Erotikus tartalom miatt 19,2 millióra büntette a Tv2-t a médiahatóság

Vágólapra másolva!
Közel 20 millió forintra büntette a médiahatóság a Tv2-t az Édesnégyes című műsorhoz érkezett panaszok kivizsgálását követően - tudta meg az [origo]. A hatóság többek között azt kifogásolta, hogy gyakran követték egymást "a szexualitás szempontjából problematikus jelenetek".  
Vágólapra másolva!

A Tv2 Édesnégyes című műsorával kapcsolatban 2010 szeptemberében számos állampolgári bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, tudta meg az [origo]. A panaszbeadványok jelentős számára tekintettel a Médiatanács hatósági ellenőrzés keretében hivatalból vizsgálta a műsorszámokat és műsorelőzeteseket.

"A Médiatanács megállapította, hogy a Tv2 Édesnégyes című 2010. augusztus 30-ai, szeptember 1-jei és 3-ai műsorait, valamint a 2010. augusztus 16. és szeptember 3. között összesen nyolcvanhét alkalommal közzétett műsorajánlóit, előzeteseit nem megfelelő korhatár-kategóriába sorolták be, és nem a megfelelő idősávban tették közzé, megsértve ezzel a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit. A Médiatanács ezért műsorszámonként 6 074 296 Ft azaz összesen 18 222 888,- Ft, a műsorelőzetesek miatt pedig 1 012 283 Ft megfizetésére kötelezte a műsorszolgáltatót" - közölte a NMHH.

A médiahatóság indoklása szerint a 12-16 éves korosztály számára is kedvezőtlen hatással volt a műsor, "hiszen olyan gyakorisággal követték egymást a szexualitás szempontjából problematikus jelenetek, hogy az a korosztály számára nem tette lehetővé a műsor biztonságos megértését és feldolgozását". A reality első hetében Majka válogatott négy lány közül, akik erotikus műsorszámokkal is igyekeztek feldobni a párkereső műsort.

Az indoklás szerint a műsorok a szexualitás jelentőségének túlhangsúlyozásával, a nemi szerepeket illetően negatív klisék terjesztésével, a műsorban ábrázolt folyamatos viszálykodással, kirekesztéssel és ellenségeskedéssel alkalmasak voltak a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására. Ezért a Tv2-nek a magasabb, III. korhatár-kategóriába kellett volna sorolnia, és későbbi időpontban (21.00 és 05.00 óra között) kellett volna közzétennie a műsort.

"A Tv2 most kapta meg a határozatot, és később dönt arról, hogy megtámadja-e a bíróságon a döntést vagy sem" - mondta megkeresésünkre a Tv2 ügyvédje, dr. Péntek Zoltán.