A zombik lehetnek 2011 vámpírjai

Vágólapra másolva!
A pár éve divatba jött vámpírokat 2011-ben már a zombik válthatják a képernyőn: a The Walking Dead körül óriási a felhajtás, de ezen kívül is több hasonló produkciót rendeltek meg a tévécsatornák, sőt van már rajzfilm is, amely rothadó élőhalottakat tett meg főszereplőivé. Miután a zombik külsőre korántsem olyan vonzók, mint a vámpírok, a kusza szerelmi történetek helyett kemény horrorra és nagy adag humorra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Az emberfeletti lények közül eddig vitathatatlanul a vámpírok voltak a sztárok: a Hollywood Reporter augusztusi becslése szerint az Alkonyat-széria rajtja óta a vámpíros témájú alkotások, valamint a hozzájuk kapcsolódó termékek összesen hétmilliárd dollár bevételt hoztak az álomgyárnak - ami felér egy kisebb ország GDP-jével. A tévére készült vámpírtörténetek közül kiemelkedik az HBO True Blood - Inni és élni hagyni című sorozata (amelynek harmadik évadját körülbelül ötmillióan követik figyelemmel az Egyesült Államokban), és a képernyős vérszívók táborát erősíti például a Vámpírnaplók testvérpárja is.

A vámpírok mellett a tévében egyre többet foglalkoznak a zombikkal: a legnagyobb hírverést a Robert Kirkman képregénye alapján készülő The Walking Dead kapta, amelyet stílusosan Halloween estéjén, október 31-én mutatnak be az Egyesült Államokban. A történetet - mely szerint a földet zombik uralják, csupán egy maroknyi túlélő küzd még ellenük - Frank Darabont adaptálta a képernyőre, akinek már korábban is olyan filmeket köszönhettünk, mint a Halálsoron vagy A remény rabjai.

A The Walking Dead különlegessége, hogy minden eleme klasszikus technikákkal készül - egy zombimaszk felrakásához így több órát kell mozdulatlanul ülnie az adott színésznek, a különleges mozgás, a zombijárás elsajátításához pedig külön koreográfust vettek fel a készítők. A sorozat - a promóképeknek, trailereknek köszönhetően - már a bemutató előtt nagy siker lett, így az AMC csatorna már a második évadot is megrendelte, anélkül, hogy az elsőből akár egy részt is látott volna a közönség.

Nemcsak egy feltörekvő kábelcsatorna - amelynek pedig inkább profiljába vág - foglalkozik azonban a zombikkal, úgy látszik, az országos adókat is kezdi érdekelni a téma. Az NBC például augusztusban rendelte meg a Zombies Vs. Vampires című pilotot, amely elsőre a True Blood - Inni és élni hagyni és a Holdfény elegyének tűnik, csak épp vámpírok helyett zombikkal. Az élőhalottak itt már integrálódtak a társadalomba (gyógyszerekkel tartják őket kordában), de azért így is akadnak bűnesetek, melyek hozzájuk kapcsolódnak - ilyen ügyeket göngyölít fel a két főhős, akik egyike titokban vámpír.

Egy másik országos csatorna, a CBS már 2007-ben belefogott egy zombis sorozatba, igaz, abból akkor nem lett semmi: ez volt a Babylon Fields, amelyben egy kisváros halottai egyszer csak feltámadnak, aztán hazamennek, mintha mi sem történt volna. A projekt végül nem valósult meg (a pilot után elvetették), mint ahogy tévésorozat formájában a Zombieland sem: a Woody Harrelson és Bill Murray szereplésével készített filmet ugyanis eredetileg szintén sorozatnak szánták alkotói, és pont a CBS volt, amely visszadobta.

Visszatérve azonban a kurrens produkciókra, a Music Television például George Romero klasszikus horrorfilmjét, a Zack Snyder által is újraértelmezett Holtak hajnalá-t adaptálná képernyőre, de megrendelt már egy másik sorozatot is, Death Valley címmel. Ebben tinik harcolnak zombikkal, vámpírokkal és farkasemberekkel, a Lost Alex Rousseau-jaként ismert Tania Raymonde vezetésével.

A manga műfajában született már hasonló, a júliusban indult High School of the Dead-ben ugyanis egy csapat középiskolásnak kell elhárítania a zombik egyre masszívabb rohamát. A legötletesebbnek azonban a Dead Set című 2008-as brit minisorozatot tartjuk, melyben a Big Brother-házat támadja meg egy rakás zombi, a külvilágtól elzárt versenyzőknek pedig fogalmuk sincs, hogy mi a helyzet az ország, illetve a világ többi részén.