Stephen King új sorozaton dolgozik

Vágólapra másolva!
A világ legismertebb horrorírója saját művéből, A coloradói kölyök-ből forgat sorozatot: a mesternek nem ez az első kirándulása a kis képernyőre, hisz számos művéből készült már tévés átirat, némelyiknek ő maga volt a producere is. Kis kirándulás Stephen King világába, a tévés munkákon keresztül.
Vágólapra másolva!

A magyarul is megjelent A coloradói kölyök Stephen King egyik kevésbé tipikus könyve, mivel a horror helyett inkább a krimi eszközeivel igyekszik hatni az olvasóra. A történet középpontjában egy rejtélyes gyilkosság áll, ahol az áldozatnak már csak a személyazonosságát is egy évbe telik felderíteni.

A tévés változat már jóval inkább hajaz az író korábbi munkáira, tekintve, hogy egy olyan kisvárosban játszódik, ahol csupa elátkozott lélek lakik - a sorozatnak a címe is más lesz, egyelőre Haven, vagyis Menedék munkacímen fut. A produkciót az E1 Entertainment gyártja, amely legutóbb a Hung-gal (magyarul Neki áll a zászló, az HBO műsorán) állt elő.

Stephen Kingnek szinte az összes művéből készült tévé- vagy mozifilm, illetve sorozat, ami azért nagy szó, mert az író első regénye, az 1974-es Carrie óta csak úgy ontja a könyveket. Műveinek mozgóképes adaptációi - mint azt A coloradói kölyök-nél is láthatjuk - rendre eltérnek az eredeti sztoritól, és általában eléggé vitatott értékűek. Persze akadnak kivételek, hisz King írásai nyomán olyan filmek is születtek, mint Stanley Kubrick Ragyogás-a, A remény rabjai vagy a Tortúra, melynek női főszereplője, Kathy Bates Oscar-díjat is kapott. Lássunk azonban egy-két tévés munkát:

Kingdom Hospital - A félelem kórháza

Az AXN-en és az RTL Klubon is láthattuk itthon Stephen King kórházas sorozatát, amelynek - az író ismerete mellett - már csak címe is arra enged következtetni, hogy nem a műfaj hagyományos darabjával van dolgunk. Igazából egy remake-ről van szó, hisz a történet Lars von Trier A Birodalom (a dán eredetiben Riget, angolul The Kingdom) című sorozatán alapul.

Az európai Twin Peaks-ként is emlegetett A Birodalom-ban megvan ugyan a klasszikus kórházsorozatok jó néhány eleme (orvosi műhiba, hipochonder páciens, vértől elájuló nővérke), de emellett egy régóta halott kislány sír a liftaknában, a dokik titkos páholyt működtetnek az alagsorban, a főorvos a vuduvarázslattal flörtöl, a végén pedig eljön maga a Gonosz is.

Forrás: www.stephenking.com, Sorozatjunkie

A félelem kórháza eredeti DVD-borítója és két magyar, elgépelve

Az amerikai változatba King persze beleírta a maga agymenéseit is, nála a kórház például egy, a tizenkilencedik században leégett malom helyére épült, ahol annak idején rengeteg gyermekmunkás vesztette életét a tűzben - a többit innentől kezdve el lehet képzelni. A sorozatban maga King is feltűnik (egy bizonyos Johnny B. Goode szerepében), és a később a Lost-tal ismertté vált Evangeline Lillyt is láthatjuk.

Végítélet

A négyrészes minisorozat - amint arra a címből ismét következtethetünk - egy lehetséges világvégét tár a nézők elé, a kiinduló helyzet szerint az emberiség legnagyobb része egy halálos kórnak esik áldozatul. A túlélők egymást keresve csoportokba verődnek, és hamar kiderül, hogy egytől egyig ugyanazt az álmot látják, egyik oldalon a jót képviselő vallási vezető, a másikon a megtestesült gonosz hívja őket.

Gary Sinise és a Végítélet DVD-borítója

Vagyis a végítéletnek tűnő, világméretű katasztrófa csak előjáték volt a jó és a rossz végső összecsapásához - a szereplők közül pedig ki ide, ki oda csapódik. A főszerepet a New York-i helyszínelők főzsaruja, Gary Sinise játssza, alakításáért SAG-díjra is jelölték, amit az amerikai színészszakszervezet oszt ki. A Végítélet-ben láthatjuk többek között Molly Ringwaldot, Laura San Giacomót vagy Miguel Ferrert is.

Langolierek - Az idő fogságában

Jó sztori, közepes megvalósításban, de azért így is izgalmasan. A történet egy repülőgép fedélzetén kezdődik, ahol tíz - természetesen különböző személyiségű - utas elalszik, majd arra ébred, hogy az összes többi ember eltűnt a gépről - még a pilóták is, a gép robotvezérlésre van állítva. A tíz utas között szerencsére akad egy, aki tud repülőt vezetni, egy másik pedig sci-fiket ír, így egyből időutazásra gyanakszik. Aztán van még egy vak lány, aki állandóan furcsa morajlást hall, és itt van Toomey, akit meg gyerekkorában a langolierekkel ijesztgettek a szülei.

Ragyog a talizmán

Kevesen tudhatják, hogy - hasonlóan a Holtsáv-hoz - a Ragyogás-nak is készült sorozatváltozata, a nagyfilm mellett. A különbség csak az, hogy a Holtsáv valóban szerializált (nyolcvannál is több epizódot számlál), a Ragyogás-ból pedig csak minisorozatot tudtak készíteni 1997-ben. Stephen King művei közül - A coloradói kölyök-öt nem számítva - legújabban a Peter Straubbal közösen írt A Talizmán-nak készül tévés adaptációja, amely a tervek szerint 2010-ben kerül képernyőre.