A Maffiózók utódja közeleg

Vágólapra másolva!
Minden idők legdrágább sorozata, egy eposzi méretű fantasy-széria és a Maffiózók lehetséges utódja szerepel az HBO 2010-2011-es kínálatában. A Pacific Tom Hanks producer szerint 250 millió dollárba került, de a Boardwalk Empire sem lesz olcsó: sokan a The Sopranos utódját látják a Scorsese rendezésében készülő szériában.
Vágólapra másolva!

Az HBO a hetvenes évek második felétől foglalkozik saját sorozatok készítésével, és már a kezdetektől nagy hangsúlyt helyeztek a kísérletezésre, a máshol nem kívánatosnak ítélt témák feldolgozására: merész, bevállalós, markáns, egyedi sorozatok tűnnek fel azóta a csatornán. A teljesség igénye nélkül az HBO gyártó részlegéről az elmúlt években-évtizedekben olyan kultikus sorozatok kerültek ki, mint a Maffiózók, a Drót, a Deadwood, Az elit alakulat vagy éppen a Szex és New York, de hogy jelenleg is futó szériákat is említsünk: szintén HBO-logóval kezdődik a True Blood, a Hung -Neki áll a zászló vagy a Törtetők. Most következő összeállításunkban a kábelcsatorna újabb és ígéretesebb projektjeiből válogattunk.

The Pacific - A hős alakulat

hbo

Mi ez? Szűk tíz évvel Az elit alakulat után Steven Spielberg és Tom Hanks újra összeállt egy grandiózus második világháborús minisorozat erejéig, ami már csak méretei és költségvetése miatt is az év egyik legnagyobb tévés dobásának ígérkezik. Az első hírek még 130-150 milliós büdzséről szóltak, de az executive produceri tisztségben tüsténkedő Hanks legutóbbi elmondása szerint végül 250 milliót költöttek, ami a tízrészes minit messze minden idők legdrágább sorozatává teszi (természetesen Az elit alakulatot taszította le a trónról, de a második helyen is HBO-sorozat, a Róma állt).

Miről szól? Az 1. Tengerészgyalogos Hadosztály bevetéseiről a csendes óceáni hadszíntéren. Veteránok beszámolóira és visszaemlékezéseire támaszkodva többek közt megelevenedik majd a hírhedt Ivo Dzsima-i csata vagy éppen a véres guadalcanali ütközet.

Miért várjuk? Mert lényegében ugyanaz a kreatív csapat felel a Pacific-ért is, amely összehozta Az elit alakulat mozifilmes látványvilágát, székbe szögező csatajeleneteit és azt a fajta háborús drámát, ami jócskán túlmutatott a mintául szolgáló Ryan közlegény megmentése didaxisán.

Mikor jön? Már a tengerentúli premier másnapján, március 15-én láthatjuk itthon is.

-------------------------------

Boardwalk Empire

hbo

Mi ez? Nagyszabású, méregdrága maffiasorozat Atlantic City felemelkedéséről és a politika és az alvilág összefonódásáról, aminek pilotját a témában meglehetősen jártasnak számító, Oscar-díjas Martin Scorsese (Casino, Nagymenők) rendezi, munkálatait pedig a Maffiózók egyik író-producere felügyeli.

Miről szól? Politika, gengszterek, korrupció, szerencsejáték és erőszak az 1920-as években - mindez Nelson Johnson vaskos könyve alapján, ami Atlantic City viharos történelmét és rejtett üzelmeit tárja fel. A tizenkét részesre tervezett sorozat kulcsfigurája a hírhedt politikus-gengszter Nucky Thompson, akit a finoman szólva is karakteres arcú, mindig zseniális Steve Buscemi (Fargo, Armageddon) alakít.

Miért várjuk? Mert bár kísérletek voltak, igazán ütős alvilági sorozat a Maffiózók óta nem volt a tévében.

Mikor jön? 2010 vége felé.

