Flört a főnővérrel, titkok a kertvárosban

Vágólapra másolva!
A nálunk Ki vagy, Doki? címmel vetített Doctor Who kultstátusához Nagy-Britanniában nem férhet kétség, így is nehéz azonban elképzelni egy videojátékot, amely a sorozathoz kapcsolódik - pedig készült már ilyen, és még idén érkezik a folytatás. Sőt a játékfejlesztők jóvoltából akár szurikáták bőrébe is bújhatunk, vagy a Lila Akác közben járkálhatunk, titkok után kutatva: a legfurább számítógépes játékokból válogattunk, amelyek valamely tévésorozat nyomán készültek.
Vágólapra másolva!

A Doctor Who igen kedvelt sorozat Nagy-Britanniában, a leghosszabb ideje futó sci-fi szériaként a Guinness Rekordok könyvé-be is bekerült 2006-ban: akkor negyvenhárom évnél és 723 epizódnál járt. Ennek tükrében nem csoda, hogy videojátékok is készült belőle, amelyeket ráadásul több millióan letöltöttek a BBC oldaláról - annak ellenére, hogy játékszinten nem sok élményt nyújtanak, a sok beszéddel és a felhasználói döntést nem igénylő jelenetsorokkal inkább olyanok, mintha egy-egy új epizódot látnánk.


Idén még két játék készül a sorozat nyomán: a Doctor Who: Evacuation Earth Nintendóra, a Doctor Who: Return to Earth pedig Wii-re jön a télen, valószínűleg hasonló megoldásokkal, mint a korábbi kalandjátékok. A történetbe szőtt időutazást, a rejtélyek felgöngyölítését még meg is lehetne izgalmasan oldani, de láttunk jó pár olyan próbálkozást is, ahol már az alapanyag sem volt túl jó egy videojátékhoz. Íme pár kevéssé sikerült vagy épp fura számítógépes játék, melyek mindegyike egy-egy tévéműsorhoz kapcsolódik.

Tudorok

A Tudorok-ból tavaly készített videojátékot a Merscom: a hír akkor azért volt meglepő, mert a cég "családbarát kalandjáték"-ként harangozta be termékét - a széria viszont VIII. Henrik viharoktól sem mentes uralkodását mutatja be, így az erőszak és a szex is jókora szerepet kap a történetben. A játék végül egy klasszikus hidden object game lett, vagyis a Tudorok-at idéző környezetben kell rábukkanni elrejtett tárgyakra.


---------------------------------

Szurikáták udvarháza

Az Animal Planet sikersorozatából, a Szurikáták udvarházá-ból is készült már több számítógépes játék, melyek többsége igen egyszerű, inkább a gyerekek szórakoztatását szolgálja. Van ezek között olyan, ahol földalatti járatokon kell keresztülvergődnünk egy szurikátacsaláddal, máshol pedig az égből potyogó kisállatokat kell elkapni. Akad színezős játék is, ahol semmi mást nem kell tennünk, minthogy különféle színekre kattintgatva kitölteni a szurikátát és környezetét.


---------------------------------

Született feleségek

A Született feleségek számítógépes változatában új szomszédként érkezhetünk a virtuális Lila Akác közbe, ahol általában sötét titkokat kell lelepleznünk, de előfordul ennek ellenkezője is: egyes pályákon éppen hogy saját titkunkat kell gondosan megőriznünk. A játék csak a sorozat rajongóinak jelenthet nagy élményt, hisz a karakterek eléggé élethűek, egytől egyig az eredeti alakokat játszó színésznőkről mintázták azokat.


---------------------------------

Grace klnika

Hasonló a helyzet a Grace kliniká-ból készült videojátéknál is, amely PC-re és Nintendóra egyaránt megjelent 2009-ben. Itt a legnagyobb élvezetet az adja, hogy műtét közben is flörtölhetünk a nővérkékkel: a kórházban játszódó játékban ugyanis a munkatársakkal és a páciensekkel egyaránt kommunikálhatunk, a sorozat szereplőihez hasonlóan lavírozhatunk munka és szerelem között.


---------------------------------

Big Brother

A magyar nézők már magát a Big Brother-t is unták, nehéz elképzelni, hogy mit kezdenének az abból készült videojátékkal. Az Egyesült Államokban a tizedik szezon végén dobták piacra a mobilos alkalmazást, ahol a tévében megismert karakterekkel lehet mozogni a BB-házban, sőt bizonyos katakterjegyek alapján saját figurákat is létre lehet hozni - hasonlóképpen, mint a Sims-ben.


---------------------------------

Mr. Bean

A Mr. Bean rajzfilmváltozata alapján is készült már számítógépes játék, amelynek nem sok köze van a sorozathoz: a PC-s változatban például egy kirakójáték utolsó darabját kereshetjük Mr. Beannel - kertben és szobákban lehet futkározni, közben csak olyasmikre kell ügyelni, nehogy rálépjünk egy gereblyére. A mobilváltozat egy hasonló platformjáték, melyben különféle állatokat kell kerülgetni, miközben az ismert plüssmaci megtalálása a cél.

---------------------------------

American Idol

A Megasztár amerikai verziója igen népszerű, így nem meglepő, hogy készült hozzá karaokeprogram is, a műsorban elhangzott dalokat így otthon is énekelhetjük. Ebben önmagában még nem lenne semmi különös, ugyanúgy vigyázni kell azonban a hangunkra - sőt színpadi megjelenésünkre is -, mintha a stúdióban szerepelnénk, a kíméletlen (és elég darabosan megrajzolt) zsűri itt is értékeli a produkciókat.


---------------------------------

Family Guy

A nálunk a Comedy Centralon látható rajzfilmsorozathoz híven az abból készített videojáték is elég beteg. Több karakterrel és többféle "versenyszámban" lehet benne játszani: Peterrel például prostituáltnak öltözve táncolhatunk, vagy épp rendőröket verhetünk szét, Quagmire-rel csajozhatunk, Stweie-val pedig hajót úsztathatunk a fürdőkádban.