Van élet a Lost és a 24 után

Vágólapra másolva!
Május 23-án, illetve 24-én a kétezres évek televíziózásának két fontos szériája, a Lost és a 24 is véget ért. Hogy a rajongókban támadt űrt betöltsük, megpróbáltunk összeállítani egy túlélőcsomagot, melynek segítségével talán enyhíthetők az elvonási tünetek. Milyen hasonló hangulatú sorozatok érkeznek a közeljövőben? Mivel készülnek újabban a készítők és a szereplők? Mit játsszunk, ha már végképp nem bírjuk a Lost vagy a 24 hiányát? 
Vágólapra másolva!

1. Nézzünk hasonló sorozatokat!

Az Egyesült Államokban elkaszálták, de itthon még nem futott ki A jövő emlékei, az AXN-en bármikor belenézhetünk. A sorozatot indulásakor a Lost utódjának kiáltották ki, más kérdés, hogy aztán a hozzá fűzött reményeket nem váltotta be teljes mértékben: a misztikus szál (egy adott pillanatban mindenki belelát a jövőbe) ugyan elég erős, de a karakterek mélysége és a történet ötletes alakítása hiányzik. A hangulat, a sok szálon futó cselekmény viszont így is visszahozhatja kicsit a Lost-ot a nosztalgiázó nézőknek.

Az igazi nagyágyúra, amely sokak számára pótolhatja a misztikus sorozatot, sajnos jövő évig várni kell: akkor indul a tengerentúlon Steven Spielberg produkciója, a Terra Nova, amely - az izgalmas történet mellett - látványos képi világot is ígér a nézőknek. A Lost-ból az időutazás motívuma is megmarad, hisz az alapsztori szerint a Földet tönkretevő emberiség egy csoportja visszatelepül a dinoszauruszok korába, hogy elölről kezdjen mindent.

A minőségi akciósorozatok kedvelői számára talán a The Event lesz az egyik megfelelő pótlék, amely egy vaskos összeesküvés-elmélettel támadja majd a nézőket. Ígéretes az Undercovers is, amely szintén ősszel indul az Egyesült Államokban: a történet egy kémkedéstől visszavonult ügynökpárról szól, akiket újra behív a CIA. A széria ráadásul nemcsak a 24, de a Lost rajongóit is kielégítheti, hisz Josh Reims (Édes, drága titkaink, Testvérek) mellett annak egyik ötletgazdája, J. J. Abrams készíti.

2. Kövessük a készítőket!

Ezzel át is tértünk egy másik módszerre, mellyel enyhíthetjük elvonási tüneteinket: megnézzük az alkotók új sorozatait. Sajnos a Lost írópárosa, Carlton Cuse és Damon Lindelof egyelőre nem töri a fejét új sorozatterven, előbbi már a Hollywood Reporternek is lenyilatkozta, hogy elvonul egy időre, "gondolkodni a dolgokon". Lindelof addig is mozifilmeken dolgozik, a Star Trek egyelőre cím nélküli folytatásában például J. J. Abramsnak segít be.

A fő rendező, Jack Bender viszont máris talált új munkát a tévében: harmichét epizódot, köztük az emlékezetes finálét készítette a Lost-nak, most pedig a Syfy bízta rá az Alphas pilotját. A misztikus széria (amennyiben megvalósul) egy csapat átlagos polgárról fog szólni, akik különleges képességek birtokába kerülnek, és ezek segítségével saját kezükbe helyezik a törvénykezést.

A 24 rajongóinak könnyebb dolguk lesz a készítők követésével, hisz valószínűleg készül még egy mozifilm a történet nyomán. Az íróként és producerként is rengeteg epizódot jegyző Joel Surnow emellett a Kennedy családról forgat egy minisorozatot, amiben több alkotótársa is segít neki: a forgatókönyvet a 24 korábbi executive producere, Stephen Kronish jegyzi, a rendezést pedig Jon Cassar vállalta magára, aki az akciósorozat sikeréhez 59 epizód megrendezésével járult hozzá.

3. Kövessük a szereplőket!

A Lost esetében ezzel nehéz dolgunk van, hisz a sorozat eléggé kiterjedt színészgárdával dolgozott - megkönnyíti viszont a helyzetünket, hogy Matthew Fox (Jack) már nemigen akar tévés szerepeket vállalni, Evangeline Lilly (Kate) pedig többször nyilatkozott már úgy, hogy felhagyna a színészi munkával, ennek ellenére az mtv.com úgy tudja, hogy igent mondott egy Real Steel című sci-fire, ami bokszolós drámának ígérkezik. Josh Holloway (Sawyer) és Jorge Garcia (Hurley) visszatértek Los Angelesbe, Michael Emerson (Linus) pedig újból színpadi színésznek állna.

Szerencsére utóbbi a tévés munkákat sem hanyagolná el, az MTV cikke szerint Terry O'Quinnel (Locke) dolgozik egy sorozaton, amely két középkorú férfi külvárosi kalandjait mesélné el. Daniel Dae Kim (Jin) nemcsak hogy nem állt le a forgatással, de Hawaiin is maradt, miután ő lesz a Hawaii Five-O remake-jének egyik főszereplője. Másokat már most láthatunk sorozatban, Elizabeth Mitchell (Juliet) a V-ben, Ian Somerhalder (Boone) pedig a The Vampire Diaries-ben játszik.

Forrás: [origo]

Elizabeth Mitchell a V-ben, Elisha Cuthbert a Happy Endings-ben

A 24 főszereplője, Kiefer Sutherland természetesen a tervezett mozifilmnek is központi alakja, de egyébként a Zap2It nevű tévés honlapnak úgy nyilatkozott, a jövőben nem szeretne hasonló figurát eljátszani - ehhez jó alap lesz a következő szereplehetőség, melyet Lars von Trier nyújt új munkájában, a Melancholia című "lélektani katasztrófafilmben". Mary Lynn Rajskub (Chloe) terveiről egyelőre nem sokat tudni, szerencsénkre sorozat lesz viszont Elisha Cuthbert (Kim Bauer) pilotjából: a Happy Endings-ben a színésznő karaktere az oltár előtt szakít férjével.

4. Kövessük a sorozatot másként!

Elvonási tüneteinket kétségkívül azzal a legegyszerűbb enyhíteni, ha egyszerűen újranézzük a sorozatot DVD-n. A legális megoldásra azonban még egy ideig várni kell, a Lost utolsó évadja például csak augusztus végén jelenik meg az Egyesült Államokban, igaz, az ígéretek szerint húsz perccel hosszabb lesz, mint a tévében látott változat. A 24 rajongóinak még türelmesebbnek kell lenniük, miután a befejező, nyolcadik évad (csakúgy, mint a teljes sorozat díszkiadása) decemberben érkezik csak a boltokba. Az itthoni DVD-kiadás a Lost esetében az ötödik, a 24 esetében pedig a hatodik évadnál tart, mindkettő számos extrát tartalmaz.

Forrás: [origo]

Mindkét sorozatból készült videojáték

Más formában is nyomon követhetjük a sorozatokat, hisz mindkét szériáról olvashatunk könyveket, magyarul is: az Alexandra könyvsorozata a Lost egyes szereplőit mutatja be, de a kiadónál megjelent a Lost: Az eltűntek krónikája is, amely "a sorozat hivatalos filmkönyveként" számos háttérsztorit és fotót tartalmaz. A 24 főhőse több, furcsa című krimiben (Macskakarom, A Pokolkapu-hadművelet) osztja a gonoszokat, a 24 és a filozófia - Jack szerint a világ pedig a sorozaton keresztül mutatja be többek között Arisztotelész, Kant és Nietzsche tanait. A két szériáról emellett több (rajongói) képregény is készült, melyek a "Lost comics", illetve "24 comics" kulcsszavak beírásával könnyen előhívhatók bármely internetes keresőből.

5. Játsszunk a kedvenc sorozattal!

A sorozatok sikerének tükrében kézenfekvő, hogy mindkettőből készült videojáték, amely a magyar piacon is beszerezhető: a Lost kalandokkal és titkokkal teli számítógépes adaptációját az [origo] Techbázis rovata is tesztelte, a 24-ből Playstationre készült lövöldözős játék. Utóbbi sorozat esetében hagyományos társasjátékkal is elüthetjük az időt: a klasszikus nyomozós (Clue-típusú) játékban azt kell kitalálni, hogy ki, mivel és hol követte el a gyilkosságot. Audrey Raines, Bill Buchanan, Chloe O'Brian, Mike Doyle, Nadia Yassir és Tony Almeida a lehetséges tettesek, akik a kilenc szabotázs egyikét próbálják végrehajtani a CTU-ban.