Vágólapra másolva!
Elvisről nevezhetnek el Budapesten egy teret, amin sokan meglepődtek - holott például a kanadai fővárosban, Ottawában keresztezi egymást a Mulder Avenue és a Scully Way, tehát nem is létezett, csak fikciós személyekről is neveztek el már utcát. Ezek nyilvánvalóan az X-akták két főhőséről kapta a nevét, de a világban máshol is találkozhatunk olyan helyekkel, amelyek elnevezését valamely tévésorozat ihlette. Legújabban a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó központi alakjáról akartak elnevezni közterületet, de Jock Ewing is megkapta a magáét Dallasban, hasonló, tévés magyar tervről viszont még nincs szó.
Vágólapra másolva!

Az Ottawa Citizen még 2008-ban közölt egy cikket a kanadai főváros két utcájáról, a Mulder Avenue-ról és a Scully Wayről. Az Ottawa keleti végén található közterületek még 2001-ben kapták nevüket, egy évvel az X-akták vége előtt: a területet beépítő Claridge Homes egyik tervezője, Paul Rothwell a kanadai lapnak elmondta, a város önkormányzata adott nekik annak idején egy listát azokról a közkeletű utcanevekről, amelyeket még nem használtak fel. Itt szerepelt a Scully, amelyhez kézenfekvő módon társították a Muldert, és erre a városvezetés is áldását adta.

A rendezett, kertvárosi környezet lakói közül egy bizonyos Judy Letourneau is nyilatkozott az Ottawa Citizennek, aki - férjével ellentétben - sosem volt kimondott rajongója az X-akták-nak, így az utcák neve nem is játszott szerepet lakhelye kiválasztásában. Szerinte a környéken nem történnek paranormális jelenségek, ha csak az nem, hogy a vendégek nagyon nehezen találják meg az utcát, miután az a város szélén fekszik.

A Mulder és Scully kereszteződésén legalább még egy helyen, a Virginia állambeli Manassasban is megbeszélhetünk, de vannak a világon más helyek is, amelyek valamely tévésorozat nyomán kapták a nevüket. Erre nyilván több esély van, ha egy sorozat amúgy is egy meghatározott városban játszódik: Dallasban, illetve vonzáskörzetében szinte értelemszerűen van Jock Ewing Circle, de hogy újabb példát is említsünk, a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó főhőse, Nucky Johnson is kaphat egy utcát a történetnek helyet adó Atlantic Cityben.

A városi tanácstagok egyike, Dennis Mason szeptemberben nyilatkozott úgy a The Press of Atlantic Citynek, hogy bead egy javaslatot, amelynek értelmében Nucky's Wayre keresztelné át a Belmont Avenue egy részét - a hotel környékét, ahol Johnson lakott. A Gengszterkorzó központi alakja ugyanis valóban létezett, és a sorozatban ábrázolt svindlijeit - szerencsejátékhoz, prostitúcióhoz kapcsolódó tevékenységét - sem a forgatókönyvírók találták ki. Mason ezzel együtt róla nevezné el az ominózus utcát: "Végül is csak adócsalást követett el, nem ölt meg senkit" - mondta az Atlantic Cityben működő lapnak.

Még könnyebb a dolga egy sorozatnak, ha címével már eleve egy utcát jelöl: a Szezám utca 2009-ben, negyvenedik születésnapjára kapott egy sarkot New Yorkban (123 Sesame Street), de az Egyesült Államokban több helyen található hasonló nevű közterület - sőt Ausztráliában vagy a Dél-afrikai Köztársaságban is. Ugyanígy a britek közkedvelt szappanoperájának címadó utcája, a Coronation Street is megtalálható néhány angol városban, nálunk pedig a Mi újság a Futrinka utcában? című sorozathoz köthető utca van Budapesten, Debrecenben és Baján - előbbi helyszínen videoriportot is készítettünk korábban.

Persze a fenti esetekben - kivéve a Szezám utca negyvenedik születésnapját ünneplő névadást - nehéz lenne megmondani, hogy az utcák nevének és a tévésorozatoknak van-e közük egymáshoz, de a véletlen egybeesések is szülhetnek érdekes sztorikat. Lila Akác köz (eredetileg Wisteria Lane) például már a Született feleségek indulása előtt volt jó néhány az Egyesült Államokban, de ezek közül legalább egy azonosult is a sorozattal: a dél-kaliforniai Greenwood Forest azonos nevű területéről még a USA Today is közölt egy riportot, melyben összehasonlítja az ott lakókat a sorozat karaktereivel.