A tévében Zámbó Jimmy és a Vad Angyal is verte az X-Faktort

Vágólapra másolva!
2010 végén, a legnézettebb hazai csatornán, a legkapósabb, vasárnap esti műsorsávban az ősz nagy dobásának számító X-Faktor fináléja 2,8 millió tévézőt érdekelt, félmillióval többet, mint a nyári focivébé döntője. Ezzel az év legnagyobb érdeklődést kiváltó tévéműsora lett, de így is elmaradt a 2009-es Csillag születik és a régi, Tv2-s telenovellák számaitól. 2011-ben a britek szerint mindenki Vilmos herceg esküvőjét fogja figyelni a tévében, az lesz az év legnézettebb eseménye - mi pedig utánamentünk, melyek voltak a világ legnépszerűbb tévéműsorai az utóbbi időben.
Vágólapra másolva!

2001 és 2010 közt az AGB mérése szerint a legnézettebb műsor, amely magyar tévéken futott, a 2001. január 5-én sugárzott Zámbó Jimmyre emlékezünk című show volt, 3 millió 313 ezer honpolgár maradt a Tv2-n az adás alatt. A második helyet is a Tv2 vitte el, egészen meghökkentő módon a Vad angyal című telenovellával, Natalia Oreiróval - az adott epizódot 3 millió 240 ezer tévéző figyelte. Az RTL Klubon hárommillió fölött hozott a Legyen ön is milliomos! egyik adása, 2002-ben Kokó egyik bokszmeccse, illetve a 2009-es Csillag születik-döntő.

Ez utóbbi kakukktojás a top 10-es listán, mivel a 2001-2002-es nézettségeket később már szinte lehetetlen volt reprodukálni: az okok közt pedig ott a szélessávú internet elterjedése, a szórakozási formák megváltozása, illetve az, hogy erősen megszaporodtak a tematikus csatornák, a sporttévék, és ezek mind a nagyobbaktól szívtak el tévézőket. Volt idő, amikor az Irigy Hónalmirigy és a Napló is hárommillió nézőt vonzott a Tv2-re, de az Esperanza című telenovella és a Poénbomba is közelítette a hárommilliós határt. Ehhez képest 2010 végén, a legnézettebb hazai csatornán, a legkapósabb (vasárnap esti) műsorsávban az ősz nagy dobásának számító X-Faktor döntője "csak" 2,8 millió tévézőt érdekelt - igaz, ezzel is az év legnagyobb érdeklődést kiváltó tévéműsora lett. A spanyol-holland vébédöntő félmillióval kevesebb magyar érdeklődését váltotta ki, igaz, ez utóbbit sokan nézték kocsmában, bárban, kivetítő előtt, nagy társaságban, ez pedig nem számít bele a mérésekbe.

2011-ben egy esküvőre figyel majd a fél világ

Vilmos herceg októberben jegyezte el Kate Middletont, de a sajtót csak november 16-án értesítették arról, hogy 2011 tavaszán már meg is tartják az esküvőt. A brit tévécsatornák azonnal reagáltak a hírre: a BBC és a Sky News már aznap este leadott egy-egy különkiadást a bejelentésről, előbbi csatorna pedig arra is kész, hogy nemcsak Nagy-Britanniában, de az egész világon élőben közvetítse az esküvőt, amelytől óriási nézettséget remél: "Nincs kétségünk afelől, hogy a szertartás világszerte a tévétörténet egyik legnagyobb nézettségét fogja hozni" - mondta a BBC szóvivője a Hollywood Reporternek.

Az elvárás nem is túlzott, ha figyelembe vesszük, hogy 1981-ben világszerte körülbelül 750 millióan figyelték, amint a herceg szülei, Diana és Károly házasságot kötnek. Ezt a számot - a maga 715 millió nézőjével - még a 2010-es futball-világbajnokság döntőjének sem sikerült beállítania, pedig a mérkőzéssorozat korábbi szakaszai rendre rekordokat döntöttek többek között az Egyesült Államokban és Németországban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Itthon aligha lesz nézettebb az esküvő, mint az X-Faktor

A nézettséget elég nehéz világviszonylatban mérni vagy akár megbecsülni, főleg a modern technika korában, amikor egy-egy adás nemcsak a televízión keresztül, de interneten vagy mobilon is eljuthat a nézőkhöz. A világ legnézettebb tévés eseménye valószínűleg a 2008-as pekingi olimpiai játékok megnyitója volt, de hogy pontosan hányan követték figyelemmel, arról megoszlanak a vélemények: amíg a Reuters egymilliárd nézőről számolt be annak idején (és ez a legelfogadottabb), addig a Wall Street Journal már több mint kétmilliárdra, a Washington Post pedig körülbelül négymilliárdra tette a nézők számát.

Diana hercegnő temetése hasonló becslések alapján kúszik fel 2,5 milliárdos nézettségig - ezt a számot nem biztos, hogy el kell fogadnunk, abban viszont az amerikai híradások megegyeznek, hogy az Egyesült Államokban a hercegnő utolsó útját többen (33,2 millióan) követték, mint Michael Jacksonét (31,3 millióan), amelyet szintén élőben adtak a televízióban. Nyilván a legnézettebb tévés események közé tartozna, mondjuk, az első Holdra szállás közvetítése is, de erről meg csak arányaiban lehet beszélni, miután akkoriban jóval kevesebb volt a tévékészülék.

A világ legnézettebb fikciós tévéműsorairól, sorozatairól a Eurodata TV Worldwide készített felmérést 2009-ben, hatvanhat ország 1,6 milliárd lakosának bevonásával. Ennek eredményeképp 81,8 millió nézővel a Doktor House bizonyult a legnépszerűbb sorozatnak, nyomában a Helyszínelők eredeti, illetve miami kiadásával. A vígjátéksorozatok kategóriájából a Született feleségek került ki győztesen (56,3 millió nézővel), a szappanoperák között pedig a Gazdagok és szépek nyert (24,5 millió nézővel).

Országokra lebontva a sport a nyerő

Egyszerűbb a nézettség megállapítása, ha csupán egy országot veszünk figyelembe, és ily módon lebontva az is elmondható, hogy a legtöbb helyen a sport a legnépszerűbb. Az amerikaiaknál az idei Super Bowl, vagyis az amerikaifoci-bajnokság döntője lett minden idők legnézettebb tévéműsora: 106,5 millióan voltak rá kíváncsiak, míg a korábbi rekorder, a M.A.S.H. című sorozat fináléja félmillióval kevesebb nézőt vonzott.

A britek közül az 1966-os futballvébé angol-német döntőjét figyelték a legtöbben (32,3 millióan), ezt követi Diana hercegnő már említett temetése, illetve egy 1969-es dokumentumfilm a királyi családról, amely először engedte be a nézőket a Buckingham-palotába. Nagy-Britanniában a fikciós műsorok közül az EastEnders (a képen) című szappanopera egyik epizódja érdekelte leginkább a nézőket, amely 30,15 milliós nézettségével az összesített brit listán is befér a negyedik helyre.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A németeknél is egy sportesemény vezet, a hazai válogatott spanyolok elleni mérkőzését 31,1 millióan figyelték az idei focivébén - sőt a kilenc legnépszerűbb műsor között a hetedik helyet elfoglaló Klinika az egyetlen, amely nem futball-világbajnoksághoz vagy Európa-bajnoksághoz kötődik. A kanadaiaknál is idén állított be rekordot egy sportesemény: a vancouveri téli olimpia hokidöntőjére a népességnek közel a fele, 16,6 millió ember volt kíváncsi.