Visszavonul Larry King, az amerikai tévézés őskövülete

Vágólapra másolva!
Vastag keretes szemüvegével és elmaradhatatlan nadrágtartójával az amerikai televíziózás egyik legmarkánsabb figurája Larry King, aki huszonöt éve vezeti késő esti talkshow-ját. Több mint negyvenezer beszélgetésen van túl, Richard Nixon óta az összes amerikai elnököt megszólaltatta, Marlon Brando pedig a saját házában adott neki interjút. A showman legutóbbi műsorában bejelentette: ősszel visszavonul.
Vágólapra másolva!

"Mielőtt elkezdeném a ma esti show-t, szeretnék megosztani önökkel egy személyes hírt" - vágott bele a június 29-i adásba Larry King, majd közölte a nézőkkel, szeretné abbahagyni a műsorvezetést, hogy több időt tölthessen (hetedik) feleségével és a gyerekekkel. Ennek érdekében már beszélt is "a srácokkal a CNN-nél", akik belementek a nyugdíjazásába. A showman az őszi zárás után is fog azonban különkiadásokkal jelentkezni, jobbára "az egész nemzetet érintő események" idején.

A Larry King Live 1985-től megy a CNN-en, amivel a Guinness Rekordok könyvé-be is bekerült mint a leghosszabb ideje ugyanabban a műsorsávban, ugyanazzal a műsorvezetővel futó produkció. Az 1933-as születésű King persze nem ezzel a talkshow-val kezdte pályáját, már az ötvenes évek végén rádiózott, a következő évtizedben pedig a televíziózásba is belekóstolt, egyelőre helyi adóknál.

Talkshow-jában gyakorlatilag az összes politikai, közéleti és médiaszemélyiséget megszólaltatta, aki valamit is számított az adott korszakban. Richard Nixon óta az Egyesült Államok összes elnökével készített interjút, Al Gore-ral és az 1992-es választás egyik elnökjelöltjével, Ross Perrot-val indított vitaestje pedig a CNN történetének addigi legmagasabb nézettségét hozta, 16,3 millió néző volt rá kíváncsi. King nevéhez olyan történelmi jelentőségű beszélgetések is fűződnek, mint egy hármas interjú a közel-keleti béketárgyalásokról, Jasszer Arafattal, Jichák Rabinnal és Husszein jordán királlyal.

A teljesség igénye nélkül, a szórakoztatóipar nagyságai közül szerepelt a műsorában Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Madonna, Clint Eastwood, Al Pacino, Paul McCartney és Frank Sinatra. Marlon Brando az otthonában fogadta Kinget, aki egyébként is szívesen dolgozik külső helyszínen: a Fehér Házba rendszeresen kirándulgat, de börtöninterjúkat is készített, többek között Karla Faye Tuckerrel, aki 1863 óta az első nő volt, akit kivégeztek Texasban.

Forrás: AFP

King szívesen használja arra a népszerűségét, hogy segítsen másokon, illetve a krízishelyzetekben is mindig feltalálja magát: a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után monstre műsorfolyamot indított, több mint hétszáz vendéget, köztük a világ harmincöt vezető politikusát interjúvolva meg a témában. Hasonlóképp járt el a 2003-as iraki invázió idején, illetve a Katrina hurrikán pusztításakor is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pJymgfx6oNZML9eh


Lady Gaga is vendég volt

A TV Guide szerint King "a televíziózás történetének legjellegzetesebb talkshow-házigazdája", mely címet a showman bizonyára a védjegyévé vált nadrágtartónak és szemüvegnek is köszönheti. Markáns figuráját szívesen szerepeltetik filmekben is, egy-egy cameo erejéig olyan alkotásokban láthattuk-hallhattuk, mint a Szellemirtók, az Amerika kedvencei vagy a Shrek több része; tévésorozatok közül feltűnt többek között a Simpson család-ban, a Frasier, a dumagép-ben, A stúdió-ban, az Ugly Betty - Címlapsztori-ban és a Shark - Törvényszéki ragadozó-ban.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=T2Vuafw8ycuWOyG5


Janet Jackson táncolni tanítja Kinget

King a vendégeivel szemben sosem agresszív vagy támadó, mindig is inkább annak volt a híve, hogy hagyja beszélni azt, akit meghívott - talán ennek tudható be, hogy műsora nézettsége az utóbbi időben eléggé visszaesett, idén csupán 700 ezer körül volt a legmagasabb nézőszáma. A CNN így már korábban gondolkodott arról, hogy nyugdíjazza Kinget, valószínű tehát, hogy az őszi visszavonulás inkább közös megegyezés, mintsem a showman saját döntése.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jhgJBCVqCpwGPNRW


Larry King Barack Obamával beszélget

A csatorna már keresi is az utódját, akik közül a legesélyesebbnek Ryan Seacreastet, az amerikai Megasztár, vagyis az American Idol műsorvezetőjét tartják a külföldi lapok. A jelöltek között egy másik tehetségkutató, a Britain's Got Talent zsűritagja, Piers Morgan, illetve a CNN hírműsoraiban látható Katie Couric neve is felmerült.