Három ok miatt választotta Geszti az X-Faktort

Vágólapra másolva!
Geszti Péter ötletgazdaként és szervezőként már a Nemzeti Vágta hétvégi döntőjét várja, nyártól viszont újabb munka vár rá: igent mondott az RTL Klub felkérésére, és az X-Faktor zenei valóságshow egyik mentora lesz. A feladat kedvére való, mert tervei közt szerepel, hogy 2011-ben visszatér a színpadra - talán épp olyan előadóval, akit még senki nem ismer, csak ősztől lesz képernyőn.
Vágólapra másolva!

"Már több hónappal ezelőtt megkerestek az X-Faktor-tól, épp akkor hívtak, amikor a Megasztár is. Ma már biztosra vehető a részvételem, aláírtuk a szerződést. A kettő közt nem érzelmi, hanem szakmai döntést kellett hoznom, az RTL-nél komplexebb feladat, komolyabb munka vár ránk. Nem egyszerű zsűritag leszek, jóformán együtt kell élnem a versenyzőkkel, szakmai tanácsokat kell adni, ami remélem, menni fog, mert 1983-tól foglalkozom dalszerzéssel" - mesélte Geszti Péter, aki szerint nem az a kérdés, ki hogyan ad elő, hanem az, hogy bírja-e majd a nyomást, a média érdeklődését, a fellépéseket. Fontos a számára, hogy évek óta kapcsolatban van az RTL Klubbal, kommunikációs tanácsadóként segíti a csatornát és a Nemzeti Vágtát is ott közvetítik.

Gesztit a legelső Megasztár-nál is megkereste a Tv2, akkor más okok miatt nem vállalta. "Mással voltam elfoglalva akkoriban. Tehetségeket tagadhatatlanul adott az országnak, nem véletlen, hogy Oláh Ibolyának, Rúzsa Magdinak is írtam dalokat. Az utolsó szériáról már nem voltak fényes tapasztalataim" - mondta. Kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy mikor kezdődik, és mikor fejeződik be az X-Faktor, ez még csak most alakul, annyit viszont tud, hogy számára ez "jelentős mennyiségű munkát" jelent majd. Nagy Feró is mentor lesz mellette, de a másik két szereplőről ő sem tud biztosat: neveket hallott, de csak pletykaszinten.

Úgy véli, hogy az a fontos egy ilyen műsorfolyamban, hogy ki mennyire valódi vagy átütő. Szerinte sokan képesek felépíteni egy ilyen show-t, a díszleteket, inkább az a nagy kérdés a két formátum harcában, hogy ki tud majd valódi tehetségeket felmutatni. "Nem gondolom, hogy a Megasztár-szériák után nincs elég jó énekes. Nem tűntek el a tehetségek, az ambíciókkal teli fiatalokra pedig készen áll az ország. Azt is látom, hogy kellő számú önjelölt mindig van az országban, és mint tudjuk, 15 másodpercre bárki híres lehet. Az ilyesmire mindig lesz jelentkező" - vélte.

"A producerek döntése alapján dől majd el, hogy az egyéni előadók, férfiak, nők illetve a csapatok közül, melyik mentor kivel dolgozik majd. Inkább szólistákban gondolkodnék, de énekes formációk segítésétől sem menne el a kedvem. Azt is el tudom képzelni, hogy művész-, zenésztársaimat is megkeresem majd, hogy ötletekkel segítsék a versenyzőt. Lényeg, hogy meg kell találni azokat a zeneszámokat, amelyben a karakter ki tud nyílni. Ízléssel, megérzéssel lehet segíteni" - vélte Geszti, aki rengeteg brit X-Factor-jelenetet nézett már meg a Youtube-on.

Nem csodagyereket keresnek

Az ilyen show-k gyakori kritikája, hogy kiállítanak kisminkelt, tűsarkú cipőben billegő, 12 éves kislányokat is, akik nincsenek felkészülve a sztárrá válásra, a bulvársajtó rohamára. "Itt elsősorban a család felelősségét kell nézni, annak kell a következményre gondolnia, aki elengedi a gyerekét egy zenei valóságshow-ba. Erős érzelmi alapon lévő családnál a szereplés nem probléma, a szülők megvédik a gyereket. Mint mentor, én biztos jobban oda fogok figyelni, ha fiatalkorút kell istápolnom. De tény, rizikós kategória, miközben nem az a cél, hogy csodagyereket találjunk. Sokak szerint édes egy ilyen gyerek, amikor énekel, de lehet, hogy nincs kész, nincs felkészülve egy ilyen megmérettetésre - akkor azzal teszel jót, ha hazaküldöd, mert a műsor rengeteg feszültséggel fog járni" - jelezte Geszti, aki szerint Szandi a pozitív példa, mert annak idején tehetséges gyerek volt, felnőtt popsztár lett, szép, kerek pályát futott be, gyerekei vannak, és még benne van a popbizniszben. Az X-faktor-ban egyébként a formátum szerint nem lehet16 évnél fiatalabb korú versenyző - felső korhatár viszont nincs.

Napi többórás munka, nem csak a hétvégén, ez vár Gesztire, aki pénzről nem volt hajlandó beszélni. "Nem a fizetségem a fő kérdés, hanem az, hogy ez nekem is lehetőség, visszavezet engem a zenébe. Szeretnék újra zenei produkciókkal foglalkozni, nem is annyira a háttérből: inkább a színpadon mutatnám meg magam újfent. Az elmúlt időkben rengeteg menedzselési munkám volt, ez már nem okoz annyi örömet. Dalszerző, előadó vagyok, akár jövőre színpadon lehetnék, egy sokkal személyesebb, bohémabb, kreatívabb elfoglaltság lenne. Az X-Faktor pedig tényleg sok energiát leköt majd, de a saját projektjeimben hátrébb fogok húzódni, nem leszek annyira jelen a kommunikációs szakmában sem" - fejezte be az RTL-es show új mentora.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!