Megégett túlélő, törött lábak - a legveszélyesebb tévésorozatok

Vágólapra másolva!
A The Daily Beast összeállította a legveszélyesebb sorozatok listáját: az internetes oldal halálesetek, komolyabb, illetve kisebb sérülések száma alapján osztályozta a sorozatokat, figyelembe véve az eddigi összes, levetített évadot. Messze a legdurvább egy reality, a Halálos fogás, amely itthon is fut a Discovery Channelen.
Vágólapra másolva!

Összeállította napjaink legveszélyesebb sorozatainak listáját az amerikai The Daily Beast nevű oldal. Az internetes portál a következő szempontokat vette figyelembe az osztályozáskor: a kisebb sérülések száma, a súlyosabb sérülések száma, és - bár ez egy sorozat esetében fordult csak elő - a halálesetek száma az utolsó vetített epizódig.

A lista alapján kiderül, hogy a sérülések tekintetében a valóságshow-k állnak az élen, a fikciós műfaj nem annyira rizikós. Íme az első öt, legveszélyesebb sorozat, melyből a legtöbb valamilyen formátumban Magyarországon is ismert.

1., Halálos fogás - Discovery Channel

Forrás: [origo]

A Discovery rákászokról szóló sorozata átütő sikert hozott az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy a nézők néha olyat is látnak, amit nem szívesen: ritkán, de a legrosszabb is bekövetkezhet, ha a csapat a dühöngő vihar kellős közepén megy halászni. A hánykolódó hajó garantálja, hogy a legénység ne ússza meg kisebb sérülések nélkül: a bokatöréstől kezdve a szétzúzott ujjakon át a komolyabb fejsérülésekig minden volt. A lista alapján nyolc könnyebb, és nyolc súlyosabb sérülés történt, azonban ez elenyésző adat a huszonhat halott matrózhoz képest - amelybe a legutóbbi széria óta a kapitány is beletartozik. Ahogy ő mondta: őrültnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt végigcsinálja - a sikerért sajnos néha az életével kellett fizetnie egy-két embernek.

2., Dancing with the Stars (magyarországi megfelelője: Szombat esti láz) - ABC

Forrás: [origo]

Még tánc közben is lehet sérüléseket szerezni, pláne, ha az egyik táncpartner nem járatos a tánctudományban. Elég egy rossz lépés és máris láb-, és bokatörés, vagy ficam, zúzódás lesz a vége. Szerencsére az elmúlt tizenegy évadban mindösszesen öt komolyabb sérülés történt, a többi baleset csak kisebb sérülésekkel végződött.

3., Survivor - CBS

Forrás: [origo]

A lakatlan szigeteken játszódó túlélőshow csak úgy szállítja a különböző sérüléseket - a segítségnyújtást meg különösen nehezíti, hogy a szigetlakóknak nincs megfelelő orvosi felszerelésük, így ilyenkor kénytelenek segítséget kérni a stábtól. A második évadban Mike Scupin volt az első, akit evakuáltak a szigetről, mert füstmérgezés következtében eszméletét vesztette, ráadásul ebben az állapotában megégette magát a tábortűzzel. De történt már sebfertőzés is - amit egy cipőbe szorult koralldarabka okozott -, és volt példa kiszáradásra is. A magyar verzióból egy Péter nevű, intrikus szereplőt kellett hazahozni a forgatás közepén, vesegörcsök miatt.

4., Ice Road Truckers - History Channel

Forrás: [origo]

A dokumentumsorozat olyan kamionsofőrökről szól, akik egy gyémántbányákba szállítják a szükséges anyagokat oda-vissza, mindezt teszik úgy, hogy befagyott tavakon kell átkelniük többtonnás monstrumaikkal. Kapásból az első évadban egy huszonegy éves újonc szenvedett balesetet, aminek kórházi kezelés lett a vége. A széria egy spinoffja az Ice Road Truckers: Deadliest Roads-nak, ami az egyik szereplő szerint tökéletesen megfelel a körülmények leírásának: az út két széle valóságos halálcsapda, ahová senki sem akar kerülni.

5., The Amazing Race - CBS

Forrás: [origo]

A többszörös Emmy-díjas sorozatban is szép számmal előfordulhatnak sérülések. Az egymillió dolláros főnyereményért folyó, világ körüli hajsza sem mentes a balesetektől: 2001-ben, az ötödik évad során az egyik páros férfi tagja térdsérülést szenvedett az egyiptomi rész során, így a széria történetében először kénytelenek voltak párjával kiszállni - ami a kieséses rendszer miatt is szokatlan volt. A hetedik évadban egy operatőr sérült meg, mikor a versenyzők kocsijukkal vele együtt borultak fel a sivatag közepén, később pedig az egyik versenyző egy mély szakadékba esett - szerencsére kisebb sérülésekkel megúszta. A legújabb évadban pedig az egyik versenyzőt egy több kilós görögdinnye találta arcon.

A többi sorozatról készített veszélyességi statisztika - fordított sorrendben - itt érhető el.