"Patai Anna a Megasztár minden percét játéknak éli meg"

Patai Anna Megasztár
Vágólapra másolva!
Patai Anna tizenegy évesen került a Megasztár 5 döntőjébe, a vélemények azonban eltérnek arról, hogy van-e ott keresnivalója. Az ellenzők nem tehetségét kérdőjelezik meg, inkább őt féltik: a pszichológusok régóta hangoztatják, hogy az ilyen típusú versenyeztetés nem tesz jót a gyerekeknek, és Friderikusz Sándor is többször pedzegette, hogy egy ilyen korú kislánynak még az iskolában lenne a helye.
Vágólapra másolva!

Patai Anna a vele egykorú Horváth Alexandrával együtt került be a Megasztár 5 középdöntőjébe, ahol Szandi Nyugi, doki című számával nyerte meg a vetélytársa elleni párbajt. Anna látszólag jól viseli a népszerűséggel járó nyomást (sőt az ország első számú gyereksztárja szeretne lenni), és a helyzethez is egészségesen viszonyul, jól tudja, hogy életkora miatt nem ő lesz a Megasztár nyertese - legalábbis ez derül ki a rajongói honlapján összegyűjtött nyilatkozatokból.

A Tv2 sajtófőnöke megkeresésünkre azt válaszolta, hogy ahogy a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is személyiségfüggő, hogyan viselkednek versenyhelyzetben. "Annácska a tehetségkutató minden percét játéknak éli meg, és most is ugyanaz a kiegyensúlyozott, boldog kislány, akinek megismertük. A produkció munkatársai és a Patai szülők is árgus szemmel figyelik, hogy ez így maradjon, és még véletlenül se érje olyan terhelés, amely káros lehet számára" - mondta Koltay Tamás.

A kislányért aggódók azonban így sem nyugodhatnak meg teljesen: "Anna korán bekerült egy nála idősebbekből álló csapatba, és ezáltal kiemelődik a gyermeki életből. Ez látszólag nyereség, de így elveszíti azokat a tapasztalatokat, amelyeket az ő korában meg kell élnie. Olyan ez, mintha egy hegy tetejére helikopterrel vinnék fel, holott a saját erejéből kéne feljutnia. A visszautat nem fogja megtalálni, hirtelen levinni meg nem tanácsos, mert akkor komoly sérülések érhetik" - vélte az [origo] által megkérdezett dr. Balogh Klára családterapeuta.

A pszichológus hozzátette, hogy Annánál nem az életkora az egyetlen tényező, amiért aggódni lehet, hisz későbbi élsportolók is elkezdik már az edzést ilyen vagy még fiatalabb korban - amíg a sport azonban ritmust és rendet ad, és erősíti a személyiséget, addig a popipar könnyebben felőrölheti a gyereket. A lánnyal a Megasztár-házba édesanyja is beköltözött, ami dr. Balogh Klára szerint egyrészt jó, hisz biztonságot ad neki, másrészt viszont megvan a veszélye, hogy az anyuka kicsit elveszi a teret a gyermeke elől, saját elmaradt vágyait próbálja majd pótolni Anna sikerével.

A zsűritagok közül egyébként Friderikusz Sándor kampányol csak a kislány kiszavazása mellett, a többiek már kétszer megmentették, amikor a nézői voksok csak az utolsó két hely valamelyikéig juttatták. Friderikusz a legutóbbi adásban is megjegyezte, egyre több az olyan hang, miszerint egy ilyen korú kislánynak inkább az iskolában lenne a helye - amire a stúdióban ülő közönség hangos fújolással válaszolt. Dr. Balogh Klára szerint a zsűri itt már nem sokat tehet, hisz a teljesítményt az egyéb tényezőktől függetlenül kell értékelnie - a felelősség inkább a verseny meghirdetőin van, akik nem szabnak korhatárt a jelentkezőknek.

Nincs korhatár

A Megasztár a negyedik szériától engedélyezi kiskorúak jelentkezését, a hivatalos indoklás szerint azért, mert csupán az életkora miatt egyetlen tehetséget sem szeretnének kizárni a produkcióból. A szabályok megváltoztatása az akkor tizenhárom éves Tóth Lüszi továbbjutását is eredményezte, akiről viszont azóta sem lehet sok jót hallani - lemeze nem készült el, a bulvársajtóban pedig sorra reppentek fel az olyan hírek, miszerint a kislányt elkezdték csúfolni az iskolában, és a gyámhatóság figyelmét is felkeltette.

Forrás: TV2

A neves gyermekpszichológus, dr. Ranschburg Jenő már akkor kifejtette véleményét, mondván, a Megasztár-hoz hasonló, kiélezett versenyhelyzetek egyáltalán nem tesznek jót a gyereknek, kifejezetten a stressz forrásai lehetnek. Sikertelenség esetén ráadásul a gyereknek örökre elmehet a kedve attól, amit addig örömmel csinált.

Az ország másik, tehetségkutató által kitermelt gyereksztárjának, Utasi Árpinak sem megy túl jól a sora: a Csillag születik-et megnyert mesemondó családja - a magas vámköltség és a nyereményt terhelő adó miatt - már új autóját sem tudta átvinni vajdasági otthonába, a mára kamasszá nőtt fiú pedig idén már kilátástalan helyzetéről beszélt a Frizbi házigazdájának, Hajdú Péternek. Árpiért egyébként Eperjes Károly is felemelte a hangját, aki a Veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadójaként próbálta távol tartani a fiút az Indul a bakterház főszerepétől.

Forrás: TV2

Nem csak Magyarországon akadnak olyan gyerekek, akik valamely tehetségkutatóban válnak ismertté, sorsuk alakulására azonban találunk jó példát is: az America's Got Talent-et 2006-ban például a tizenegy éves Bianca Ryan nyerte meg, aki Janis Joplin Peace of My Heart című dalával hódította meg a közönséget. A kislány azóta több lemezt is kiadott - melyek közül az első az ötvenhetedik helyig kúszott a kétszázas Billboard-listán -, és számos országban koncertezett.