Öt dolog, amelyet jó tudni a tévés vetélkedőkről

Vágólapra másolva!
A SmartMoney Magazine nemrégiben közzétett egy hasonló című összeállítást: ebben olyan háttér-információkat közölt, amelyekkel nem feltétlenül vannak tisztában a tévés vetélkedőkre jelentkezők, pedig érdemes lenne tudniuk. Az egyes pontokhoz kapcsolódva a magyar viszonyokról kérdeztük a frissen visszatérő A 40 milliós játszma főszerkesztőjét, Rényi Ádámot, aki kérdésíróként rengeteg más vetélkedőben is közreműködött a Multimilliomos-tól A széf-en át Az örökös-ig.
Vágólapra másolva!

1. Aki nem elég izgalmas, nem kerül játékba

A 40 milliós játszma amerikai változatára, a Million Dollar Money Drop-ra jelentkező Joel Sturdivant a meghallgatás előtt még azt gondolta, sztorija felkelti majd azok érdeklődését, akik kiválasztják a játékosokat: egy olyan barátjával jelentkezett ugyanis, akivel a középiskolában még egy pár voltak, de ma is a legjobb viszonyban vannak. A helyszínen aztán kiderült, hogy a jelentkezők között egykori oroszlánidomár is van, egy másik pár pedig évekig dolgozott misszionáriusként egy fejlődő országban. Sturdivant persze nem került be.

Rényi Ádám szerint oroszlánszelídítőnek vagy misszionáriusnak nem kell lenni, de tény, hogy amikor az ember tévés vetélkedőt készít, mindenképpen emberi sorsokat tár a nézők elé. "A játékossal meg fognak történni dolgok, nyer, veszít, örül, szomorkodik, a néző pedig ezzel azonosul, vagy legalábbis viszonyul valahogyan a történésekhez. Mindenképpen olyan játékosok kellenek tehát, akik érdekesek lehetnek a közönség számára. Ez persze nem jelenti azt, hogy akit nem választunk be egy ilyen vetélkedőbe, az nem értékes ember - csak épp a televíziós szempontoknak kevéssé felel meg. Ez inkább belső tulajdonságokra vonatkozik: nem baj persze, ha valaki külsőre is megjegyezhető, de alapvetően nem szépségversenyről van szó" - vélte.

2. A nyeremény után rengeteg adót kell fizetni

Az szinte természetes, hogy a nyeremény után adót kell fizetnie a játékosnak, bizonyos esetekben azonban ezen felül is rosszul jár: elképzelhető például, hogy a nyeremény az éves bevételeit is annyira megnöveli, hogy magasabb adókategóriába kerül. Egy amerikai házaspár, amely összesen 135 ezer dollárt keres évente, és emellé nyer 10 ezer dollárt, a SmartMoney számítása szerint 231 dollárt bukik ahhoz képest, aki eleve többet keres, és így a plusz 10 ezerrel is ugyanabban a kategóriában marad. Arról nem is beszélve, hogy az USA-ban államonként változik az adórendszer, a nyeremény után viszont ott kell fizetni, ahol megnyerte az ember. Kaliforniában ez a ráta 10,55 százalék, míg Ohióban például csak 3, így egy ohiói lakos egy 5 ezer dolláros nyeremény esetén körülbelül 415 dollárral jobban járna, ha a komolyabb tévés vetélkedőket nem Kaliforniában vennék fel.

"A nyeremény, mint minden országban, Magyarországon is adóköteles, de ezen szerintem nincs semmi titkolni- vagy szégyellnivaló" - mondja Rényi. A nyereményadó itthon a bruttó összeg 25 százaléka, vagyis a játékosnak a megnyert pénz negyedét kell adóként befizetnie. Rosszabb a helyzet, ha tárgynyereményről van szó, ez esetben az új tulajdonosnak a nettó érték 33 százalékát kell befizetnie az államnak.

