Nem hatotta meg Friderikusz kérése az X-Faktor urait

Vágólapra másolva!
Friderikusz Sándor október 2-án este, a Megasztár-ban, élő adásban indítványozta, hogy a két országos kereskedelmi tévében párhuzamosan sugárzott tehetségkutató ezentúl különböző időpontban kerüljön adásba. Az RTL Klubnál megmosolyogták az ötletet, és nem teszik át az X-Faktor-t. A Tv2-nél állítják, hogy a zsűritag felszólalásáról nem értesítette a produkciót, Friderikusz Sándor pedig másfél nap alatt 28 ezer 356 támogató e-mailt kapott, népmozgalmat és bölcs belátást emleget.
Vágólapra másolva!

Október 2-án este kilenc után, amint véget ért az X-Faktor, és százezrek kapcsoltak át az RTL Klubról a Tv2-re, hogy megnézzék a Megasztár utolsó egy óráját, Friderikusz Sándor kikelt a két nagy csatorna műsorpolitikája ellen: úgy vélte, hogy a nézőknek az a jó, ha nem kell választaniuk, hanem egyik nap megnézhetik az egyik zenés valóságshow-t, másik estén pedig békésen követhetik a másik tehetségkutatót.

Mivel az X-Faktor rajtja óta annak műsorsávjában nem sok babér terem a Megasztár-nak (a Tv2-es show előtte és utána szép nézettséget hoz, de amíg párhuzamosan futnak, csúnyák a számok), külső szemlélő könnyen hiheti, hogy Friderikusz szavaival a Megasztár közelgő időpontváltozásának kívánt megágyazni, hogy aztán a nézők igényére lehessen hivatkozni, ha más napra kerül a műsor. A Tv2-nél ugyanakkor azt állítják, hogy a zsűri nem irányítható, a vezetőség pedig nem tudott előre a műsorpolitikát ostorozó felszólalásról.

Friderikusz Sándor az [origo]-nak nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy szerinte nincs nézettségi háború, ezt csak az újságok gerjesztik az "egyébként szinte mindig szakszerűtlenül értelmezett" nézettséges írásaikkal, miközben a nézőket a valóságban nemigen érdekli, hogy melyik csatornát hányan nézik szombat este vagy bármikor. Nem tervezte előre, hogy népmozgalmat hirdet a szombati Megasztár-ban: "Akkor viszont egy tényleg világszínvonalú produkciót láttam, immár a többediket, és mivel soha ilyen erős mezőny nem volt még a Megasztár-sorozatban, úgy éreztem, ki kell mondanom, ami a begyemet nyomja: akik a Tv2-t nézik, nem tudják, hogy odaát is van pár tényleg számottevő tehetség, az X-Faktor követői pedig ragyogó előadásokról maradnak le, mert az egyidejűség miatt nem képesek követni a Tv2-t. Az, hogy egyszerre fut ez a két műsor, eszement kitolás a nézők millióival, de a nagyon tehetséges versenyzőkkel is, mert így csak a fél ország ismerheti meg őket" - mondta.

Mivel e-mail címét is közölte a műsorban, hétfő délután 2 óráig 28 ezer 356 támogató levelet kapott, így biztos benne, hogy a nézők szívéből szólt. Az [origo] kérdésére elmondta, hogy Kiss Péterrel, a Tv2 programigazgatójával még nem beszélt, mivel ő Cannes-ban egy televíziós vásáron tartózkodik, de Vízvárdy Bencét, aki a Tv2 összes szórakoztató műsoráért felelős, láthatóan meglepte az élő műsorban történt felhívás, azonban rosszallást nem tapasztalt részéről.

"A nézettségről írtak amúgy nem relevánsak a hirdetők számára, mert nekik nem az a fontos, hogy az adott műsort hányan nézték, hanem az, hogy a műsorba illesztett kereskedelmi blokkban lévő reklámja hány embert ér el. Márpedig a reklámozók nyilván nem örülnek annak, hogy az RTL reklámblokkjainak nézettsége a Megasztár idejében - a műsorhoz képest - sok százezerrel esik vissza, mert ahogy jön a reklám felirat, az RTL-ről a nézők máris átkapcsolnak a Tv2-re, hogy lássák a Megasztár-t" - állította.

