BL a TV2-n, magyar foci az RTL-en

Vágólapra másolva!
Noha országos kereskedelmi csatornának önmagában nem nyereséges sportesemények közvetítése, sőt, a hírműsorok végéről azért hiányzik a sportblokk, mert állítólag elkapcsolnak róla a nézők, mégis megéri komolyabb bajnokságokat, kupameccseket adni, presztízsszempontból és imázsépítés miatt mindenképp. A Fradival érdekesebb lehet az NBI, rá is mozdult az RTL, a BL keddi meccseit - és az összes mérkőzés internetes jogát - itthon a TV2 kaparintotta meg.
Vágólapra másolva!

2009 augusztusától a TV2-nél a keddi Bajnokok Ligája-meccsek első választási joga, ami azt jelenti, hogy többéves szünet után a csatorna újfent sportot közvetít - annak ellenére, hogy korábban többször elhangzott, hogy országos kereskedelmi tévén a sport önmagában veszteséges, presztízsokokból viszont megéri, jó külső PR, és egyben új hirdetőket is vonz egy-egy sportesemény. A TV2 hároméves megállapodást kötött az UEFA-val, adja a szuperkupát, a keddi, legjobbnak ígérkező mérkőzéseket és persze a döntőt. Mellette összefoglalók is lesznek, továbbá csütörtök éjféltől más meccsekre is kiterjedő ismétlési jog is van a csomagban.

Várdy Zoltán, a csatorna vezérigazgatója közölte a hírt a sajtóval. Szerinte "ezzel a BL a helyére került", utalván arra, hogy sok meccs csak a kis lefedettségű TV6-on futott mostanáig. Várdy ígérete szerint kiemelt szerepe lesz a BL-nek a műsorpolitikában, fontos stratégiai lépésként aposztrofálta a megállapodást. Cél a férfinézők bevonása, így a nőknek inkább kedvező kedd este (Született feleségek, Rúzs és New York) eztán egészen megváltozik, legalábbis évi 18 alkalommal.

Ha hosszabbításra kerül sor, azt is adja a TV2, nem lesz elkapcsolás - ígérik a csatornánál. A tervek szerint a helyszínről jelentkeznek majd, igyekeznek megmutatni a város hangulatát, a stadiont, már a meccs előtt. Hogy kivel, az még képlékeny, egyelőre egy biztos pont van, Németh Balázs.

A keddi élő meccs mellett az internetes jogokat is megvásárolta a TV2, de hogy milyen formában nézhetik a netezők a mérkőzéseket, még nincs eldöntve, több üzleti modell közül választanak - akár fizetős is lehet. Várdy szerint mindenesetre sok segítség érkezik a német testvértől, a Sat1-tól, mely már járatos a BL-közvetítésekben.

Az MTV visszalépett

Schulek Csaba, az MTV Telesport-jának főszerkesztője nyilatkozta, hogy csökkentek a jogdíjak, és az értékesítéssel foglalkozók külön pechje, hogy a hároméves szerződések épp a válság közepén járnak le - talán egy év múlva már dupla áron letetett volna értékesíteni ezeket. A jogtulajdonos ugyan kijelentette, hogy "ár alatt" nem adja a mérkőzéseket, ennek ellenére több csatorna olcsóbban jutott hozzájuk, mint korábban.

Az MTV közleményben tudatta, hogy visszalépett, és nem pályázik a BL-meccsekre, viszont a közszolgálati tévénél van a 2010-es, a 2014-es világbajnokság és a 2012-es olimpia is. Az idén tavasszal még BL-t adó TV6-tól azt az információt kaptuk, hogy pályáztak, de nem nyertek, így a Viasat3 kistestvérénél nem lesz Bajnokok Ligája az ősszel. Pályázott még a Story tévé, és hallani a Digi tévéről is - amennyiben tényleg utóbbi nyerte a "szerdai csomagot", amit nem hivatalos forrásból hallani, vélhetően új csatornát épít.

Focizik az RTL Klub is

Az eddig inkább bokszra és Forma 1-re fókuszáló RTL újra a futball felé fordult. A Nemzeti Sport adatai szerint a bajnoki évadban a Sport TV 100, a Duna tévé 90 milliót fizetett a jogokért, ehhez legalább ennyit ad még a mérkőzésekért az RTL Klub, a Sport Klub és a Cool. A lap úgy tudja, hogy az RTL szombat délben adna hazai bajnoki meccseket, és egy szezonban egy-egy csapat legfeljebb hatszor lehet képernyőn. Természetesen megnő az érdeklődés a bajnokság iránt, ha feljut a Ferencváros, de utóbbi kitétel miatt legfeljebb hatszor lehet képernyőn a Fradi.