Új sorozat ma este a TV2-n

Vágólapra másolva!
Az újévben természetesen új sorozatok is várják a tévénézőket, rögtön január 7-én érkezik a TV2-re a The Black Donnellys, magyarul A Donnelly klán. A főszereplők az Egyesült Államokban élő írek, bűnözők és testvérek - így a számos izgalmas, ütős akciójelenet mellett kidolgozott magánéleti szálat is kapunk.
Vágólapra másolva!

A maffia története a 19. században Szicíliában indult, és később a szervezett bűnözés tévés, filmes ábrázolása is összekapcsolódott az olaszokkal, illetve az olasz bevándorlókkal. Ennek igazolására elég csak néhány alkotást megemlíteni: a műfajteremtő A keresztapa, a tévés mérföldkőnek számító Polip vagy a legújabb klasszikus, a Maffiózók mind ezt a vonalat erősítik.

Pedig a szervezett bűnözés nemcsak az olaszoké, az Egyesült Államok bevándorlói közül például írek is nyúltak efféle eszközhöz, hogy növeljék életszínvonalukat. Az ír maffia központja New York egyik városrésze, a Hell's Kitchen lett, bár néhány alkotásban (például a Sleepers - Pokoli lecké-ben) ezt is az olaszokkal hozzák összefüggésbe.

Mi azonban legalább az 1990-es A pokol konyhája (Sean Pennel, Gary Oldmannel) óta tudjuk, hogy a Hell's Kitchen bizony az írek játszótere, ám cseppet sem gyerekeknek való hely - ha mégis odakeveredik egy-egy lurkó, kénytelen megtanulni a játékszabályokat. Így járnak a Donnelly fivérek is, akiknek történetét egy gyerekkori haver, Joey Ice Cream elmondásából ismerhetjük meg.

Az éppen börtönben ücsörgő Joey már a srácok első rablásánál is jelen volt (akkor még fagylaltot csórtak), és a további történéseket is pontosan vissza tudja idézni - tulajdonképpen ő a sorozat narrátora. A valódi főszereplők azonban - ahogy az a címből is könnyen kiderül - Donnellyék, azon belül is négy fiútestvér, Jimmy, Tommy, Kevin és Sean.

Az őket alakító színészek közül korábban egyik sem volt túl ismert, vendégszereplőként viszont olyan sorozatokban láthattuk egyiküket, másikukat, mint az Esküdt ellenségek, a Helyszínelők vagy a Sírhant művek. A szereplőgárdából a magyar nézőknek Olivia Wilde lehet a leginkább ismerős, aki a Doktor House Tizenhármasaként tett szert nemzetközi hírnévre - A Donnelly klán-ban a négy fiú gyerekkori ismerősét, Jennyt játssza, akinek Tommyval a legközelibb a kapcsolata.

Más kérdés, hogy a sorozat előtt Wilde-ot sem ismerhettük nagyon, hisz House-beli szerepéhez éppen A Donnelly klán, pontosabban annak korai kaszája segítette hozzá. A széria ugyanis csak egy évadot, összesen tizenhárom epizódot ért meg - ennek ellenére számos helyen vetítették/vetítik: a Donnellykhez érthető okból vonzódó Írország mellett több európai és dél-amerikai országba, illetve Ausztráliába és Thaiföldre is eljutott a produkció.

NBC

Az amerikaiaknak valószínűleg a túlzott erőszakosság, a durva jelenetek gyakorisága miatt nem kellett a sorozat, pedig az alkotók ezekkel az elemekkel csak az amúgy is feszes történetet próbálták még jobban felpörgetni. A Donnelly klán-nak bizonyára nem tett jót az sem, hogy egy évvel előtte (vagyis 2006-ban) már elindult a Brotherhood, amely szintén az ír maffiát állította a középpontba.

A két sorozat közül mi azonban inkább A Donnelly klán-t részesítenénk előnyben, már csak azért is, mert jóval humorosabb, és sokkal kevesebbet politizál. Ráadásul a Brotherhood maffiózói jóformán csak annyiban különböznek olasz társaiktól, hogy spagetti helyett sört rendelnek a vendéglőben - A Donnelly klán-ban viszont sok az írekre vonatkozó történelmi, kulturális utalás, ami tovább egyedíti a sztorit.


A történet egyébként Paul Haggis és Rob Moresco fejéből pattant ki, akik az Ütközések közösen írt forgatókönyvéért Oscar-díjat kaptak. Haggis emellett olyan sorozatokért felelős, mint a Walker, a texasi kopó vagy a Fraser és a farkas.

A Donnelly klán első részét január 7-én 23.10-kor láthatják a nézők, a további epizódokat szerdánként ugyanebben az időpontban adja a TV2.