A megbántott forgatókönyvíró bosszúja: furcsa névadások a tévében

Vágólapra másolva!
A forgatókönyvírókkal nem érdemes ujjat húzni, hisz az ember könnyen azon kaphatja magát, hogy rettenetes halált hal a képernyőn - elég csak a South Park Séf bácsijára gondolni. Az írók szívesen szórakoznak azzal is, hogy egy általuk nem kedvelt, valós személy nevét adják egy negatív karakternek: szeszélyes sztár, kemény kritikus, fafejű főnök is megkapta már a magáét egy-egy amerikai sorozatban.
Vágólapra másolva!

A South Park minden lehetséges vallásnak alápakolt már, de amikor a szcientológia került terítékre, a Séf bácsinak hangot adó Isaac Hayes - maga is az egyház tagja - bedühödött, és kilépett a sorozatból. Az alkotók ezt természetesen nem hagyták annyiban, az énekes karakterére borzalmas halált szabtak ki: szakadékba zuhant, faág nyársalta fel, vadállatok támadták meg, és a végén még maga alá csinált.

Bár kétségkívül ez a legismertebb bosszú, amit forgatókönyvírók véghez vittek, Séf bácsi nincs egyedül: a Született feleségek sztárja, Nicollette Sheridan szerint karaktere, Edie is azért ért olyan szörnyű véget a sorozatban, mert annak alkotója, Marc Cherry így akart revánsot venni. A színésznő ugyanis azzal vádolta az írót, hogy megütötte - később be is perelte, igaz, sem kolléganői, sem a csatorna vezetői álltak mellé.

Előfordul az is, hogy az írók egy létező személy nevét adják egy negatív karakternek, bár ezzel - a per lehetősége miatt - egyre kevesebben élnek. A Psych - Dilis detektívek egyik epizódjában például egy Ken Tucker nevű pszichopata gyilkossal találkozhatnak a nézők, miközben ugyanígy hívják az Entertainment Weekly tévékritikusát is. Az újságírót azonban egy cseppet sem zavarja a dolog: "Ez azt mutatja, hogy van hatása annak, amit írok. Kemény véleményem van, amire az emberek keményen reagálnak" - mondta a Wall Street Journalnak.

A Frasier, a dumagép egyik alkotója kamaszkori szerelmét vette bele a vígjátéksorozatba: miután a lány annak idején észre sem vette a későbbi írót, Frasier életébe lecsúszott nőként, láncdohányosként és alkoholistaként tér vissza. Az írót aztán megviccelték kollégái, a nő nevében kamu keresetet nyújtottak be ellene: a szereplő neve ezért lett Lorna Lynley-ből Lana Gardner, bár a változásra a történet nem ad magyarázatot.

Az Egyesült Államokban - a Frasier-hez hasonlóan - népszerű szitkom, a Seinfeld alkotói főnökeiket froclizták rendszeresen: az NBC egyik fejese, pontosabban a nevét viselő karakter ételmérgezésben halt meg, a rivális Fox executive-ja, Joe Davola pedig bohócként tűnt fel, aki állandóan zaklatta az egyik női szereplőt. Igaz, ez utóbbi állítólag csak azért került a sorozatba, mert az ötletgazdának, Larry Davidnek nagyon tetszett a neve.

Forrás: ABC
Forrás: ABC

A Maffiózók írója, Matthew Weiner is szerepeltette már sírkövön egy általa nem kedvelt kolléga nevét, a frissen felkapott S#*! My Dad Says-ért felelős David Kohan korábbi sorozatában pedig egy olyan komikus nevével viccelődött, aki igen rosszul bánt vele, mikor még kezdő volt. Az írók persze nemcsak bosszúból használhatják fel saját életük elemeit, erre olykor az idő hiánya miatt kerül sor: az epizódokat olyan ütemben kell megírni, hogy egyszerűbb saját példákat hozni, mint kitalálni valamit.

Van olyan is, hogy egy forgatókönyvíró a névadással kifejezetten kedvezni akar valakinek, a Vészhelyzet-nél dolgozó David Zabel például felesége nevét adta egy sorozatbeli medikának. Más kérdés, hogy pár héttel később szerencsétlen helyzet állt elő, Zabel kollégái ugyanis ki akarták nyírni a karaktert: "Egyszerűen nem tudtam megtenni. Elő kellett hozakodnom egy jobb sztorival, hogy életben tudjuk hagyni" - nyilatkozta akkor az író, aki ily módon végül is megmentette a figurát.