Világszerte ragyogó nézettséggel megy a vébé

Vágólapra másolva!
Nemcsak a részt vevő országokban nézik milliók a világbajnokságot: több helyen rekordokat döntött a dél-afrikai világbajnokság közvetítése.
Vágólapra másolva!

A válogatottjuk kihullott ugyan a selejtezők során, de Kínában közel 40 millióan figyelték az Argentína - Dél-Korea meccset, utóbbi országban pedig 2007 februárjában volt utoljára olyan (hétmilliós) nézettségű tévéműsor, mint a helyi válogatott Görögország elleni csoportmeccse - írja a mediametrie.com. A rendező országban nyolc-nyolc millióan szorítottak a válogatottnak az első két csoportmeccsén, ennél egymillióval kevesebb nézőt regisztráltak akkor, mikor a Bafana Bafana Brazília ellen játszott 2009-ben.

Németországban is fociláz tapasztalható, a ZDF-en mért 29,7 milliós német-olasz Eb-elődöntőt nem múlta felül ugyan a Ghána elleni vébémeccs, de igencsak megközelítette: a mérések szerint 29,2 millióan figyelték. A korai kiesés ellenére Franciaországban is sokan követték a válogatott vergődését, az olasz RAI1 pedig 17 millió nézőt regisztrált az utolsó csoportmeccsen - ennél többen egy műsort sem néztek 2010-ben. A spanyoloknál három tévécsatorna adja a találkozókat (Telecinco, Canal Plus és Canal + Liga), a portugálok elleni meccs az összes tévéző 75 százalékát érdekelte, azaz négyből három képernyőn az 1-0-s, spanyol győzelemmel véget ért találkozó futott.

Az Egyesült Államokban, ahol más sportágak mögött kullog csak a futball, szintén rengetegen kapcsoltak a világbajnokságra: a nyolcaddöntőben Ghánával találkoztak Donovanék, ezt a mérkőzést pedig 19,4 millió amerikai nézte végig - bő ötmillióval több, mint a csoportban játszott, Anglia elleni találkozót.

A 41,3 milliós Argentínában a Canal Cuatro adta a Mexikó elleni nyolcaddöntőt, 12,5 millióan kapcsoltak a sportközvetítésre, átlagban bő hatmillióan tapadtak a képernyőre: az épp tévéző argentinok 42 százaléka választotta a meccset, írja a periodistadigital.com.