Nem szól bele a médiahatóság az X-Faktor és a Megasztár civakodásába

Vágólapra másolva!
Szombaton a Megasztár fél nyolc helyett már hétkor elkezdődik, az X-Faktor pedig szombaton és vasárnap is képernyőn lesz: nem kerülte ki egymást a két, sok százmillió forintba kerülő tehetségkutató. Friderikusz Sándor szerint a médiahatóság feladata lenne rendet tenni és elérni, hogy kikerüljék egymást a hasonló típusú műsorok: a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság azonban nem tehet semmit ebben ügyben, de nem is szándékozik igazságot tenni.
Vágólapra másolva!

Elvileg október 8-án, pénteken kellett volna leülnie a két csatornának, hogy elbeszélgessenek arról, ki tudja-e kerülni egymást az RTL Klub és a Tv2 egyik legdrágább produkciója (korábban a témáról itt írtunk). Mint az [origo] megtudta, ma nem lesz ilyen tárgyalás, de volt újabb beszélgetés Friderikusz Sándor Megasztár-zsűritag és Kolosi Péter RTL-es programigazgató közt: mivel azonban az RTL Klub hétfőtől péntekig (a Fókusz-szal, a Barátok közt-tel) amúgy is elvisz minden estét nézettségben, nem tervez invesztálni sok százmilliót olyan napra, amit amúgy is megnyer, így az X-Faktor biztosan marad a helyén. Döntenie tehát a Tv2-nek kell: marad-e szombaton, vagy vállalva rengeteg szervezési munkát, átteszi más napra a show-ját.

Friderikusz Sándor (akinek akciója után erősen megugrott népszerűsége) a Bumeráng című rádióműsor október 4-i adásában megemlítette a nemrégiben összeállt Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH), mint olyan intézményt, amelynek feladata lenne, hogy elkerüljék a nagy kereskedelmi televíziók azt a helyzetet, hogy egymás ellen futtatnak ugyanolyan típusú műsort. Szintén a médiahatóságot emlegette, mint olyan szervező erőt, amely rá tudná bírni az RTL Klubot és a Tv2-t, hogy a végén eressze össze a két tehetségkutató műsor, zenés valóságshow három-három döntősét, és adjon le egy szuperdöntőt - persze úgy, hogy mindkét csatorna ugyanazt sugározná.

Friderikusz egy általa kapott e-mailre hivatkozva elmondta, elképzelhetetlen, hogy Angliában azonos műfajú műsor menjen a Channel 4-on meg az ITV-n, szerinte egyeztetnie kellene a hazai csatornáknak is, hogy más kínálatuk legyen, hogy valós alternatívát adjanak a tévézőnek. Az [origo] tudomása szerint a brit médiahatóság (amely szárnyai alá menekült a Viasat3, az egykori ORTT elől), az OFCOM nem írhatja elő a kereskedelmi tévéknek, mely műsorsávban, mit adjanak.

A NMHH-től kapott válasz szerint a hatóságnak sincs tudomása arról, hogy Nagy-Britanniában megszabhatná az OFCOM, mikor, milyen műfajú műsort kell adniuk a tévétársaságoknak. "A hatályos médiatörvény alapján a műsorszolgáltatás Magyarországon szabadon gyakorolható. A műsorszolgáltató - a törvény keretei között - önállóan határozza meg a műsorszolgáltatás tartalmát, és azért felelősséggel tartozik. Az NMHH tehát nem szólhat bele a műsorszolgáltatók műsorstruktúrájába, ők maguk döntik el, mit mikor szerkesztenek adásba" - válaszolták az [origo] megkeresésére.

Forrás: [origo]

Az X-Faktor nem mozdul

"A jelenleg hatályos szabályok nem tartalmaznak megkötéseket arra vonatkozóan sem, hogy az RTL Klub és a TV2 mikor adja le tehetségkutató műsorát. Ebben a két televízió az illetékes, a nézők feléjük jelezhetik kérésüket" - fűzte hozzá a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság sajtóirodája. A műsorokban - a már adásba szerkesztett műsorszámokban - tapasztalt törvénysértések tekintetében van a testületnek szankcionálásra lehetősége, ennél nincs nagyobb mozgástere.

Vannak megkötések, de nem szólnak bele mindenbe

A médiatörvény azonban előír bizonyos műsorszerkezetre vonatkozó követelményeket, amelyek betartását a hatóság ellenőrzi. Ilyen követelmény például az, hogy a műsorszolgáltatónak az évi teljes műsoridő több mint felét európai művek és több mint harmadát eredetileg magyar nyelven készített művek bemutatására köteles fordítani, televíziós műsorszolgáltató pedig évi teljes műsoridejének legalább tíz százalékát olyan európai művek, legalább hét százalékát olyan eredetileg magyar nyelven készített művek számára köteles fenntartani, amelyeket tőle független előállítóval készíttetett, vagy attól öt évnél nem régebben készült műként szerzett be.

Egy másik tartalomra vonatkozó előírás, hogy az országos és a körzeti műsorszolgáltató - a szakosított műsorszolgáltató kivételével - napi műsoridejének tíz százalékában köteles közszolgálati műsorszámokat szolgáltatni, főműsoridőben legalább huszonöt percben. Országos televíziókra pedig vonatkozik egy olyan előírás, hogy főműsoridőben legalább húsz perc, országos rádió legalább tizenöt perc önálló hírműsort köteles egybefüggően szolgáltatni. A más magyarországi műsorszolgáltatótól átvett híranyag a hírműsor húsz százalékát nem haladhatja meg. Olyan előírás azonban nincs, amely megszabná, hogy szappanopera sávjában nem mehet szappanopera, magazinműsor ellen magazinműsor, és zenés valóságshow ellen ugyanolyan típusú műsor.