Húszéves a Twin Peaks: mi lett a szereplőkkel?

Vágólapra másolva!
A Twin Peaks húsz évvel ezelőtt, 1990 áprilisában indult hódító útjára. A jeles alkalomból az író-rendező, David Lynch a Twitteren köszöntötte a rajongókat, a korszakalkotó sorozatról pedig számos kulturális portál megemlékezett. Minket leginkább az érdekelt, hogy mi történt azóta a szereplőkkel, akik közül sokan eltűntek a képernyőről - vagy legalábbis a nézők látóteréből. 
Vágólapra másolva!

A köztudatban leginkább a főszereplő, Cooper ügynök figurája maradt meg, mint ahogy a színészek közül is az őt játszó Kyle MacLachlan vált a leginkább foglalkoztatottá. A nézők jelenleg is láthatják a Született feleségek-ben (Bree férjeként, Orson Hodgesként), korábban pedig Az igazság harcosai, illetve a Szex és New York stábját erősítette. A Twin Peaks-beli FBI-osztag többi tagjáról is lehet hallani, miután olyanok személyesítették meg őket, mint Miguel Ferrer, Kiefer Sutherland, David Bowie, Chris Isaak vagy maga David Lynch. Lara Flynn Boyle (Donna) és Sherilyn Fenn (Audrey) pályája is viszonylag ismert, mi inkább azokra voltunk kíváncsiak, akik látszólag eltűntek a süllyesztőben.

Truman seriff és csapata

A kisváros seriffjét, Harry S. Trumant játszó Michael Ontkean a Twin Peaks után szinte csak B filmekben tűnt fel, amelyek már címükkel utalnak színvonalukra: Legacy of Lies, Vendetta II: The New Mafia, Nico the Unicorn. A korábban hokijátékosként ismert kanadai színész legutóbbi tévés munkáját 2008-ban, a Sophie című vígjátéksorozatban kapta, jelenleg Hawaiin él.

A seriff egyik helyettese volt az indián Sólyom, polgári nevén Tommy Hill: az őt játszó Michael Horse olyan sorozatokban tűnt fel pár epizód erejéig, mint a Walker, a texasi kopó, a Roswell, a Már megint Malcolm vagy a JAG - Becsületbeli ügyek. A másik helyettes, Andy Brennan megformálója, Harry Goaz teljesen eltűnt a képernyőről, kevés filmes munkája közül a St. Nick épp a Titanic fFilmfesztiválon tekinthető meg. Színészkedés helyett inkább a szobrászat és a fényképészet foglalkoztatja.

Windom Earle és Tuskó Lady

Nem tűnt el, sőt szinte egyfolytában jelen van a képernyőn Kenneth Welsh, aki Cooper ügynök fő ellenségét, Windom Earle-t játszotta a sorozatban: az IMDb tanúsága szerint száznyolcvannál is több filmes és tévés produkcióban láthattuk már - több misztikus, illetve fantasztikus sorozatban is, mint az X-akták, a Smallville, a Csillagkapu: Atlantisz vagy a Bionic Woman. Emellett előszeretettel jelenít meg történelmi figurákat, többek között Thomas Edison vagy New York egykori kormányzója, Thomas E. Dewey bőrébe is belebújt már - különös egybeesés, hogy a Twin Peaks seriffjének nevet adó Truman elnököt kétszer is eljátszotta. Munkássága szülőhazájában, Kanadában olyannyira elismert, hogy 2003-ban megkapta a civilek számára adható legmagasabb állami kitüntetést, az Order of Canadát.

Kenneth Welsh a Twin Peaks-ben, illetve a 2008-as Adoration-ben

A sorozat másik (sokadik) misztikus figurája volt a Tuskó Lady, aki mindenhova egy jókora fadarabot cipelt magával, mert azt gondolta, hogy elhunyt férje szelleme abba költözött. A bolond nőt alakító Catherine E. Coulson egy ideig a Twin Peaks-ben Pete Martellt alakító Jack Nance felesége volt, majd hozzáment egy rabbihoz. Színészi tevékenysége már régóta a színházra korlátozódik, az Oregon Shakespeare Festival tagjaként olyan darabokban játszott, mint a Hamlet, a Ványa bácsi vagy az Anna Frank naplója. Emellett mindig is vonzotta az operatőri munka: segédkezett például a Star Trek második sorozatánál és az Éjszaka a Földön forgatásán.

Lányok Twin Peaksből

A kisváros legtöbbet emlegetett nője kétségkívül a bonyodalmakat okozó (rögtön az elején halva talált) Laura Palmer volt, akit Sheryl Lee jelenített meg. A színésznő viszonylag szép tévés karriert futott be, bár a Twin Peaks-szel jött népszerűséget nem tudta visszahozni: legutóbb az Édes, drága titkaink-ban láthatták a nézők (Andrea Smithson szerepében), előtte a Tuti gimi kilenc epizódjában játszott, egy-egy rész erejéig pedig a Doktor House-ban és a New York-i helyszínelők-ben is feltűnt. Az Egyesült Államok legnagyobb állatvédő szervezetének, a PETA-nak elkötelezett tagja.

Sheryl Lee a Twin Peaks-ben, illetve a PETA plakátján

Shellyt, a pincérnőt Mädchen Amick alakította, aki a Twin Peaks után pár évre eltűnt a képernyőről, a kétezres évek elejétől viszont rendszeresen kap tévés munkákat. Olyan sorozatokban láthatta visszatérő szerepekben a közönség, mint a Szívek szállodája, a Vészhelyzet, a Joey, A pletykafészek, a Kaliforgia vagy A hatalom hálójában. A férfi nézők bizonyára jegyzik őt, miután a Femme Fatales magazin 2006-ban beválasztotta "a bolygó ötven legszexisebb nője" közé.