Erőszakosnak találta a Jóban Rosszbant az ORTT

Vágólapra másolva!
Az ORTT állampolgári bejelentés alapján megvizsgálta aTV2 által sugárzott Jóban Rosszban című szappanopera tíz márciusi epizódját, és megállapította, hogy a műsorszám egyes epizódjai sértették a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit.
Vágólapra másolva!

A magyar gyártású szappanopera tavaszi részeiben egy rab szöktetése túszejtő akcióvá fajult, amelynek során több szereplőt megöltek, megsebesítettek. A TV2 a vizsgált epizódokat a II. kategóriába sorolta, ily módon "tizenkét éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott" minősítést kaptak, de az ORTT szerint a műfaji jelleghez képest az átlagosnál koncentráltabb formában bukkant fel az erőszak ábrázolása és a félelmet keltő elem.

"Bár az agresszív szcénák többnyire nélkülözték a naturális, részletező elemeket és a súlyosabb erőszaktípusok (tűzharc, gyilkosság, késelés, nemi erőszak) többnyire stilizált formában, véres sérülések nélkül, illetve a színen kívül kerültek megjelenítésre, a túszok hosszan tartó, kontrollálhatatlannak tűnő veszélyeztetettsége révén helyenként különösen magas szintű feszültség generálódhatott a fiatalabb nézőkben. Különösen gyakoriak voltak a szóbeli fenyegetések, továbbá az erőszakos cselekedetek enyhébb formái, mint a lökdösődés, verekedés, dulakodás, taszigálás. Ezen jelenetek realisztikus módon kerültek ábrázolásra, a szcénákat a túszejtők agresszív indulatai, valamint a túszok félelmének, rettegésének igen erőteljes megnyilvánulásai jellemezték" - áll az ORTT állásfoglalásában. A testület szerint a fikciós események valóságos helyzetektől való elkülönítése a fiatalabb korosztály számára még nehézségbe ütközhetett, a kiváltott negatív hatás pedig erőteljesebben jelentkezhetett.

Az ORTT-nél úgy látják, hogy a "szinte folyamatos fenyegetettség következtében létrejött magas feszültségpotenciál a megfelelő időközönként beiktatott feloldás nélkül a 12 éven aluliak számára különösen megterhelő lehetett, de még a serdülő korosztálynál is magas izgalmi állapothoz vezethetett", így a vizsgált epizódok kapcsán összességében elmondható, hogy a műsorszám II. korhatári kategóriában történő szerepeltetésének a vizsgált adások nagy többsége nem tett eleget. A testület úgy látja, hogy március 13-i, március 16-i, március 17-i, március 18-i, március 19-i és március 23-i epizódokat, valamint ezek műsorelőzeteseit a helyes korhatári besorolás alapján a műsorszolgáltató csak későbbi időpontban tehette volna közzé.

tv2

Az eset összes körülményét mérlegelve a testület úgy döntött, hogy felhívja a műsorszolgáltatót, hogy a jövőben tartózkodjék a jogsértéstől. "Igyekszünk a médiahatóság állásfoglalását a jövőben is figyelembe venni" - válaszolta a TV2 sajtóosztálya az [origo] megkeresésére.