Ötmilliós bírságot kapott a Tv2 egy véres gyilkossági riport miatt

Vágólapra másolva!
5 millió 61 ezer forintra büntette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Tv2-t egy 2010. október 1-jei, szokatlanul erőszakos és bizarr eset tálalása, a nagymányoki darabolós gyilkosról szóló riportja miatt. A csatorna fellebbez.
Vágólapra másolva!

2010. október 1-jén egy szokatlanul erőszakos és bizarr gyilkosságról szóló riportot adott a csatorna, a Tények-ben vezető hírként szerepeltette a bűnesetet, s az ajánlóban és a műsor végi összefoglalóban is kiemelte. Mivel ezt nem a médiatörvényben leírtaknak megfelelően tette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint, az NMHH 5 millió 61 ezer forintra büntette a Tv2-t - tudta meg az [origo]. A Tv2 sajtóosztályán kérdésünkre elmondták, hogy nem értenek egyet a döntéssel, fellebbeznek.

A vizsgált műsorszám az NMHH szerint számos aggályos elemet közölt, továbbá nem megfelelő módon hívta fel a figyelmet a megrázó képsorokra, hiszen a hír felolvasása után közölte csak, hogy "megrázó részletek következnek", addigra azonban azt már hallhatták a nézők. Részletesen taglalta az esetet, és nem riadt vissza a bizarr részletek hangsúlyozásától sem (például elhangzott, hogy befűszerezték a halottat). A hosszú, közel háromperces riport a gyilkos szerszámot is bemutatta, valamint az összeállítás csúcspontjaként közölte azt a rendőrségi fotót, amelyen vélhetően a holttest maradványait vagy annak véres nyomait lehetett felfedezni.

A médiahatóság szerint aggályosnak tekinthető ezen kívül, hogy a szerkesztők a riportban szereplők egyikének nevét is benne hagyták a vágott anyagban, ezáltal a család beazonosíthatóvá vált, hiszen a tévéző megismerte a pontos helyszínt, a családi körülményeket és a kisebbik fiú iskolájáról is kaphatott információt.

Az MTV Híradó-ja is foglalkozott a gyilkossággal, de az erre vonatkozó kérdésünkre az NMHH azt válaszolta, hogy "az MTV nem került képbe az ügy kapcsán, ott nem volt törvénysértés, így értelemszerűen bírságot sem kapott". Ugyanezt az esetet feldolgozta az RTL Klub Híradó-ja is, a csatorna 4,6 milliós bírságban részesült, hasonló okok miatt, mint a Tv2. A nagymányoki darabolós gyilkosról itt olvashat többet.