Csak itthon rekord a Való Világ 232 milliós büntetése

Vágólapra másolva!
Noha a február és május közti adásokat még nem elemezték, a médiahatóság által a Való Világ 4-re kiszabott 232 millió forintos pénzbüntetés itthon rekordnak számít, bár korábban több tévéműsor is elérte már a százmilliós határt. Az Egyesült Államokban ennél komolyabb bírságok is elő szoktak fordulni, volt például olyan krimisorozat, melynek egyik epizódját körülbelül 643 millió forintnak megfelelő összegre büntették, a rekorder tévéműsorra pedig közel 4,3 milliárd forintos bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa május 11-én 144 millió forintra büntette az RTL Klubot a Való Világ 2010. novemberi és decemberi adásai miatt: ebből 130 milliót a kiskorúak védelmének megsértése, 14 milliót pedig a reklámszabályok megszegése miatt kellene fizetnie a csatornának. Az RTL Klub a döntéssel nem ért egyet, és bírósághoz fordul, a médiahatóság szerint viszont a büntetés éppen hogy méltányos, hisz a hatályos jogszabályok szerint akár milliárdos összeget is ki lehetett volna róni. Egy hétre rá egy 88 milliós bírság érkezett a januári adások miatt - és ezzel még nincs vége.

Magyar viszonylatban ezzel együtt rekordnak számít a kiszabott összeg, ez idáig csak két tévés produkció kapott százmilliónál nagyobb büntetést. Joshi Bharat műsorának hathavi adásai 120 milliós bírságot jelentettek a Tv2-nek, míg az Édesnégyes című, szintén Tv2-s párkereső műsorban látott jogsértésekért 100 milliót kéne fizetnie a csatornának. A tavaly október óta működő Médiatanács a 2010-es év utolsó három hónapjában egyébként körülbelül négyszáz alkalommal döntött jogsértés elbírálásáról.

Ugyancsak sok dolga van az NMHH amerikai megfelelőjének, a Federal Communications Commissionnek (FCC), főleg, miután az Egyesült Államokban nézői médiafigyelő szervezetek is működnek - ezek közül a legbefolyásosabb az aggódó szülőket tömörítő Parents Television Council (PTC), melynek működéséről bővebben olvashat itt vagy itt. A médiahatóság az USA-ban is elsősorban a nézők panaszaira támaszkodik, ezek alapján próbál kiróni büntetéseket - amelyeket viszont a legritkább esetben fizetnek ki ténylegesen a csatornák.

Az FCC már 1934-ben megalakult, de az erőszakos, trágár vagy erotikus tartalmú jelenetek büntetése csak a hetvenes években vált szükségessé, akkoriban jelentek meg nagyobb számban merészebb tévéműsorok: 1973-ban egy talkshow már kétezer dolláros büntetést kapott, amiért résztvevői az orális szexről diskuráltak. A szervezet néha következetlenül döntött: 1990-ben a Bob and Tom Show tízezer dollárt fizetett kétértelmű, szexuális utalásokkal tarkított beszédért, egy másik tévéműsort pedig ugyanebben az évben csupán hatezer dollárra büntettek, pedig abban az egyik szereplő a péniszével zongorázott.

Ez a mai napig nem változott: a kétezres évek nagy port kavart esete volt például a New York rendőrei (NYPD Blue) egyik epizódjáé, amelynek zuhanyzós jelenetében egy pillanatig lehetett látni egy nő egyik mellét. Az FCC-hez akkor olyan sok panasz érkezett emiatt, hogy a médiahatóság 1,2 millió dolláros (közel 215 millió forintnak megfelelő összegű) büntetést szabott ki az ominózus részt leadó ABC-re. Az eset még 2003-ban történt, de - hosszas jogi huzavona után - csak 2011 januárjában zárult le, amikor a bíróság végül is úgy döntött, nem ad helyt az FCC követelésének, a csatornának így végül semmit nem kellett fizetnie.

Eltörölte a bíróság az FCC azon büntetését is, melyet a CBS-re szabott ki, miután Janet Jackson fél melle kivillant a Super Bowl alatt - ennek összege 550 ezer dollár lett volna. A csatorna már nem úszta meg a bírságot a Nyomtalanul című krimisorozata esetében, bár eredetileg egy igen magas összegű, 3,6 millió dolláros (körülbelül 643 millió forintnak megfelelő) büntetéssel kellett volna számolnia. Hosszas pereskedés után az összeg mintegy tizedére, 300 ezer dollárra csökkent - amit egyébként egy tinédzserorgia ábrázolása miatt róttak ki a CBS-re.

Forrás: Univision

24 millió dollárt fizettek, mert oktatási műsorként tüntettek fel egy tiniknek szóló szappanoperát

Hasonlóképp csökkent a Married by America című realityre kiszabott büntetés is, melyet pár sztriptíztáncos meztelen, ám digitálisan kikockázott testéért kapott a műsort adó Fox. Az FCC eredetileg 1,2 millió dollárra bírságolta a csatornát, mondván, az ominózus képsor ellen közel százhatvan bejelentés érkezett. A médiahatóság később elismerte, csak kilencven panaszról volt szó, amely csupán huszonhárom embertől érkezett - aztán egy blogger kiderítette, valójában csak három ember emelt panaszt, de egyikük rengeteg változatban elküldte levelét. A Foxnak így végül 91 ezer dollárt kellett fizetnie.

A tengerentúli rekordot egy ideig nem is egy tévécsatorna, hanem egy távközlési cég, a Qwest Communications tartotta - amelyet a kapcsolási szabályok megszegése miatt büntettek 9 millió dollárra -, de aztán hamar megelőzte az Univision nevű, spanyol nyelvű amerikai adó. A csatorna azt a vétséget követte el, hogy a Complices al Rescate című, tiniknek szóló szappanoperát oktatási műsorként tüntette fel, amiért az FCC hihetetlen mértékű, 24 millió dolláros (körülbelül 4,3 milliárd forintnak megfelelő) bírságot szabott ki.

A 2007-es döntéssel a médiahatóság példát akart statuálni, hogy a tévécsatornák igenis vegyék komolyan a gyermekek védelmét - ezzel kivételesen az Univision is egyetértett, és fizetett. Az FCC amúgy is fokozottan figyel a gyermekek védelmére: 2004-ben a Viacomnak és a Disneynek összesen 1,5 millió dollárt kellett kifizetnie (előbbinek 1 milliót, utóbbinak 500 ezret), amiért az általuk működtetett, gyermekeknek szóló tévécsatornák a megengedettnél több reklámot sugároztak.