-------------------------------

Game Of Thrones

hbo

Mi ez? George R. R. Martin gigantikus high fantasy-ciklusának nem kevésbé ambiciózus sorozatverziója. A fantasy nem éppen tévé-kompatibilis műfaj, többek közt Steven Spielberg és Stephen King bicskája is beletört már A talizmán tévés adaptációjába, de a Game of Thrones esélyei határozottan bíztatók, még úgy is, hogy az HBO egyelőre csak a pilotra adott megrendelést. A főbb szerepekben A Gyűrűk Ura Boromirját, Sean Beant és a Sarah Connor krónikái címszereplőjét, a képen is látható Lena Headey-t üdvözölhetjük.

Miről szól? Néhány mondatban lehetetlen összefoglalni Martin több ezer oldalas, több tucat szálon futó, szereplők százait mozgató fantasy-univerzumát, de a sorozatért felelős kreatív vezető, az eddig regényeket és forgatókönyveket szerző David Benioff (Trója, Wolverine) egy interjúban így jellemezte a készülő sorozatot: "Maffiózók Középföldén".

Miért várjuk? Mert monumentális háborús viszályokra mindig vevők vagyunk, legalábbis a képernyőn.

Mikor jön? 2011 előbb semmiképp.

-------------------------------

Treme

hbo

Mi ez? A Gyilkos utcákat és a Drótot jegyző David Simon legújabb sorozata a New Orleans-i zenei szcénáról, a főbb szerepekben John Goodmannel, Steve Zahnnal és a Drót egyik állandósával, Wendell Pierce-szel. A Treme széles közönségsikerre aligha számíthat, de arra minden esélye megvan, hogy a Drót-hoz hasonlóan a kritikusok és a díjátadók kedvence legyen. A cím New Orleans egyik legrégebbi, legsokszínűbb negyedére utal, amit a jazz szülőhelyeként is emlegetnek.

Miről szól? Konkrétumok egyelőre még nem kerültek napvilágra, de Simon elmondása szerint a tízrészesre tervezett sorozat nemcsak a városrész lüktető zenei életére koncentrál, hanem átfogó társadalmi és szociológiai tablót nyújt a Katrina hurrikán utáni New Orleansról, a katasztrófa utóhatásairól, az újjáépítés hátterében zajló politikai machinációkról.

Miért várjuk? Mert a Drót az egyik legkomplexebb, legerősebb sorozat, amit valaha készítettek - ezek után David Simon csináljon bármit is, azt várni fogjuk.

Mikor jön? Az Agnieszka Holland (Teljes napfogyatkozás) által rendezett 80 perces pilot 2010 áprilisában kerül adásba a tengerentúlon, hazai premierről egyelőre nincs információ.

-------------------------------

További tervek

Az HBO tervei korántsem érnek véget ezzel a négy sorozattal, az előfizetéses csatorna a következő évadokra hasonló kaliberű projektek egész sorával készül. Visszatér például a televíziózás világába a Miami Vice atyaúristene, az elmúlt évtizedeket mozis karrierje építésével töltő Michael Mann, aki egy sokszereplős drámát tervez a lóversenyzés és a szerencsejáték világáról - ez lesz a Luck Dustin Hoffmannal. Kate Winsletet a Mildred Pierce című miniszériában láthatjuk majd, amiben egy mindenre elszánt édesanyát alakít a nagy gazdasági világválság idején, Zoey Deschanel pedig az I'm With the Band című tervezett sorozatban játszik egy sok mindenre kapható groupie-t, aki a legkülönfélébb zenészek és hírességek mellett bulizta végig a hatvanas éveket.

Az idei rendezői Oscar egyik várományosa, Kathryn Bigelow (A bombák földjén) nemrégiben írt alá a The Miraculous Year című sorozathoz, amiben egy broadwayi zeneszerző szemén keresztül nyerhetünk bepillantást egy New York-i család életébe. Mindezek mellett David Fincher (Hetedik, Harcosok klubja) a Dexter készítőivel és Charlize Theronnal tervez egy sorozatgyilkosokról szóló szériát (Mind Hunter), az Oscar-díjas Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak)pedig egy Walter Mosley-detektívregény tévés adaptációjához szerződött le (The Long Fall).