"Stohl bolondos, szeretnivaló, nagytermészetű ember"

Vágólapra másolva!
Schiwert-Takács Lászlót, a közelgő X-Faktor kreatív producerét Stohl András karambolja apropóján arról kérdeztük, szét kell-e választani a magánembert és a képernyős, tévés személyiséget, azaz szükségszerű-e leváltani munkájából valakit, civil életében elkövetett hibák miatt. A produkció különben egy műsorvezetővel is működik, a legtöbb országban nem is párosok vezetik, de Magyarországon a kereskedelmi tévéknél már hagyomány a férfi-nő felállás. Ördög Nórát is kérdeztük, de nem kívánt nyilatkozni Stohl ügyében.
Vágólapra másolva!

"Az, hogy mennyire tud hiteles maradni, a szereptől függ, amit épp akkor eljátszik, erről egyébként minden esetben az adott produkció alkotóinak kell dönteniük. És nekem nem tisztem a Tűzvonalban-ról elmélkedni. Az RTL Klub részéről annyit mondhatok, hogy András maga jelezte, hogy ebben a helyzetben nem tudja elvállalni az X-Faktor-t, nem mi döntöttünk arról, hogy ne vezesse a műsort. Az idén ez az egy feladat várt volna rá az RTL Klub képernyőjén. Nyáron, ősszel, télen is lesznek forgatások, élő műsorok, ez egy egész embert kíván. András pedig maga mondta a vele készült Híradó-interjúban, hogy most nem alkalmas arra, hogy kiálljon egy ilyen show-ba, az ifjúság támogatójaként, példaképként" - mondta az [origo] megkeresésére Schiwert-Takács László.

Stohl telefonált elsőként, Kolosi Péter programigazgatót hívta még szombaton. Mivel az RTL Klub a következő félévben más műsorban nem is számított volna rá (a Reggeli-t ő maga hagyta ott, 2009 végén bejelentve), így egyáltalán nem lesz képernyőn. Kérdésünkre, hogy a baleset következménye az is, hogy megszűnik a munkaviszonya a csatornánál, a producer nem tudott választ adni: "Ez munkaügyi és jogi kérdés. Ami biztos, hogy a nézőknek az a fontos, vezet-e műsort vagy sem, nem pedig az, hogy mi áll a szerződésében" - vélte.

Hogy visszatérhet-e 2011-ben az RTL-hez, akár a Reggeli-ben, akár más műsorban? "Nagyon korai lenne ez megmondani 2010 májusában, pár nappal az eset után. Nem akarok más, hasonló, nehéz helyzetbe keveredett, ismert emberekkel párhuzamot vonni, de egy ilyen traumán mindenki nehezen teszi túl magát, érintettként és megfigyelőként egyaránt, kérdés, hogy a közönség menyire lesz megbocsátó" - válaszolta.

"Őszintén reméljük, hogy a sérültek tökéletesen felépülnek és nemsokára mindenkinek csak egy rossz emlék lesz ez az egész. Nagyon szeretem Andrást, ezért is nagyon elszomorít, ami történt. Ő nagytermészetű, mindig bolondos, szeretetnivaló, jókedvű, bulizós ember. Saját maga is elismerte, hogy a nyolc évvel ezelőtti baleset kapcsán is sokan mondták neki, hogy fegyelmezettebben kéne élnie. Annyit tudok mondani, hogy amikor mi együtt dolgoztunk, mindig tisztességes, felkészült és higgadt volt. Nem jártunk össze, de nagyszerű munkakapcsolatban voltunk" - mesélte a felelős szerkesztő producer, aki szerint a szintén sok százmilliós projekt, a Való Világ előtti baleset már figyelmezető jel volt 2002-ben. "A szombati karambol minden sérültnek és Andrásnak is súlyos trauma volt, fel kell dolgoznia, ami történt. Igaz, hogy két napra rá kiállt a Nemzeti színpadára, de talán más egy színházban 3-400 ember előtt játszani, mint tévéműsort csinálni millióknak - különösen, ha a színházlátogatók egy része épp miatta vette meg a jegyét" - tette hozzá.

Miközben az [origo] olvasói szavazhatnak a jobb hasábban, hogy kit látnának szívesen Stohl helyén az X-Faktor-ban, elképzelhető, hogy Ördög Nóra egyedül viszi majd a műsort. "Kétopciós dolog ez. Az alaphelyzet szerint ezt a formátumot egy ember viszi Kolumbiában, Németországban, Angliában és még tucatnyi országban a világon. Nálunk, Magyarországon, a nagy show-kban a női-férfi páros a tradíció. A Stohl-Ördög kettős nagyon jól bevált, szerették őket a nézők, és ők is jó viszonyban vannak, kár, hogy így alakultak a dolgok, és nem állhat össze a duó. Lényeg, hogy nem feltétlenül és nem mindenáron pótoljuk Andrást. De most más, aktuálisabb feladat köt le, épp a Királynő főpróbája zajlik" - búcsúzott Schiwert-Takács.

Lapunk Ördög Nórát is megkereste, aki nem kívánt nyilatkozni a Stohl-ügyről, csak sajnálatát fejezte ki.