A tévézőket, hallgatókat is bevonná a médiatanács a Közszolgálati kódex megalkotásába

Vágólapra másolva!
A médiatanács a közmédiumok működésének alapelveit meghatározó Közszolgálati kódex megalkotásába bevonná a tévézőket és a rádióhallgatókat: február 1-je után 45 napig lehet javaslatokat tenni.
Vágólapra másolva!

Február 1-jétől 45 napig, március közepéig várja a médiatanács a tévézők, rádióhallgatók javaslatait a Közszolgálati kódexet megalkotásához - a szervezet szerint azért fontos az együttműködés, hogy jelen legyenek a dokumentumban a "fogyasztói oldalról megnyilvánuló igények." A médiatanács várhatóan tavasszal fogadja el a kódexet, módosításáról a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának egyetértésével a tizennégy tagú, egyházi és civil szervezetek képviselőit tömörítő Közszolgálati Testület dönthet. Ennek létrejötte március végére várható.

A kódexben foglaltak betartása felett a Közszolgálati testület őrködik majd, megsértése esetén a médiatanács figyelmeztetheti a médiumokat, eljárást azonban nem indíthat, így bírságolási joga sincs. A médiatörvényben foglalt alapelveket kibontó Közszolgálati kódex betartása a közmédiumoknak is érdekük, ezért a médiahatóság nem számít jogsértésekre.