Lehet a börtönben forgatni, de az RTL még nem gondol Stohl-realityre

Vágólapra másolva!
A Nem vagyok én apáca című reality jó nézettséggel futott évekkel ezelőtt: Zalatnay Sarolta adta el akkor az RTL Klubnak a börtönbe vonulása előtti napokat, majd a csatorna a fegyintézetben is forgatott. Stohl András ítélete még nem jogerős, az RTL-nél azt mondják, ezért nem gondolkodnak azon, hogy műsorvezetőjükkel börtönös műsort készítsenek. A magyar börtönökben ugyanakkor egyáltalán nem ritka vendégek a televíziós kamerák.
Vágólapra másolva!

"RTL Klub, javaslok egy műsort! Szerezzetek engedélyt, és kamerázzátok be a celláját! Stohl Bandi, megérkeztél, ez a Való Világ!" - írta a Luke nevű kommentelő az Összezárt az RTL Klub a Stohl-ügy ítélete után című cikkünk után, de nem csak neki jutott eszébe, hogy a műsorvezető-színész esetében igazán adja magát a börtönös reality ötlete.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az [origo]-nak azt mondta, amíg csak az elsőfokú ítélet van meg, nem változik a csatorna és Stohl viszonya, a műsorvezető marad képernyőn. A VV4 május elején ér véget, addigra biztosan nem születik meg a jogerős ítélet. "Ha börtönben lesz, természetesen nem fog tudni műsort vezetni. A még be nem következett helyzetet viszont nem szeretnénk elemezni" - mondta Kolosi. A Zalatnay börtönbe vonulása előtti napokat valóban vette az RTL, de Kolosi szerint az sok szempontból más helyzet volt. "Nem gondolkodtunk ilyesmin" - válaszolta a programigazgató arra a kérdésünkre, hogy lehet-e újabb rabos reality a csatornán.

Naponta kizárt

Napi valóságshow elképzelhetetlen egy büntetés-végrehajtási intézetben - mondta kérdésünkre Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) osztályvezetője. "Egy jogerősen elítélt nagyon csekély mértékben korlátozható szólásszabadságában, de a büntetés-végrehajtás rendje, biztonsága nem sérülhet, a fogvatartott pedig további bűncselekményekről nem beszélhet a riportban. A szabadságelvonás természetesen sok jog sérülésével együtt jár, de a szólásszabadság olyan alapjog, ami az elítélteknek is jár" - mondta.

Az interjúkat önkéntesen kell vállalnia a rabnak. Ha az elítélt nem akarja, akkor semmiféle stáb nem zavarhatja a börtönben, ha pedig beleegyezik a forgatásba, azt később visszavonhatja. Nincs limitálva, hogy egy tévéstáb hányszor forgathat, tehát, ha egy héten volt, attól még visszatérhet rövid időn belül.

"Hogy havonta készüljenek riportok a börtönből, azt el tudjuk képzelni, de show-elemeket természetesen nem engedélyezünk. Volt olyan magyar tévés, aki műsorában rabokkal akart skype-olni, más pedig sajtótájékoztatót akart szervezni fogvatartottak részvételével. Sok stáb forgatott már benn, és nem csak a bűnügyi műsoroktól" - emlékezett.

Ha autótolvaj, zsaroló, csempész kell épp egy tévének, akkor fogvatartottal készülhet interjú, amennyiben a megkeresett személy hajlandó nyilatkozni. "Ha nem konkrét személyt keresnek a tévék, hanem a fegyintézet vallási, kulturális életét, a munkavégzést szeretnék bemutatni, vagy azt, hogy néz ki egy nap a fegyházban, akkor azt is lehet, azonban minden interjúhoz országos parancsnoki engedély kell. De átfogó anyagnál fokozottan érvényesül, hogy nem sérülhetnek a biztonsági szempontok és a személyiségi jogok. A stábnak igazodnia kell a büntetés-végrehajtási rendhez, nem boríthatják fel az intézmény napirendjét" - ismertette a helyzetet Szalai.

Zalatnay eladta utolsó napjait

Zalatnay Saroltát 2004. szeptember 23-án ítélték jogerősen háromévi, börtönben letöltendő szabadságvesztésre, helybenhagyva a művésznő és társai ellen csalás miatt indított büntetőper elsőfokú ítéletét. Az énekesnőt összesen 120 millió forint kárt okozó, többrendbeli, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntettében mondták ki bűnösnek.

rtl klub

Az énekesnő 2004 novemberében eladta a börtönbe vonulását megelőző napjainak történetét, megállapodott az RTL Klubbal, így a kereskedelmi tévé részletesen beszámolhatott a szabadságvesztésének megkezdéséig tartó időszakról, folyamatosan vele volt a csatorna stábja. Dokumentarista eszközökkel felvett, úgynevezett docusoap készült, Nem vagyok én apáca címmel, találkozott az ügyvédjével, barátaival, ügyeket intézett. Volt 2,24 milliós nézettségű epizód is 2004 végén (mostanában a legnézettebb Barátok közt vagy a gyakran listavezető Való Világ legfeljebb kétmilliós nézettséget hoz).

A csatorna forgatott benn a börtönben is, majd 2005 nyarán hat nap szabadsághoz jutott Zalatnay, és az RTL Klubbal kötött korábbi egyezségnek megfelelően, már a börtönből való távozáskor tapadtak rá a kamerák. A nézettség kiváló maradt, a tévé előtt ülő 18-49-es célcsoport 40 százaléka a Nem vagyok én apáca folytatását követte. 2006 őszén aztán Zalatnay aláírt a Tv2-nél, így az Aktív és a Napló kapott jogot arra, hogy forgasson vele, de ekkor külön realityt már nem kapott.