Tűz van, babám

Vágólapra másolva!
A közalkalmazotti szféra hétköznapi hőseinek élete mindig bőséges tápanyagnak bizonyult a sorozatgyártók számára: az orvosok, tűzoltók, és rendőrök magánéleti problémáin hosszú évadokon keresztül nézők milliói csámcsoghattak hétről hétre. Ezen kategória egyik legnépszerűbb terméke, a Vészhelyzet a napokban örökre búcsút intett a rajongóknak, és a Harmadik műszak hűséges munkásaitól is már jó ideje elköszöntünk, ám egy idehaza is sugárzott tűzoltós sorozat továbbra is masszívan tartja magát. A Rescue Me (magyarul Ments Meg!) a jelenkori televíziózás egyik zseniális drámája nálunk a 3. évad legvégéhez közeledik, Amerikában, pedig megkezdte meg 5. évét.
Vágólapra másolva!

A sorozat legújabb évadjának népszerűsítése már a nyáron beindult, júniustól kezdődően tíz darab, egyenként öt perces interneten sugárzott, úgynevezett webisode látott napvilágot, az elmúlt hetekben, pedig szépen sorjáztak a világhálón a Ments Meg marketingeseitől már megszokott kiemelkedő minőségű plakátok és előzetesek. Az alábbi promóciós termékeken felül azonban a készítők egy különleges ajándékot is címeztek a rajongóknak: a főszereplő (Denis Leary, a sorozat egyik alkotója és Atyaúristene) és két társa ugyan is Stand Up comedy túrára indult az Egyesült Államokban. Elsőre ez meglepő információnak tűnhet, de Denis Leary színészkarrierje előtt rendkívül népszerű színpadi komikusként kereste a kenyerét és a mai napig a műfaj egyik elismert képviselőjeként tartják számon. Az effajta nagy felhajtásra azonban szüksége is van a sorozatnak, hiszen a tavaly véget ért írósztrájk negatív hatásaként majdnem másfél évre eltűntek a tűzoltók a nézők óvó tekintete elől.

A legújabb évad azonban már előkészületi fázisban is felizgatta a rajongókat, ugyan is az alkotók az 5. széria megírását követően szerényen csupán annyit nyilatkoztak, hogy a sorozat eddigi legjobb epizódjainak forgatókönyve porosodik a fiókban (sőt ráadásként Michael J. Foxot is vendégszereplésre bírták pár epizód erejéig). A kezdeti nagyképűnek tűnő állítás azonban immár hivatalosan is megállta a helyét, hiszen az FX stúdió főnökeit annyira lenyűgözték a leforgatott részek, hogy egyből berendeltek ráadásként még egy évadot, szám szerint a hatodikat.

Ez a nem hétköznapi eset első ránézésre a Rescue Me kizárólagos dicsőítésének tűnhet, ám ebben a szokatlan procedúrában közre játszhatott az is, hogy az FX fejesei megijedhettek attól, hogy túlságosan egyszerre futnak ki a csatorna rendkívüli minőséget produkáló nagyágyúi: az ő kezük alól kerültek ki olyan kritikailag is magasztalt szériák, mint a Kemény zsaruk, vagy a Kés/alatt. Előbbi, a korrupt rendőrökről szóló sorozat az elmúlt évben már végleg lezárult, és a plasztikai sebészek számára is lassan közeledik a vég, azaz a csatornának szüksége van még egy erős bástyára. A Ments meg erre a szerepre pedig tökéletes választás, hiszen vitán felül az amerikai televíziózás egyik remek darabja, amely úgy képes megmaradni az egyik legviccesebb sorozatnak, hogy szereplői szinte egytől egyig emberi roncsok, a karakterek nagy része a szó szoros értelmében defektes, amelyre a szeptember 11-i katasztrófa csak rátett egy jó nagy lapáttal.

Dráma és poén

A történet mozgatórugója Tommy Gavin tűzoltó, (Denis Leary hiteles alakításában, amelynek két Emmy-díj jelölést is köszönhet), aki számos sorstársa mellett az unokatestvérét is elvesztette a New York-i ikertornyok elleni merénylet során, ám ennek ellenére azóta is gyakran kedélyesen elbeszélgetnek elhunyt rokonával. A skizofréniáját fokozandó még a családi élete is romokban áll, felesége elhagyta, alkoholista, és apának sem egy igazi mintapéldány, szimplán, a dolgok szépítése nélkül: egy hatalmas bunkó, akinek ránézésre esélye sincs rendbe tenni az életét. A sorozat ekképpen a hétköznapi hős szerepkörtől egyre jobban eltávolodó, kőkemény tűzoltók esendő történetein keresztül nyújt bepillantást a személyes tragédiák borzalmasan színes palettájába. Egy olyan kíméletlenül kegyetlen világ ez, amelyet napról napra csak reggeltől estig tartó viccelődéssel, egymás szívatásával lehet túlélni, és ennek hatására keveredik ilyen tökéletes arányban a szívfacsaró dráma és a vérbeli komédiázás.

Forrás: [origo]

A sorozat egyik legerősebb jellemvonása emellett a furcsa kettősség mellett az, hogy karakterei igazán életszagúak, életmentő hivatásuk iránti végtelen elkötelezettségük egy pillanatra sem kérdőjelezhető meg, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az egyik szereplő, a Reilly parancsnokot alakító Jack McGee színészi karrierje előtt tűzoltóként ténykedett, és Denis Leary is számos ponton kötődik a szakmához. 1999-ben szülővárosában, Worcesterben egy tűzeset hat tűzoltó életét követelte, köztük volt egy gyermekkori jóbarátja, Tommy Spencer is, a színész az iránta való tiszteletadásként kölcsönözte a Tommy nevet a Ments Meg főhőse számára. A tragédiát követően létrehozta a Leary Tűzoltó Alapítványt, amely többek között 2001 szeptemberében az ikertornyoknál elhunyt tűzoltók családjainak szervezett komoly gyűjtést.

A sorozat nálunk sajnos nem szerepel érdemeihez méltóan, a hazai nézők először csupán 2007 márciusában találkozhattak a rendkívüli tűzoltókkal az AXN műsorán, majd (az akkoriban még nem túl sok háztartásban fellelhető csatornáról) az RTL Klubra vándorolt a sorozat. Kábeles széria révén elég sok mindent megengedhettek maguknak az alkotók, a különféle hallucinogén szerek fogyasztásától kezdve, a meztelenkedésen át a kíméletlenül csúnya beszédig minden megtalálható a tűzoltók repertoárjában, épp ezért nálunk az országos kereskedelmi csatorna csupán késői időpontra tűzhette műsorába, amelynek következtében nem sok nézőhöz jutott el, sőt a 2009 január 15-én induló 3. évad már egészen mostoha, 23.45-kori kezdéssel indul. Mindezek ellenére a Ments meg szerencsére nálunk is megtalálja a közönségét, aminek hála idén februárban az első évad már megjelent DVD-n, extrákkal a szűk rajongóbázisnak kedveskedve.