Rajongói mozgalom sem mentheti meg az X-Faktor kiesett versenyzőit

Vágólapra másolva!
A Facebookon már több mint ötszáz embert tömörít a Szirota Dzsenifert az X-Faktorba elnevezésű oldal, arra azonban így sincs semmi esély, hogy a lány - vagy akár más kiesett versenyző - visszakerüljön a műsorba.
Vágólapra másolva!

"Nem létezik, hogy egy ennyire tehetséges lányt csak úgy kitegyenek!" - kezdődik a Facebookon látható felhívás, amely a továbbiakban arra buzdítja az internetezőket, hogy tegyék le a garast a legjobb huszonnégyből tovább már nem jutott Szirota Dzsenifer mellett. Az oldal készítője szeretne nyomást gyakorolni az RTL Klubra, és ötlete is van arra, hogy miként lehetne visszahozni a lányt a képernyőre: szerinte egy új show-t kellene indítani a legutóbb kiesett tizenkét versenyzővel. A tervet - október 15-i állás szerint - 509-en támogatják.

Az X-Faktor sajtófőnöke, Fazekas László kérdésünkre elmondta, hozzá még nem jutott el a mozgalom híre, de semmi esély nincs arra, hogy Szirota Dzsenifer - vagy a kiesettek közül bárki - visszakerüljön a produkcióba: "A műsorformátum adott, elég komoly szabályok kötik, és a nemzetközi verziókban sem fordult még elő olyan, hogy egy kiesett versenyző visszatért volna. Arról nem is beszélve, hogy az adásokat két-három millió ember nézi, az X-Faktor rajongói oldal is már több mint húszezer tagot számlál, ehhez képest ötszáz ember nem jelent komoly rajongótábort."

A lányok mentora, Geszti Péter - aki így Szirota Dzsenifert is kiejtette - az X-Faktor oldalán már előre, egy blogbejegyzéssel megvédte magát: "Sajnálhatnám, hogy a ti kedvencetek most nem jutott tovább, de ha másokat vittem volna tovább a döntőbe, akkor éppen az ő rajongóik utálnának, úgyhogy ebből a szempontból az anyázások száma konstansnak tekinthető. Sajnálhatnám Katicát, Enikőt és Dzsenit, de nem teszem, mert ők nem szorulnak sajnálatra. Senkiére. Nagyszerűek, tehetségesek és szeretetre méltók, biztos vagyok benne, hogy be fognak futni, ha tényleg azt akarja tőlük a sorsuk, hogy énekesek legyenek" - írja.

A két másik kiesett lány, Németh Katica és Muri Enikő megmentéséért a Facebookon nem indult ugyan hasonló mozgalom, előbbinek viszont van már saját oldala - személyes adatlapján felül -, amely cikkünk írásakor 1401 rajongót tömörít.

Máshol is beleszólnak a nézők

A rivális tehetségkutatónál, a Megasztár-nál is akadt már példa arra, hogy a közönség nemtetszését fejezte ki: legutóbb Csonka Andreas állt elő azzal, hogy kiesése után rengetegen keresték meg Szlovákiából, akik szerint gond volt az sms-ekkel, szavazataikat nem fogadta el a Tv2 rendszere. A Megasztár-ban elvileg ugyanis a közönség szava számít: már a középdöntő huszonnégy versenyzője közül is a nézők juttattak tovább tizenkettőt, amihez a zsűri egyetlen plusz embert adott hozzá.

A tehetségkutató műsorok nézői közt ezzel együtt mindig lesz olyan, aki elégedetlen az eredménnyel, hisz a döntésnél, a győztesek kiválasztásánál szubjektív tényezők is szerepet játszanak. Rajongói mozgalom persze nemcsak ilyen típusú produkciókhoz kapcsolódhat, például a Beugró-t is a közönség mentette meg 2008-ban: miután a Tv2 levette a műsorról, petíció hatására került át az MTV-re, majd a Coolra. A külföldön már bevett eljárásról, különleges rajongói akciókról bővebben írtunk itt.