Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebb a fogyatékkal élő szereplő a sorozatokban, mint a valóságban

Vágólapra másolva!
Az amerikai főműsoridő 587 rendszeres sorozatszereplője közül mindössze hat rendelkezik valamilyen testi fogyatékossággal, mutatja ki a GLAAD melegjogi szervezet friss jelentése.
Vágólapra másolva!

A Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) nevű melegjogi szervezet szeptember végén adta ki szokásos évi értékelését, amely a főműsoridős sorozatokban feltűnő meleg, leszbikus vagy biszexuális karaktereket listázza. A szövetség idén először a fogyatékkal élő szereplőket is megszámolta, de az eredmény szerintük minimum elkeserítő: 587 vizsgált karakterből csak hat olyat találtak, aki valamilyen testi fogyatékossággal rendelkezik - ez alig egyszázalékos arány, miközben az Egyesült Államok lakosságának tizenkét százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A hat fogyatékkal élő karakter közül ráadásul csak egyet személyesít meg valóban mozgássérült színész: a Helyszínelők-ben dr. Albert Robbinst játszó Robert David Hallnak azután kellett amputálni mindkét lábát, hogy személyautójával egy kamionnal ütközött - azóta műlábakon mozog. A fogyatékkal élő karakterek számát Hall is kevésnek tartja, az viszont önmagában nem baj szerinte, hogy a mozgássérülteket nem mindig ilyen emberek jelenítik meg: a Hollywood Reporternek Hugh Laurie-t hozta fel példaként, aki évek óta kiválóan játssza, hogy nem működik rendesen a lába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről