Börtönbe küldene öt Facebook-felhasználót Hajdú Péter

Vágólapra másolva!
A Tv2 műsorvezetője öt Facebook-felhasználó ellen indított büntetőpert: mint elmondta, ezúttal tényleg elszánt, a legvégsőkig elmegy, mivel gyerekét és őt megfenyegették. A közösségi oldalt felszólította a téma levételére (ez nem következett be), a csoportot indító felhasználó is elítéli azt, aki Hajdú családját is belekeveri az ügybe.
Vágólapra másolva!

A Facebook közösségi oldalon Hajdú Pétert kipécéző csoport alakult "Úgy megütnélek, Hajdú Péter, mert azt hiszed, neked mindent szabad" néven. A csoport, melynek jelenleg 4120 tagja van, azért alakult, mert a műsorvezető mozgássérülteknek fenntartott parkolóban állt meg autójával, és ezt le is fényképezte valaki. Az oldalon több százan kommentálták, miért is csatlakoztak a klubhoz, sőt, özönleni kezdtek a sértő, trágár bejegyzések, fenyegetések. Többen üzenték Hajdúnak, hogy mozgássérültet csinálnak belőle, hogy szabályosan parkolhasson ezeken a helyeken is. A műsorvezető az ide felkerült kitételek miatt bírósághoz fordult.

"Magánterületen, egy hipermarket parkolójában fotóztak le, amikor figyelmetlenül beálltam egy mozgássérülteknek fenntartott helyre. Bunkóság volt, de betegség miatt siettem, a patikába rohantam, a Velveten pedig bocsánatot is kértem. A Facebookon utána ellenem lázító csoport jelent meg, veszélyes fenyegetésekkel, beteg, pedofil, aljadék hozzászólásokkal. A Facebookot felszólítottuk, hogy a jogsértő tartalmat vegyék le, öt ember ellen pedig név szerint tettünk büntetőfeljelentést a rendőrségen" - magyarázta Hajdú, hozzátéve, hogy ezúttal elmegy a végsőkig, nem lesz engedékeny, kőkemény büntetést, börtönt szeretne azoknak, akik kisgyereke megerőszakolásáról, az ő megöléséről írtak a neten. A műsorvezető szerint precedenst kell teremteni.

A Facebook a felszólításra nem reagált, a csoport még aktív. A témát elindító felhasználó lapunk megkeresésére azt válaszolta, hogy a Hajdú Péterrel kapcsolatos csoportban minden tartalom nyílt és bárki számára elérhető, továbbá bárki megoszthatja itt gondolatát az üggyel kapcsolatban. "Azt természetesen elítélem, aki Péter családját is belekeveri az ügybe, ugyanakkor azt hiszem, itt csupán túlkapásról van szó. Az, hogy Péter fenyegetettnek érzi magát, szerintem több, mint ironikus. A csoport elnevezésénél sem az ütésen volt a hangsúly (ezért is a feltételes mód), ennek üzenete sokkal inkább az, hogy a társadalom még a médiaszemélyiségekkel szemben is elvár egy alapvető erkölcsi tartást, odafigyelést. Azt, hogy a csoportot törlik-e, nem tudom, mert nem igazán követem az ezzel kapcsolatos fejleményeket" - tette hozzá.

Korábban is voltak ügyei

Hajdúnak számos peres ügye volt és van jelenleg is. Viszonylag friss a Bagi-Nacsa humoristapáros ellen indított pere, amelyről az [origo] is írt korábban. "Többször kerestek, megegyezés szándékával, jeleztem, hogy üljünk le. Első fokon jogalap tekintetében megnyertük a pert, azaz bizonyos összegre igényt tarthatunk. Összegről még nem volt szó, de nem akarom őket tönkretenni. Jövő héten talán lépünk előre" - kommentálta Hajdú a jelenleg műsor nélkül lévő humoristák ügyét.

A Névshowr miatt volt pere az MTV-vel is. "A szabadalmi hivatal döntése értelmében a név az enyém lett jogerősen, így kerülhetett más csatornára a műsor. A szakítás körülményei miatt pereltük az MTV-t, de a Fővárosi Bíróság a mi keresetünket elutasította. Az MTV is perelt, mert szerintük idő előtt vittük az ATV-re a Névshowr-t, de azt a keresetet is elutasították" - emlékezett.

Hajdúnak van még ügye a Story TV4-gyel, pontosabban a Sanoma Digital Mediával, utóbbi sérelmezi, hogy a műsorvezető a Frizbi névvel együtt a Tv2-höz távozott 2009 végén. "Két hete volt az első tárgyalás, de 30 nap haladékot kért a Story TV. Két per fut, de három lesz: üzleti titoksértés, jó hírnév megsértése, illetve szerződésszegés ügyekben. Ügyvédemmel továbbra is állítjuk, hogy üzleti titkot nem mi sértettünk, hanem ők" - fejtegette.

Becsületsértés miatt is volt bírósági ügye Hajdúnak, Geronazzo Mária perelte be, mert szörnyetegnek nevezte őt a műsorvezető, noha nem mondta ki a nevét. Geronazzo a pert elveszette.