Precízen számolja a médiahatóság a VV4 meztelenségeit és káromkodásait

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által precízen vezetett káromkodás-, dohányzás- és meztelenkedéslista alapján megállapítható, hogy a Való Világ 4-ben rendületlenül sokat trágárkodnak a szereplők, a meztelenség, erotikus jelenetek bemutatása rapszódikus, viszont érezhetően kevesebb lett február végére a dohányzó villalakó a képernyőn.
Vágólapra másolva!

Noha a 2010 novemberi kezdés óta száznál több feljelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a Való Világ-gal kapcsolatban, a reality ügyében a Médiatanács nem határozott, sem büntetést, sem figyelmezetést nem kapott az RTL Klub valóságshow-ja miatt - miközben a NMHH három tételben százmillió forintra büntette a Tv2-t az Édesnégyes című párkereső erotikus jelenetei, további 13 millióra az Ezek megőrültek című vetélkedő, kétmillióra az Aktív egy adása miatt. Az RTL a közelmúlban hétmilliós büntetést kapott, amely három műsor miatt járt, de a Való Világ 4 esetében nincs újabb fejlemény, március elején Kiricsi Karola szóvivő csak annyit mondott, hogy "sok a panasz, komplex az ügy, de hamarosan várható döntés".

A rekordszámú panaszt termelő VV4 ugyan büntetést nem kapott, de szem előtt van: a mediatanacs.hu egyik belső oldalán alapos diagramok találhatóak. "Az előző szériák tapasztalataiból kiindulva a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések gyakorisága, valamint negatív magatartásmintaként a dohányzás és az alkoholfogyasztás bemutatása mentén tanulmányozzuk az adásokat" - írják az oldalon.

A Médiatanács megállapította a tapasztalatok alapján, hogy a valóságshow-k jellegzetes velejárói a durva, trágár kifejezések, amelyek nem minden esetben kerülnek elnémításra. Ezért jelen szériában különös figyelmet fordítottak a káromkodások regisztrációjára, illetve azok osztályozására. "Fokozottan aggályos tartalomnak tekinthető a villalakók részéről folyamatosan tapasztalható gyakori alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a termékek reklámértékű megjelenése. A kategóriát érintően azok a jelenetek kerülnek felvételre, amelyek egyértelműen bemutatnak dohányzást vagy alkoholfogyasztást" - teszik hozzá.

A gondosan elkészített diagramokból kiderül, hogy alkoholt fogyasztó szereplő január 3. hetében volt legtöbbet a képernyőn, dohányzó villalakót pedig karácsonykor és az újév körüli adásokban mutatott legtöbbet az RTL Klub. Míg az italozás megjelenítése hullámzó, nincs tendencia, az amúgy gyakorlatilag folyamatosan pöfékelő játékosok esetében megfigyelhető rendezői, szerkesztői, vágói törekvés arra, hogy kevesebb cigarettázó személyt mutassanak: a december végi adásokhoz képest február végére negyedére csökkent a füstös jelenetek száma.

Szexualitást és meztelenséget is mutatott az RTL Klub (ezek a legtöbb reality természetes velejárói), ezek száma heti átlagban, adásonként három és nyolc között mozgott: de február közepén-végén sem volt több pajzán, erotikusnak mondott jelenet, mint a sorozat második-harmadik hetében. Az NMHH precízen vizsgálta és számolgatta a káromkodásokat is, ezeket "enyhe" és "erős" mértékűként regisztrálta. A diagramokból kiderül, van, hogy adásonként negyvennél is több durvának mondható káromkodást kell kifütyülniük vagy elnémítaniuk a stábtagoknak: január második hetében és február közepén voltak különösen indulatosak és szabadszájúak a lakók, legalábbis a gondosan megvágott összefoglalók szerint.