Eszenyinek nem jó a péntek

Friderikusz látja, hogy az RTL az X-Faktor idejében nézettebb, de szerinte az erősebb is gyakorolhat gesztust - sőt, gesztust az erősebb gyakorolhat igazán, és legalább fontolóra vehetné, hogy átteszi a maga show-ját más napra, mert így "bölcsessége miatt" ünnepelnék őt a nézők. De ugyanennyire lehetne nagyvonalú a Tv2 vezetősége is.

tv2

"Ép ésszel le kell ülni tárgyalni erről. Az RTL X-Faktor-a még nem élőben megy, ott könnyebb lenne változatni, áttenni bármely más estére. Mi, megasztáros zsűritagok elvileg más napokon is tudnánk vállalni a Tv2-es műsort, egyedül Eszenyi Enikőnek jelentene nem éppen hétköznapi szervezési problémát, hiszen Enikő a Vígszínház vezető művésze, sok futó darabban benne van, és a már eladott előadásokat nem könnyű átszervezni. Mindenesetre most a tévévezetőkön a világ szeme: én programigazgatóként biztos, hogy sokkal több készséget mutatnék, a megoldás reményében. Már csak azért is, mert a hozzám érkezett és e pillanatig is érkező több ezer e-mail közül sok szól arról, hogy a politika épp eléggé megosztotta már Magyarországot, de hogy a kereskedelmi tévék is ezt tegyék, ne tűrjük! Népmozgalom lesz ebből, akárki meglássa, kitűnik ez ebből a tengernyi levélből is, melynek száma óránként már közel ezerrel gyarapszik" - mondta.

"Értelmetlen erről tárgyalni"

Az [origo] Kiss Péter programigazgatót kérdezte volna arról, hogy tudott-e a produkció Friderikusz Sándor népi kezdeményezéséről, vagy a showman magánakciójáról van szó, de választ a csatorna szóvivőjétől, Koltay Tamástól kaptunk: "A Megasztár zsűritagjai nem előre megírt forgatókönyvet mondanak vissza. A Tv2-nél pontosan tudjuk, hogy sokak számára nagy kérdés szombat este, hogy melyik tehetségkutatót válasszák. Nekünk fontosak a nézői igények, ezért döntöttünk úgy, hogy szombaton fél órával korábban indítjuk el a tehetségkutatónkat. Friderikusz Sándor pedig csak az előttünk is ismert nézői véleményt fogalmazta meg, vele tökéletesen egyetértünk abban, hogy a Megasztár-t érdemes nézni" - állította.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója október 4-én egy rádióműsorban váltott pár szót Friderikusz Sándorral, de továbbra is úgy látja, hogy teljességgel értelmetlen erről tárgyalni. "Nincs értelme leülni beszélni erről, ez a Tv2 belső ügye kellene, hogy legyen. Időközben megjött a szombati nézettség is, megkérdőjelezhetetlen, hogy ha a két show egyszerre van képernyőn, akkor az emberek az X-Faktor-t nézik. Ezt a műsort akarják nézni, így döntöttek, ezt az AGB nézettségmérése és több felmérés tanúsítja" - mondta az [origo]-nak.

tv2

"Mi mindig is fél nyolckor kezdtünk, nem tologattuk az időpontot, és logikusan szóba sem kerül az X-Faktor átrakása. A Tv2 hetekkel ezelőtt megtehette volna, hogy átteszi más estére a Megasztár-t, kevesebbet veszített volna" - tette hozzá. Kolosi szerint nem igaz az, hogy az RTL rakta az X-Faktor-t a rivális műsorsávjába, mert a csatorna augusztus elején jelentette be, hogy 28-án indul a tehetségkutató, a Tv2 pedig csak később közölte, hogy a Megasztár 21-én elrajtol. "Megvárták, hogy a mi műsorunk mikor indul, erre bejelentették, hogy az övék előbb, és ez már kőbe volt vésve. Erről azonban sem a tévéújságok, sem a port.hu tévéműsora nem tudott a közlés napján, azaz ha volt rögzített dátum, jól eltitkolták" - vélte.

Az X-Faktor tehát nem tér ki a Tv2-es rivális elől, sőt, a hétvégén dupla adással lesz képernyőn. Ha valamelyik egyáltalán napot vált, az csak a nézettségben gyengébben hozó Megasztár lehet, ez viszont nagyon komoly szervezési munkát jelentene, egyeztetni kellene a szombatra lekötött zsűritagokkal, műsorvezetőkkel, a hatalmas stábbal, a statisztákkal, vendégekkel (a stúdióban nem építik át hetente a díszletet, az úgy áll pénteken is). Vasárnap általában erős a Tv2 a Napló-val és a nagyfilmmel, pénteken viszont ki kellene hagyni a műsorfolyamból vagy a Jóban Rosszban-t, vagy az Aktív-ot - és akkor még ott van ellenfélnek a Barátok közt hétzáró epizódja, amely gyakran szállít 1,8-1,9 millió nézőt az RTL-nek.