Az MTV szerint közszolgálati feladat Vilmos herceg esküvőjét közvetíteni

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió és a Magyar Rádió tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union), így az EBU ingyenes hírcsere-szolgáltatásán keresztül kapják meg Vilmos herceg esküvőjének élő felvételeit az eseményt közvetítő, szintén közszolgálati BBC-től. Az MTV-től ketten utaztak ki Angliába az MTV által kiemelten fontosnak tartott ceremónia miatt, ennek költsége kétmillió forint.
Vágólapra másolva!

A BBC becslése szerint kétmilliárd ember követi majd világszerte ugyanazon képeket, ezzel pedig könnyen megdőlhet az abszolút nézettségi rekord (a korábbi, legnépszerűbb tévéadásokról itt olvashat bővebben). Itthon a két legnézettebb csatorna, a Tv2 és az RTL Klub is ad képet, de az MTV sem akar kimaradni: de vajon magyar közszolgálati feladat-e a brit trónörökös esküvőjére kiutazni, onnan tudósítani?

"Bár a hercegi pár egybekelése valóban nincs közvetlen hatással a magyar ügyekre, az újjáalakuló hazai közmédiarendszert helyzeti előnye és közszolgálati feladatai is arra késztetik, hogy a kereskedelmi vetélytársaknál bővebb, tartalmasabb, informatívabb közvetítéssel szolgálja ki a hazai közönség jól érzékelhető érdeklődését az angol királyi ház eseményéről. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a királyi esküvőről szóló tematikus műsoroktól nézettségük, illetve hallgatottságuk jelentős növekedésre számítanak a hazai közmédiumok is" - kapta a választ az [origo] az MTV sajtóirodájától.

Az MTV szerint "helyzeti előny", hogy a közmédiumok együttműködnek, négy televíziós és nyolc rádiócsatorna, egy teljes hírügynökség, valamint mindezek online felületei állnak rendelkezésre, hogy "egy-egy kiemelt, a magyar nemzet, az Európai Unió vagy az egész világ szempontjából fontos eseményre irányítsa rá a közönség figyelmét a hazai közmédia."

A Magyar Televízió kérdésünkre közölte, hogy a közvetítés a hazai közmédiumoknak jogdíjmentes: mivel az MTV és a Magyar Rádió tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union), az EBU ingyenes hírcsere-szolgáltatásán keresztül kapják meg az esküvői ceremónia élő felvételeit az eseményt közvetítő BBC-től. Két munkatárs utazott ki Angliába az esemény alkalmából: Németh Balázs az MTI-től és Vizi Attila operatőr, akik stand-up helyet bérelnek, ahonnan tíz alkalommal jelentkeznek be. Mint az [origo] megtudta, ennek költsége összességében kevesebb mint kétmillió forint: az MTV szerint a közvetítés horderejéhez képest ez nem számít jelentős összegnek.

"Természetesen vitatható, és szükséges is megvitatni, hogy közszolgálati kötelezettségnek számít-e az esküvői ceremónia közvetítése. Az erőteljes hazai érdeklődést tapasztalva ugyanakkor hiba lenne nem élni a közmédiumok együttműködéséből, illetve EBU-tagságából következő helyzeti előnyökkel. Vilmos herceg és Kate Middleton egybekelése nemcsak a mesebeli románcról szól, ahogyan a bulvárlapok gyakran tálalják; az esküvő körüli felfokozott figyelem számos olyan kérdést felvet, amelyet csak alaposabb ismeretekkel lehet pontosan megválaszolni, megérteni - közölte érdeklődésünkre az MTV sajtóirodája.

Doku és hosszú közvetítés

Az MTV legalább annyira rámegy az esküvőre, mint a Tv2, amely hetek óta kiemelten kezeli az eseményt. Az M1-en az április 28-ai A királyi ház titkai ugyan ígéretesnek tűnhet, de valójában dél-koreai sorozat, nem a herceggel foglalkozik, de este nyolcról már a William és Kate - egy álom valóra vált címmel indul közel kétórás film. A nagyüzem pénteken indul be, tíz után a Vilmos herceg és Catherine: egy királyi love story címmel lesz képernyőn egy dokumentumfilm első része, utána következik a ceremónia.

Előbb az MTV ad képet Londonból (11.25), utána a Tv2 (11.45), végül az RTL Klub, utóbbin délben indul a közvetítés. Az M1 közel délután háromig húzza a programot, este nyolctól pedig egy órában összefoglalják az eseményeket azoknak, akik nem tudták követni az esküvőt sem tévén, sem interneten, sem mobilon.