Menekülttáborban forgatott az HBO

Vágólapra másolva!
A magyar HBO ötödik saját gyártású dokumentumfilmje a menekültkérdésről szól: Nagy Viktor Oszkár alkotása olyan menekültek személyes történetét mutatja be, akik a bicskei menekülttáborban lelnek ideiglenes otthonra. A Két világ közt március 31-én kerül képernyőre.
Vágólapra másolva!

2010-ben a Magyarországon regisztrált menedékkérők száma meghaladta a négyezer főt, de csak minden tizedik menedékkérő kapja meg a menekültstátuszt. Az HBO új dokumentumfilmje, a Két világ közt az érkezettekről, az érzelmileg zűrzavaros időszakról, a kényszerű újrakezdést megelőző, utolsó pillanatokról szól: négy különböző sorson keresztül mutatja be a menekültek helyzetét.

Lia, Ahmed (a képen), Bebe és Usama a dokumentumfilm főszereplői, akik a világ legkülönbözőbb tájairól érkeztek hazánkba: Grúziából, Szomáliából, Elefántcsontpartról és Libanonból. Mind a négyen más okból hagyták el hazájukat: háborúk, családi drámák, súlyos testi és lelki traumák űzték el őket szülőföldjükről.

hbo

Nagy Viktor Oszkár a 40. Magyar Filmszemlén 2009-ben lett ismert, diplomafilmje, az Apaföld című nagyjátékfilm elnyerte a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, majd ugyanabban az évben jelölték az Európai Filmdíjra is. Az elmúlt két évben rendezője és forgatókönyvírója volt a Hajónapló című televíziós sorozat egyik epizódjának, illetve a vegyes házasság témakörével foglalkozó 3 Esküvő című dokumentumfilm-sorozat egyik epizódját is ő jegyzi.