Vágó és a Tv2: "Egy kényes ügy, amit meg kell oldani"

Vágó István
Vágólapra másolva!
Neki sem szóltak korábban, hogy Vágó Istvánt lecseréli a Tv2 - állítja Gonda Péter, az új, A 40 milliós játszma című vetélkedőt gyártó Q-Art Entertainment ügyvezetője, aki a műsorvezetővel áll szerződésben. Vágó másfél éve eljött az RTL-től, ahol nem tudtak neki műsort adni, de már a Tv2-nél sem kell, mert a trend nem a hagymányos, drámai kvízek, inkább a színes gameshow-k, szórakoztató vetélkedők irányába mutat.
Vágólapra másolva!

Gonda Péter, a Q-Art Entertainment ügyvezetője az [origo] megkeresésére elmondta, hogy ő is csak november 17-én értesült a Tv2 vezetői döntéséről, miszerint nem Vágó Istvánnal képzelik el A 40 milliós játszma című vetélkedőt. "Egy gyártó cégnek, egy független producernek, amely a Tv2-vel dolgozik tovább, el kell fogadnia a csatorna döntését. 17-én délután beszéltem Vágóval: tíz éve dolgozunk együtt: hogy maradunk-e üzleti kapcsolatban, az a jövő kérdése, korai lenne ezt boncolgatni. A Tv2-vel viszont partnerek vagyunk, most itt egy kényes a szituáció, amit meg kell oldanunk." November 17-i cikkünkben először - tévesen - azt írtuk, hogy a gyártó és a Tv2 szakítottak, később azonban kiderült, hogy a Q-Art marad a beszállító, csak új embert küld a műsorba a csatorna.

A csatorna 12 nappal a műsor indulása előtt aligha cseréli le a rutinos Vágó Istvánt, amennyiben nincs már embere a vetélkedőre. Az [origo] úgy tudja, nevüket nem vállaló médiaszereplőktől, hogy a hetes sávba szóba került az Ezek megőrültek-kel nézett Majka, a Tv2-től három éve a Mokká-tól kirúgott Havas Henrik, Till Attila, aki a Megasztár-t vezeti, de Kovács Áron, Gundel Takács Gábor és Rákóczi Feri neve is felmerült - utóbbi nagy esélyes.

Fókuszcsoportok döntenek

Egy fontosabb, költségesebb műsor beindulása előtt a tévék pilotot, próbaadást forgatnak, ezeket különböző fókuszcsoportokkal nézetik meg, hogy elfogulatlanul mondjanak véleményt a műsorvezetőről, a látottakról. Vágót talán a tesztelők nem találták megfelelőenek, elég fiatalnak ehhez a formátumhoz, talán a televízió vezetése döntött más figura mellett.

Az arc pedig, akivel a műsort eladják, legalább olyan fontos, mint a vetélkedő menete, díszlete: az [origo] úgy tudja, hogy amikor Sváby András elvállalta az Egy a 100 ellen című műsort, a csatornánál sokan sejtették, hogy gyors bukta lesz, de senki nem mert balsejtelmeiről beszélni a Tv2-vel azidőtjt erősen összenőtt Interaktív akkori főnökének. A roppant költséges vetélkedő gyakorlatilag a második adástól veszített műsorsávjában, de nem lehetett abbahagyni egy hét után, ugyanis milliókba került a díszlet, a licenc.

Nehéz sávba kerül a műsor

A 40 milliós játszma nem kap könnyű ellenfelet, az RTL által hetek óta reklámozott Való Világ 4 lesz ugyanazon sávban. "Igaz, hogy a VV egyhetes fórban lesz, de a világban a Big Brother-jellegű, napi realityk ideje leáldozott, kevés országban fut ilyen formátum. Aki egy picit is értelmesebb műsort akar nézni, ahol azért az érzelmek dominálnak, és értéket is közvetít, annak lesz választása. Mert a Való Világ semmiféle értéket nem közvetít, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy mennyire szórakoztató" - vélte Gonda.

A producer a főszerkesztővel (Rényi Ádám) és egy Tv2-es kreatív vezetővel (Ökrös Gergely) Londonban járt a napokban, hogy a helyszínen tanulmányozza a műsort: "A negyvenmillió forint is borzasztó sok, de kint egymillió fontot lehet nyerni benne. A Channel4 számára külső filmstúdióból ment az adás, élőben, az ITV műsorát pedig nézettségben lenyomta: utóbbi a BBC mellett a piacvezető Angliában. Ott egy női műsorvezetővel megy, aki nem annyira kvízekből ismert. Tavasszal már volt egy széria, ez a második évad, de a műsor megy Németországban, Izraelben, Törökországban, és az USA-ban is elkezdik" - mondta.

A producer szerint a műsor legfőbb ereje, hogy kvíz és reality egyben, ahol minden másképp történik, ahogy eddig: "Itt az elején készpénzben megkapják az összeget, és nyolc kérdés alatt megváltoztatják az életüket. Nem lehet megállni, nem lehet kiszállni. Párban játszanak, a szereplők közti kommunkáció, interakció nagyon fontos, és az interneten bárki beszállhat otthon a játékba, virtuális pénzzel."