Minden riválist lefőzött a Vacsoracsata

Vágólapra másolva!
A tavaly igencsak elszaporodott főzőműsorok közül a Vacsoracsata volt a nézők kedvence, de nem sokkal előzte meg Gordon Ramsayt. Közel tízezer szavazat érkezett kérdésünkre.
Vágólapra másolva!

2009-ben a szokásosnál is több gasztroműsor volt a képernyőn, hiszen már nem csak a TV Paprika és a nagyobb kereskedelmi tévék próbálkoztak ezzel a műfajjal, hanem a kisebb csatornák is erősen igyekeztek: mintha arra számítottak volna, hogy a válság miatt csökkenő éttermi forgalommal párhuzamosan nő a tévé előtt ülők száma, és így azoké is, akik a képernyőn látható ínyencségeket megpróbálják majd reprodukálni.

A hagyományos főzőműsorok (Laci bácsi konyhája, Stahl konyhája) mellett számos olyan akadt, mely reality-elemeket emelt át (Hal a tortán, Vacsoracsata), volt olyan, mely egyben utazós-kalandos dokura emlékezetett (Olasz meló), és persze megjelentek tavaly a magyar tévékben is a változatos vagy annak szánt főzőversenyek, ahol szabályos időközönként hazaküldték a levest elsózó, a habot löttyedtre verő séfjelöltet (Casting, Mesterszakács).

Olvasóink szavazhattak: 9873 voks után kiderült az, ami az AGB-s nézettségi adatokból is valószínűsíthető volt, hogy a celebekkel felálló, főműsoridőbe tett Vacsoracsata igen népszerű. A rovat olvasóinak szavazásán 25,4 százalékot vitt el, ezzel együtt az első helyet is, miközben legfőbb riválisa, a Tv2-féle Hal a tortán a jó rajt után év végére esett, ezen a szavazáson is csak 8 százalékot ért el. Az [origo] információi szerint előbbi legalább kétszer annyi pénzből készül, félmillió forintnál jóval több jut egy-egy hírességre, ezért van, hogy a Hal a tortán-ban néha olyan, celebnek hívott emberrel is találkozhat a tanácstalan néző, akit soha nem látott.

Gordon Ramsay több produkcióval is szerepelt a listán, a Konyha ördöge alcímet viselő műsor (mely a TV Paprikán fut, szemben A pokol konyhájá-val, mely a Viasat3-on látható) közel 24 százalékon állt meg, ezzel pedig biztosan vitte el a második helyet a már említett Tv2-es gasztroshow elől.

Nagyobb volt a füstje

A középmezőnyben olyan műsorokat találnunk, mint a 6,5 százalékot elért Stahl konyhája (ez a Tv2-n és a FEM csatornán látható), a 6,4 százalékot jegyzett Jamie vidéki konyhája (ez momentán nincs képernyőn, de Jamie Oliver két másik sorozatával a Spektrumon elérhető), de Nigella Lawson és a Viasat szakácsversenye is jó volt 4-4 százalékra. Hajós András műsora, a Legénykonyha csak 1,1 százalékot ért el, ennek kétszeresét szerezte Csiszár Jenő az Olasz meló című szériával.

A vártnál jóval gyengébben szerepelt a szavazáson, és egy százalék alatt maradt a Story tévén látható A szomszéd főztje és a TV Paprika Casting című műsora.