Nyakleves és őrjöngés a délutáni tévéshow-kban

Vágólapra másolva!
Elrendelte az ORTT az RTL-es kibeszélő show hatósági ellenőrzését, túl sok panasz érkezett, ennek ellenére kétszer is volt a napokban balhés jelenet a műsorban - persze Joshi Bharat-nál is meglegyintik egymást a szereplők, ha már promóció kell. Rossz hírünk van: mivel egyre nagyobb a harc a nézettségért, a hirdetőkért, szellemi javulás nem várható.
Vágólapra másolva!

Az ORTT a Mónika show című műsorszámmal kapcsolatban beérkezett, jogsértésekre is hivatkozó panaszok magas számára tekintettel 2009. február 11-i ülésén elrendelte az RTL Klub kibeszélőshow-jának hatósági ellenőrzését. Az [origo] megtudta, hogy a Ma beszólok Benkő Dánielnek! című rész miatt érkezett panasz, továbbá a február 6-i adás miatt volt felháborodás, ebben homoszexuális férfiak váltottak csókot.

A műsor régi, fontos eleme a csatorna struktúrájának, épp a napokban forgatták le az 1500. részt belőle, és nyilván hosszabb távon terveznek vele, ezért sem hagyja az RTL Klub, hogy a korábbi sávban megizmosodott Joshi Bharat - Mónikával egy időpontba kerülve - nézőket vegyen el a talkshow-tól. Furcsa módon, a nyilván csak a véletlenek furfangos játékának köszönhetően, hónapok viszonylagos csendje után most két olyan műsor is volt, melyben Mónika vendégei összeverekedtek.

"Tudd meg, gyűlöllek! Ez lesz a témája a mai adásnak, ahol a szókimondó Piroska történetét is megismerhetik a nézők. Az asszony megelégelte, hogy volt párja a szakítás után sem hagy neki békét. Piroska végül nekiesik a férfinak, akit a biztonsági szolgálatnak kell kimentenie" - állt az egyik műsor promószövegében, de pár nappal korábban is volt valami nevetséges csetepaté. A nézőket melegcsókkal és Zámbó-családdal csábítják a képernyő elé, de Joshi Bharat sem maradt ki közben a jóból, ott is volt fizikai agresszió, de olyan is, hogy a műsorvezető zavart ki valakit a stúdióból.

Látható, hogy az egyre magasabb ingerküszöb és a nagyobb rivalizálás miatt nem elég egy indulatos dialógus, hajcibálás, taszigálás, nyakleves kell, hogy több néző kapcsoljon oda a délutáni sávban. Még azt sem lehet mondani, hogy mindegy, mi megy akkor, hiszen a legtöbben dolgoznak, nem látják a fél hatos kezdésű műsorokat, de ez nem lenne igaz: egyfelől közvetlenül a Tények és a Híradó előtt vannak, másfelől a kettős párharc második hetében Joshi Bharat-nak volt műsora 1 millió 396 ezer nézővel, és Mónika is futott 771 ezres átlagnézettséggel. Ez akkor is figyelemreméltó eredmény, ha tudjuk, hogy számos háztartásban - főleg délután - háttérben megy a tévé, míg a nagyi port töröl, keresztrejtvényt fejt, kötöget, anya vagy apa pedig vacsorát készít.


Néző verne vendéget Springernél

A számok riasztóak: a magyarok ötöde nézi a két show valamelyikét. Javulás nem várható, a jelenlegi gazdasági körülmények közepette csökken a reklámkeret sok cégnél, így még erősebb lesz a harc a nézőkért, a jó nézettségért, így a hirdetőkért.

Az amerikai nagybácsi

A nagy tanító pedig természetesen a Jerry Springer Show, mely 1991-ben indult, a mai napig fut, és miközben a cseppet sem megtisztelő trash tv szinonimája lett, a TV Guide megválasztotta Minden Idők Legrosszabb Műsorának. Érdekes azonban, hogy a szórakoztatóipar kikerülhetetlen figurája politikai témákkal kezdte, nem ritkán valóban érdekes és fontos vendégekkel, ennek ellenére 1994-ig nem volt nagy nézettsége a műsornak - olyannyira nem, hogy az NBC még megszüntetését is fontolgatta. Új producer érkeztével azonban stílusváltás következett be, jöttek a provokatív témák, transzvesztiták civakodtak, törpék verekedtek össze a műsorban, hiszen a szerkesztők mindent elkövettek a magas nézettség megőrzése végett. A legjobb reklám pedig ha a barátok, kollegák, szomszédok közt is szóba kerül a műsor. "Látta azt a pofont, szomszédasszony? Megérdemelte az a pernahajder!"


Folyamatos primitív káromkodás, több pofonnal

Spingernél az egyre gyakoribb verekedések persze témát adtak az amerikai sajtónak, gyakran hasonlították a bunyókat a pankrátorok fellépéseihez, ahogy a Newsday tévékritikusa is megjegyezte, hogy előre koreografált balhékról van szó. Olyan lapokban, mint a The New York Post vagy a Rolling Stone, nyilatkoztak is korábbi szereplők, akik bevallották, hogy a forgatások előtt volt külön díj vagy jutalék feldobva azoknak, akik kirobbantanak egy verekedést. A műsorba hívott figurák közül többen bevallották, hogy egyenesen bátorították őket arra, hogy pofonnal vagy rúgással torolják meg sérelmeiket.


Itt már Jerry Spingert is megvernék

Springer - aki egyszer azt nyilatkozta, hogy önmagától soha nem nézné a műsorát, mert csak egy buta show, semmi több - általában türelmesen nézi a civakodó feleket, a mámorosan ünneplő, az igazsággal mit sem törődő közönséget, de olyan is volt, mikor megszakította az adást, mert a fordulat már neki sem volt ínyére. Egy ízben egy pornósztár arról beszélt, hogy gyerekekkel is gond nélkül csinálná, erre már a sokat látott Jerry is besokallt.