Vágólapra másolva!
Pletykaként kezdett el keringeni, de azóta a Music Television is megerősítette: a Beavis és Butt-head tizenhárom év elteltével visszatér a képernyőre. Mike Judge harminc új epizódot készít, amelyek nemcsak egy új generációt ismertethetnek meg a kilencvenes évek két lökött ikonjával, de közvetve az MTV-t is hozzásegíthetik ahhoz, hogy visszataláljon a videoklipekhez.
Vágólapra másolva!

Először a REVIEWniverse szellőztette meg, majd - miután több honlap átvette - a Music Television is megerősítette: új részek készülnek a hivatalosan 1997-ben véget ért Beavis és Butt-head-hez. A rajzfilmsorozat alkotója, Mike Judge egyelőre harminc epizódot készít, amelyeknek körülbelül a felét megírta már: a technikai megvalósítás ugyanolyan lesz, mint a régi részeknél, a főszereplők pedig még mindig gimnazisták lesznek - csupán csipkelődésük célpontjai változnak, többek között Lady Gagát is ki fogják gúnyolni.

Maradnak tehát a zenei betétek is, a Beavis és Butt-head feltámasztása ugyanis bevallottan eszköze annak a törekvésnek, hogy az MTV - a VH1-hoz hasonlóan - visszataláljon eredeti arcához, a videoklipek sugárzásához. A dolog azért különös, mert annak idején éppen a Beavis és Butt-head volt az egyik első műsor, amely azt jelezte, hogy az MTV kezdi kinőni a zenei csatorna szerepét: nem kimondott zenei produkcióként a sorozat, az adón manapság futó tucatnyi realitynek is kitaposta az utat.

Idióta röhögésük 66. lett a TV Guide-nál

A Beavis és Butt-head eredetileg 1993 és 1997 között ment a Music Television műsorán, és sikeréhez nagyban hozzájárultak a zenei videók, melyeket a két srác, a maga keresetlen modorában kommentált - ezek a minikritikák Judge saját improvizációi voltak (mind Beavisnek, mind Butt-headnek ő adta a hangját), amelyeknek állítólag egyike sem volt előre megírva. Az odamondások mindenesetre olyannyira sikeresek lettek, hogy a zenekarok körében már presztízsnek számított, ha Beavis és Butt-head megdicsérte őket.

Állítólag a Nirvana néhai énekese, Kurt Cobain is megtiszteltetésnek vette, amikor a két srác felmagasztalta a Smells Like Teen Spirit-et, és hasonlóképpen éreztek az Alice in Chains tagjai is. Beavis és Butt-head ugyanis odavoltak a Seattle-i grunge szcénáért, bár érdekes módon a műfaj talán legmarkánsabb művelőjével, a Pearl Jammel sosem foglalkoztak a műsorban. A fő kedvenc természetesen az AC/DC és a Metallica volt, legalábbis az állandóan hordott pólókból ezt lehet leszűrni.

Forrás: MTV

A srácok bírták a gengszter rapet és a hip-hopot is, sokszor zúztak Snoop Dogg, a Run DMC vagy a Beastie Boys számaira, emellett dicsérő kritikát kapott tőlük például PJ Harvey, Iggy Pop, a Sonic Youth vagy a Red Hot Chili Peppers is. Az angol zenekarokat viszont rendre leszólták (a fura akcentusuk miatt), csakúgy, mint a homoszexuális előadókat, de nem kímélték a pop-rock történetének régebbi nagyságait sem - bár ez sokszor a tudatlanságukból fakadt. Ozzyra a Black Sabbathban azt hitték, hogy a saját fia (mivel Ozzy egy "öreg fing", nem olyan fiatal, mint a klipben), Paul Simont pedig úgy aposztrofálták, mint "az öreg csókát Afrikából, aki benne volt a Beatlesben".

Forrás: MTV

Beavis és Butt-head sokat dumált filmekről, sorozatokról is, így méltán váltak a videógeneráció szószólóivá, a műsor maga pedig popkulturális ikonná - amiből aztán nagyfilm (Beavis és Butt-head lenyomja Amerikát), videojáték, képregény, sőt még pornóváltozat is készült. A TV Guide 2006-ban összeállított listáján, amely a legjobb tévés szállóigéket tömöríti, talán Beavisék az egyetlenek, akik egy értelmetlen hangsorral szerepelnek: Beavis és Butt-head jellegzetesen idióta röhögése ugyanis százból 66. lett a sorban.

Haláleseteket is megpróbáltak a nyakukba varrni

A Beavis és Butt-head persze nemcsak a popkulturális utaláshalmaz miatt válhatott a kilencvenes évek kultikus sorozatává: azzá tette a szereplők szókimondása és végletekig menő őrültsége (vagy épp szimplán butasága) is. A műsornak akadtak persze ellenzői is, akik szerint a két kamasz rossz példát mutat: állandóan a tévé előtt ülnek, gyorskaján élnek, és állandóan "zsákolni" (értsd: dugni) akarnak - ami persze sosem jön össze, hisz pusztán idióta röhögéssel és egy hébébivel nem sok nőt lehet meghódítani.


Beavis és Butt-head Cherrel bulizik

Pár halálesetet is megpróbáltak Beavis és Butt-head, illetve Judge nyakába varrni: 1993-ban egy ötéves kisfiú felgyújtotta a családi házat, ahol kétéves húga bennégett - a srác előtte a Beavis és Butt-head egyik epizódját nézte, melyben Beavis nekiállt gyújtogatni. Egy 18 éves fiú szintén a sorozat hatására dobott le egy bowlinggolyót egy autópályahídról, ami aztán megölt egy nyolchónapos kislányt - a bíróság végül azonban nem adott helyt a vádaknak.

Akárhogy is, Beavis és Butt-head időről időre visszatér a képernyőre, de 1997 óta csak egy-egy vendégszereplés erejéig: tavaly például Judge filmjét, az Extract-et reklámozták, 2008-ban pedig a Jackass egyik különkiadásában tűntek fel. Korábban arról is felröppent a hír, hogy Judge egy élőszereplős nagyfilmet tervez a karakterekkel.