3. Van, akit tönkretesz a nyeremény

Ami a klasszikus példa - az óriási lottónyeremény - esetében megeshet, az ugyanúgy megtörténhet akkor is, ha a tévében nyer egy komolyabb összeget az ember. Folyamatosan érkezhetnek hozzá a rokonok, barátok, sőt idegenek, hogy kölcsönkérjenek - akiknek itt ráadásul könnyebb dolguk is van, hisz a pénzhez ország-világ színe előtt jutott hozzá a játékos. A SmartMoney által megkérdezett pénzügyi tanácsadó szerint a későbbiekben az is gond lehet, hogy a nyeremény tulajdonosa az adó nélküli összeggel tervez, így könnyen adósságokba verheti magát.

tv2

"Nekünk nincs ilyen rossz tapasztalatunk. Azt el tudom képzelni, hogy egy lottónyeremény - amely többmilliárdos nagyságrendet is elérhet - megváltoztathatja az ember személyiségét, és ártalmas lehet, de nem hiszem, hogy egy televíziós vetélkedőben megnyerhető összeg is képes erre. Szerintem ez inkább lehetőséget ad az embereknek, hogy az életüket jobb irányba tereljék: a nyereményből kifizethetik a lakáshitelüket, új autót vehetnek, vagy elmehetnek egy nagy utazásra, amit egyébként soha az életükben nem tehetnének meg. Sajnos az utóbbi időben inkább az adósságtörlesztés az, amely miatt az emberek nyerni akarnak" - véli Rényi.

4. Egész napos program a tévéfelvétel

A tévéfelvétel olykor egész napos elfoglaltságot jelenthet: Carl Balediata 2007-ben méltatlankodva számolt be a sajtónak arról, hogy az amerikai Szerencsekerék játékosaként körülbelül tíz órát várt egy öltözőben, mire sorra került. Közben úgy érezte magát, mintha a bíróságon lenne, ugyanis a csatorna munkatársai folyamatosan figyelték - mosdóba is csak egy hostess kíséretében mehetett ki -, nehogy kommunikálhasson a külvilággal.

http://press.tv2.hu

Rényi szerint egész napos várakozás náluk nem fordulhat elő: "A 40 milliós játszma alapvetően élőben megy, de amikor nem, akkor is ugyanannyi idő alatt próbáljuk felvenni - így nálunk nem kell sokat várni, sem a játékosoknak, sem a közönségnek. De ez a formátumtól függ, az amerikai A 40 milliós játszmá-ban például az egyes körök között is átépítik a díszletet - kiszednek például csapóajtókat, amelyeket mi csak egy logóval takarunk el. Bizonyos formátumoknál valóban megeshet, hogy mondjuk egy negyvenperces adást több mint két órán át vesznek fel. A biztonsági intézkedések nálunk is szigorúak, A 40 milliós játszmá-nál talán még komolyabbak is, mint a magyar átlagnál: nagyon fontos, hogy a közönségből ne súgjanak, erre élő adásnál még jobban kell figyelni, hisz azt nem lehet leállítani. És persze a pénz őrzése is különleges biztonsági előírásokat kíván."

5. Mindegy, hogy a játékos nyer vagy veszít, célponttá válik

"Kösd fel magad!", "Egy arrogáns seggfej vagy" és "Amilyen hülye vagy, annyira kapzsi": csak néhány azon üzenetek közül, amelyeket Ken Basin kapott a blogján, miután rosszul válaszolt az amerikai Legyen ön is milliomos! egymillió dolláros kérdésére. A férfi megállhatott volna, és akkor 500 ezerrel távozik, így viszont 25 ezer dollárt vihetett haza - elismerte, hogy nagyot hibázott, azt azonban ma sem érti, miért támadtak neki az emberek.

Rényi szerint ilyen sem volt még itthon: "Én nem tudok ilyenről, erről a játékosokat kellene megkérdezni. Amennyire én látom, a közönség inkább örül a játékosok sikerének, és a veszteseinket sem bántják - valószínűleg a nézők is megértik, hogy élőben, hatalmas téttel az ember olyat is elronthat, amit egyébként teljes biztonsággal tud" - véli.