Késő esti cirkusz: Jay Leno csúszik, O'Brien elmegy

Vágólapra másolva!
Amerikában az éjszakai talkshow-k kerültek a média és a közönség figyelmének középpontjába, hiszen a műsorvezetők egymásnak estek: az NBC Tonight Show-jától kiebrudalt Jay Leno új, beszélgetős műsora megbukott, így a csatorna megpróbált helyet csinálni az éjszakai sávban Lenónak, azonban a váltás csak az utódja, Conan O'Brien távozásával volt lehetséges.
Vágólapra másolva!

A Tonight Show Amerika legnépszerűbb tévés talkshow-ja, mely minden nap 23.35-ös kezdettel látható az NBC-n, s eddig mindössze öten vezethették: Steve Allen, Jack Paar, a harminc évig "uralkodó" Johnny Carson, a 17 évig regnáló Jay Leno és Conan O'Brien. Utóbbi úgy került a műsorvezetői székbe, hogy 2004-ben Jay Leno, a Tonight Show műsorvezetője bejelentette, az NBC 2009-is hosszabbította meg szerződését, de akkor, a fiatalítás reményében, az a Conan O'Brian fogja átvenni tőle a stafétát, aki addig a 0.35-ös kezdéssel sugárzott Late Night Show házigazdája volt. Azt előtte az a David Letterman vezette, akit Leno kiütött a kilencvenes évek elején a Tonight Show-ért folytatott harcban, s azóta a konkurens CBS-en vezet műsort, éppen Leno közvetlen konkurenciájaként.

2009-ben, mikor megtörtént a váltás, az NBC úgy gondolta, hogy nem akarja, hogy Jay Leno a versenytársakhoz kerüljön, így egy hirtelen ötlettel meg akarták változtatni az amerikai tévézés évtizedek óta kialakult rendjét: szakítottak az este 10 órás sorozataikkal, s helyükre The Jay Leno Show címmel napi talkshow-t indítottak a showmannel, aki úgy távozott, hogy közben maradt. Az NBC húzása nem jött be, a remek premiert követően, a The Jay Leno Show hatalmasat bukott, s ami még rosszabb, Conan O'Brienre nem volt vevő Jay Leno egykori közönsége, minek köszönhetően a Tonight Show nézőtábora is egyre csak apadt, s végül a CBS és a Late Show with David Letterman könnyedén vette át az első helyett az éjszakai talkshow-k nézettségi listáján.

Az idővel elcsendesült késő esti piac az elmúlt hetekben morajlott fel ismét, amikor is az NBC úgy döntött, hogy gyenge nézettsége miatt megszünteti a The Jay Leno Show-t. Viszont, mivel Jay Lenót meg akarták tartani, így a késő esti sávban kellett neki helyet találni, ami pedig csakis Conan O'Brien rovására mehetett volna: így született meg az alternatíva, miszerint Jay Leno egy 30 perces műsor erejéig a Tonight Show elé költözik, ami címével ellentétben így, éjfél után 5 perccel jelentkezhetett volna. Persze ez O'Briennek nem nyerte el a tetszését, hiszen a showman nem azért költözött a nyáron New Yorkból Los Angelesbe, hogy ismét csak másodhegedűs legyen, ezért fenyegetőzések és ígéretek után, megegyezést kötött az NBC-vel, miszerint 45 millió dolláros kártérítés fejében egyrészt megszűnik a műsora, távozik a csatornától, szeptember elsejétől már másik adón vállalhat munkát. Ha akar. Leno pedig visszakapta hőn szeretett Tonight Show-ját.

A kronológia mellett azonban sokkal érdekesebb a körítés, ahogy a hirtelen megbolydult késő esti talkshow-k lereagálták a történéseket, hiszen abszolút nem arról volt szó, hogy a sértett Jay Leno és Conan O'Brien (előbbi műsorát megszüntették, így sokáig nem tudhatta, mi lesz vele) meghúzta volna magát, hogy visszafogott szerepléssel jófiúnak tűnve, jobb tárgyalási pozíciót csikarjon ki az anyacsatornától. Éppen ellenkezőleg, amint napvilágra kerültek a hírek, mind Leno, mind Conan, elkezdte ostorozni az NBC-t, mely csatorna hirtelen poénok tömkelegének vált csattanójává, mondhatjuk, hogy egy egész ország röhögött a vezetők balfácánságán és azon, ahogy a showmanek kifigurázták kenyéradóikat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Obama Lenónál

Persze az NBC-t ez mit sem zavarta, hiszen egyrészt értik ők a tréfát (és úgy tűnik, hogy szeretik is), másrészt ők is tudják, hogy hiába adja elő a talkshow vezetője a poénokat, azokat a szájukba a népes írógárda tagjai adják, így közel sem biztos, hogy saját véleményt, saját kútfőből előtört szavakat fogalmaznak meg. Ráadásául, még egy plusz pont a csatorna irányából a nézettség növekedése volt, hisz a közönség megnőtt érdeklődését remekül mutatja az is, hogy az eddig valóban csak vergődő Conan O'Brien-féle Tonight Show az elmúlt napokban egyre nézettebb és nézettebb lett, a nézők nyilvánvalóan kíváncsiak voltak az újabb és újabb NBC-ellenes sziporkákra. Ilyen nézettség mellett fel sem került volna, hogy Conan O'Briennek távoznia kell.

A menesztésre azért van szükség, mert Conan O'Briennek, a Tonight Show-ba történő érkezése után, Jimmy Fallon személyében már lett utóda, így a Late Night Show foglaltnak számít, az pedig nem merült fel alternatívaként, hogy mindenki egy órát csússzon hátra, hiszen Fallonnak akkor fél kettőkor kellett volna kezdenie - ráadásul az ő nézettsége amúgy is rendben volt. A helyzet pikantériája mindenesetre az, hogy az NBC-nek van, illetve eddig is volt éjjel fél kettőkor kezdődő beszélgetős műsora, a Last Call with Carson Daly, s bizony a Leno-Conan tárgyalások közepette mindenről esett szó, csak arról nem, hogy Daly-vel mi lesz, hiszen az, hogy kettőkor, vagy fél háromkor kezdje beszélgetős műsort, nem nagyon jöhetett volna szóba.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

O'Brien és Leno

Nem is meglepő, hogy miközben ment a nagy marcangolás az NBC és Conan O'Brien között, Daly még az ABC talkshow-műsorvezetője, Jimmy Kimmel a műsorában is feltűnt, hogy ott eljátsszák, hogy senki sem ismeri fel őt, senki nem foglalkozik vele. Egyébként ez, miszerint a konkurens talkshow-k vezetői finoman egymás alá pörkölnek, mindig is jellemző volt a késő esti piacra, például az említett Jimmy Kimmel volt, hogy egy teljes adást vezetett le Jay Lenónak öltözve, míg Leno egykori vetélytársa, David Letterman is minden alkalmat megragadott, hogy belerúgjon kollegájába. Persze mindezt azért kellő tisztelettel és játékossággal tette, s mint utólag bevallotta, nagyon élvezi ezeket a piszkálódásokat.

A jelen helyzet szerint Conan O'Brien pénteken jelent meg utoljára az NBC-n a Tonight Show házigazdájaként, Jay Leno február 13-ig még elvezeti a The Jay Leno Show-t, hogy március elsejétől ismét asztal mellől kérdezhesse a vendégeket (új műsorában ugyanis kreatív döntésként megszüntették az asztalt és csak két fotelből társalogtak a felek) a Tonight Show-ban.