Pusztító vírusról fantáziál első regényében Bárdos András

Vágólapra másolva!
Ítélet címmel írt politikai krimit a Tények korábbi főszerkesztője, a Tv2-vel 2009 őszén szakított Bárdos András, aki most először jelentetett meg regényt. A másfél év munkájával született könyvet a H1N1-hisztéria előtti madárinfluenza-vírus körüli események inspirálták: a történetben az ország válságba sodródik kerül egy elszabadult kór miatt.
Vágólapra másolva!

Politikai krimit, fikciós regényt írt a Tv2 Tények korábbi főszerkesztője, Bárdos András. A történet a közeljövő képzelt Magyarországában játszódik, egy olyan helyzetet vázol fel, amellyel nemigen tud mit kezdeni a politika, amellyel szemben tehetetlen a hatalom: egy kontrolálhatatlan vírus okoz katasztrófát.

"A történelem azt mutatja, hogy egy-egy nemzetet, népcsoportot időközönként ér valami baj. Erre kell felkészülni. Híradósként csak szenvtelenül elmondtam a képernyőn, hogy mi történt az országban, a világban. De nem mondhattam el, hogy én magam mit is gondolok ezekről a dolgokról. Sok mindent láttam abból, hogy hogyan működik ez az ország, megtapasztaltam, milyen a politika, milyenek az emberek közötti viszonyok, hogyan reagál különböző helyzetekre a társadalom. Úgy éreztem, mindezt el akarom mondani egy utópisztikus, krimiszerű formában" - mondta könyve sajtóbemutatóján.

Bárdos az [origo]-nak elmondta, hogy a könyv jó másfél évig íródott. "Az én tempómat a családom adja: amikor a gyerekeim békén hagytak, odaültem a géphez. A hajnali órák voltak a termékenyebbek, korán keltem" - vallotta a rendszertelen munkamódszerről. Nem tartja magát elhivatott írónak, sőt, úgy érzi, könnyen el lehet bizonytalanítani, azaz, ha nem jók a kritikák, nem fogy a könyv, nem feltétlenül ír újabb fikciós regényt. "Ha viszont pozitív a fogadtatása, akkor van egy határozott regényterv a fejemben, egy love-sztori, szintén magyar helyszínekkel" - tette hozzá.

Lapunk kérdésére, hogy Verebeshez, Obersovszkyhoz, Árpához hasonlóan nem gondolt-e arra, hogy tévés múltjáról, akár televíziós kulisszatitkokról írjon egy sokkal jobban eladható, nagyobb anyagi hasznot hozó botránykönyvet, nemmel felelt. "Az ilyen távol áll tőlem. Olvastam a műfajban jót, de a többségnek nem sikerült, és kellemtelen, pökhendi, világtól elrugaszkodott kísérlet lett. Ilyet nem fogok írni, az biztos" - közölte.