Amibe sok pénzt tett az MTV, azt befejezi

Vágólapra másolva!
A tervezett minisorozatok valószínűleg az MTV képernyőjére kerülnek, ezekbe már pénzt ölt a Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány. Az el sem kezdett, de szándéknyilatkozatot kapott produkciókra viszont aligha lesz pénz.
Vágólapra másolva!

A már elkezdett, részben kifizetett produkciók mögül nem hátrál ki az MTV: mivel A Géniusz és az Átok című minisorozatokat a Magyar Televízióval koprodukcióban a nyáron leforgatták az alkotók, ezek képernyőre fognak kerülni. Rosta Mária, a Társulat és A Géniusz producere az [origo]-nak elmondta, hogy eddig 45 millió forint plusz áfát fizetett cége, az Advobart Kft. számára az MTV (a Soós Péter rendezésében készülő széria összesen 70 millió forint támogatásban részesült, egy április 20-i döntés szerint). A producer közölte, hogy az utolsó számla leadása csak novemberben esedékes, tehát neki jelenleg nincsenek fizetési követelései.

Az Átok várhatóan novemberben lesz kész, Fodor Gergely szerint csak az MTV-n múlik, hogy mikor küldi adásba. A producer szerint óriási szerencséjük volt, hogy egyáltalán el tudták kezdeni a forgatást, hisz a Magyar Televízió, illetve a Magyar Mozgókép Közalapítvány által biztosított kétszer 38 millió forintnak csak egy része érkezett meg idejében, így a háttérmunkások zömét csak jövőre tudják kifizetni. Mivel nyári (jórészt a balatoni házban játszódó) sorozatról van szó, augusztusban már muszáj volt nekiállniuk a munkálatoknak, ha nem akartak egy teljes évet várni a produkcióval.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány részéről Oláh Katalin sajtófőnök - aki a délután folyamán bővebb információkat ígért - jelezte, hogy az MTV részéről még nem érkezett hivatalos megkeresés az alapítványhoz, de ő is kérdésesnek látja, hogy számos produkció elindulhat-e. Az internetes oldalukon több műsortervet találunk, melyeket az MMK az MTV-vel készít koprodukcióban, illetve tervezett készíteni (több olyan is akad, melybe az RTL vagy a Duna Tévé szállt be partnerként). Az MTV és a közalapítvány 70 millió forintot ígért az Advobart Kft.-nek a Géniusz-ért, kétszer 19-et a Budapest Film Produkciós Kft-.nek az Átok-ért, és még számos film- és sorozattervet fogadott el.

Szándék volt - pénz nem

A Magyar Televízió szeptember 30-án jelentette be, hogy csak olyan belső gyártású produkciókat és olyan műsorokat állít képernyőre, amelyeknek felhasználási jogaival már rendelkezik. Huszonkét külső műsorgyártási szerződés teljesítése lehetetlenné vált, ennek következtében több szórakoztató, közéleti és kulturális tematikájú adás szűnik meg - állt a csatorna közleményében. Az MTV nem köthet meg kilenc tervezett szerződést, hat esetben pedig a korábban kiadott szándéknyilatkozat ellenére sem tudja vállalni az együttműködést. Érvényben maradnak egyelőre a regionális híradásokat biztosító szerződések, valamint néhány további kontraktus.