rendszerességgel adta ki a DC Comics. Egy-egy albumban két-három rajzfilm képregényes átirata jelent meg, olyanok, mint a Dexter laboratóriuma, a Johnny Bravo vagy a Pindúr pandúrok. Magyarul olvasható a hasonló jellegű Cartoon Network magazin, a csatorna hőseinek képregényeivel.

-----------------------------------

Family Guy

Természetesen a leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozatból, a Simpson család-ból is készült már több képregény (melyek interneten is olvashatók), a hasonló jellegű Family Guy kalandjait pedig éppen most ültetik át papírra - az első szám a tervek szerint augusztusban jelenik meg. A rajzokat S. L. Gallant (G. I. Joe, Torchwood) és Anthony Williams (Batman, Dredd bíró) készítik, egy számban előreláthatólag három történet kap majd helyet.