Ötből négy magyarnak vannak kedvenc sorozatai

Vágólapra másolva!
Az AXN júniusi kutatása szerint  a magyarok négyötöde szívesen néz sorozatokat, a nők inkább szeretik ezt a műfajt, és - ahogyan az várható volt - a fiataloknak van a legtöbb kedvencük.
Vágólapra másolva!

Az AXN júniusi kutatása (amely kor és nem tekintetében reprezentatív a magyar felnőtt lakosságra) a sorozatnézési szokásokat vizsgálták: ebből kiderült, hogy a magyarok négyötöde szívesen néz sorozatokat. Csak a válaszadók 16%-a nyilatkozta azt, hogy soha semmilyen sorozatot nem követ. A sorozatnézők között ugyanannyian vannak azok, akik csak alkalmanként követik kedvenceiket (31%), mint azok, akik egy-egy kiválasztott szériát igyekeznek rendszeresen nézni (30%). A válaszadók egynegyede az önálló részekből álló sorozatokat kedveli, ahol nem kell tartani attól, hogy elveszítik a történet fonalát egy-egy kihagyott epizóddal (ez az önbevalláson alapuló adat valószínűleg torz, a valósághoz képest alacsony, mert itthon is sokkal népszerűbbek a különálló epizódokból álló krimik, mint az összetett, komplex történetet elmesélő, hosszabb figyelmet lekötő szériák).

A kutatás eredményei alapján a nők jobban kedvelik a sorozatokat, mint a férfiak: nagyobb arányban nézik a műsorokat és jobban követik az epizódokat is. A sorozatkedvelők nemek közötti aránya 43%-57% a nők javára. A nézőket kor szerint vizsgálva elmondható, hogy a legfiatalabb korosztály tagjai közül gyakorlatilag mindenki néz sorozatokat, és az idősebb, 45-64 éves korosztályoknak is a 80%-a. A sorozatkedvelők 67%-a a 18-44 éves korosztályból kerül ki. Szintén a fiatalabbak néznek leginkább több sorozatot is párhuzamosan, a 18-24 évesek közel fele pedig valódi sorozatfüggőként akár hosszú órákat is eltölt kedvenc sorozatával, akár az interneten.

Végzettségtől függetlenül néznek tévésorozatot a magyarok: az alapfokú iskolát végzettek 13 százaléka, a középfokú végzettségűek 14 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűek 21 százaléka mondta azt, hogy soha nem néz sorozatokat. Tíz megkérdezettből négy hetente legalább egyszer-kétszer követi kedvenc sorozatát, míg 37 százalék naponta egy-két órát valamilyen sorozattal tölt.