Százmillió forinton vitatkozik a Tv2 és a médiahatóság

Vágólapra másolva!
A 2010-es év legdrágább magyar valóságshow-ja volt az Édesnégyes - legalábbis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól kapott büntetés tekintetében. A Tv2 valamennyi, a csatorna őszi realityjét érintő ügyben pert indított, egy esetben pedig kérdéses, hogy időben adta-e be a keresetet.
Vágólapra másolva!

A Tv2 2010 őszén adta az Édesnégyes című napi valóságshow-ját, ahol olyan ismert embereknek próbált párt találni, mint a Jóban Rosszban Szabó Zsófija, az Ezek megőrültek későbbi műsorvezetője, Majka, vagy Zana József, Szorcsik Viki. A médiahatóság már szeptember közepén jelezte, hogy a tévézők az este hétkor, 12-es karikával vetített valóságshow-t a túlzott erotikus tartalom miatt több ízben feljelentették, majd december 16-án közölte, hogy - három tételben - már százmillió forintos büntetésnél tart a Tv2 az Édesnégyes című műsora, annak sorozatos törvénysértései miatt. Simon Zsolt, a csatorna később érkezett vezérigazgatója az [origo]-nak nyilatkozva elmondta, hogy senki nem számított ekkora büntetésre, és ilyen nem is fordulhat elő többet a Tv2-nél.

A Médiatanács először 19 millió 235 ezer forint kötbérbüntetést szabott ki a műsorszolgáltatónak. A kiszabott büntetéssel szemben a Tv2 a december végén keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróság felé - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011 januárjában az [origo] megkeresésére. Ez a 2010. augusztus 30., szeptember 1. és szeptember 3-i műsorszámmal és 87 műsor-előzetessekkel volt kapcsolatos, jelenleg a Fővárosi Ítélőtábla döntésére várnak abban a kérdésben, hogy mi lesz a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelem sorsa.

További kilenc Édesnégyes-adással, valamint a műsor-előzetesekkel kapcsolatosan megállapította a Médiatanács, hogy a médiaszolgáltató megsértette a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket, ezért 55 millió 680 ezer forintos bírságot rótt a Tv2-re, ám a csatorna ezt is megtámadta a Fővárosi Bíróságon. "A Fővárosi Bíróság a 3.K.30.334/2011/2. számú végzésével a médiaszolgáltató végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelmét elutasította, mely 2011. január 25-én született. A médiaszolgáltatótól fellebbezés ezen végzéssel szemben még nem érkezett hozzánk, azaz még nem jogerős. Így az összeg befizetésére sem került sor a médiaszolgáltató részéről. Tárgyalás kitűzésére még nem került sor a Bíróság részéről" - közölte kérdésünkre a NMHH. Ezen kívül van még egy 25 millió 309 ezer forintos büntetés (így jön össze a százmillió), négy adás és több műsorelőzetes miatt, ezt a döntést is megtámadta a csatorna a Fővárosi Bíróságon. Az ügyet 2011 júliusában tárgyalják.

A csatorna ügyvédje, Dr. Péntek Zoltán az [origo] megkeresésére megerősítette, hogy a Tv2 valamennyi ügyben keresetet adott be, megtámadva a határozatokat. "Csak egy ügyben merült fel a kérdés, hogy időben adtuk-e be a keresetet, ebben fellebbezést nyújtottunk be, amelynek úgy kell végződnie, hogy az üggyel érdemben fog a foglalkozni bíróság" - tette hozzá.