2009 tévés balhéi és műbalhéi

Vágólapra másolva!
Az MTV-nél hónapok óta áll a bál, eltűnt féltucatnyi, viszonylag kedvelt vagy ismert műsor, a Tv2-nél több személycsere is történt, miközben a nézettség esett. Az RTL Klub egy estére átment szoftpornóba, és még a csendes Duna TV-nek is jutott egy balhé.
Vágólapra másolva!

Az MTV eseménydús ősze

A közszolgálati tévéről többet beszéltek ősszel, mint amennyit nézték: meredeken zuhant a nézettség, közben hetente történt valami idegborzoló az MTV-ben. Legutóbb a Fidesz tett büntetőfeljelentést a legfőbb ügyésznél az új székház építésének pénzügyi konstrukciója miatt: számításaik szerint a köztelevízió székházának felépítése körülbelül 20-23 milliárd forintba került volna, ezzel szemben 90 milliárd forint körüli az az összeg, amelyet húsz év alatt kifizet az MTV bérleti díjként. Bár a két összeg logikailag nem egyértelműen vethető össze, a párt úgy véli, 70 milliárd forintos értékben követtek el hűtlen kezelést - erről többet itt olvashat.

December elején még úgy volt, hogy a drasztikusan csökkentett állami támogatás miatt 160 embert elküldenek az MTV-től, egy hétre rá pedig bejelentették, hogy nem lesz leépítés. Politikai csaták, erőfitogtatás, kapkodva meghozott, majd visszavont döntések ősze volt ez a Kunigunda utcában, miközben megszűnt a Szempont, az A la Carte, a Nap-Kelte, lemondott a köztévé, az egyetlen vállalható heti magyar sorozatról, a Tűzvonalban-ról és a fiatal nézők által kedvelt Dob+Basszus-ról, a Beugró-ról, sőt, a 2010-es futball vébé közvetítési jogait is árulja. A retróvonal erősítésének következménye, hogy főműsoridőben, az ötven alatti felnőtteknél nem csak az RTL Klub, a Tv2 és a Viasat3, hanem a Film+ és a Cool tévé is megelőzi a jóval több háztartásba eljutó M1-et. Minden cikkünk a zűrös MTV-őszről itt található.

Bárdosék kirúgása

Október elején szűkszavú közleményben tudatta a Tv2, hogy a vállalat átszervezése, racionalizálása folytán, közös megegyezéssel távozik a csatornától Bárdos András és Máté Krisztina. A Tények arcainak távozása nagyobb kiabálás nélkül zajlott, de a Tv2 utólag jelezte, hogy a váltásra azért is volt szükség, mert Máté Krisztina a felmérések szerint kevésbé volt kedvelt, mint Várkonyi Andrea - holott híradósoknál elsősorban a hitelességet szokás vizsgálni tévés körökben, ebben a kategóriában pedig előbbi vezetett még szeptemberben. A csatorna későbbi közleményében (melyben a döntés helyességét próbálták igazolni) pedig a szeptemberi nézettséget vetették össze novemberi számokkal, holott logikus, hogy egy műsort többen néznek hidegben, nulla fokban, mint egy szokatlanul meleg, kellemes, szeptemberi estén. Nem csak ők kerültek lapátra idén, hiszen leváltották Gyöngyössy Bence programigazgatót és elküldték Árpa Attila kreatív osztályvezetőt is, azaz Várdy alatt csaknem a komplett vezetői garnitúra kicserélődött. A nézettség közben gyenge, az RTL szárnyalt az ősszel. Tv2-es cikkeink itt olvashatók csokorba gyűjtve.

Forrás: [origo]

A figyelmetlen hangmérnök és a pökhendi műsorvezető

Az RTL Klub Reflektor című magazinműsorában október 20-án este bekapcsolva maradt István Dániel műsorvezető mikrofonja, így a tévézők végig hallhatták, milyen lesújtó véleménnyel van a tévés a csatorna több sztárjáról. A csatorna később elnézést kért a hüledező nézőktől és a celebektől is, ettől függetlenül a fiatalúr rendesen lejáratta magát azzal, hogy az állapotos Deutsch Anitát nem tartotta nőnek, Király Lindát ledisznózta, de beszólt Ungár Anikónak és Ördög Nórának is, csak azért, hogy szórakoztassa a stábtagokat. Az RTL Klub nem rúgta ki, nem vette le képernyőről, sőt, fokozták jelenlétét, és ilyesfajta pr-cikkekkel próbálták emelni a jópofáskodó bulvárhír-olvasó népszerűségi indexét.

Benkő este tíztől nemi életet él

Győzike visszavonult a médiából, az RTL azonban nem akart úgynevezett trash reality nélkül maradni, így csatába küldte a korábbi dzsungeles valóságshow-ban pucéran lófráló, egy adásban pedig takaró alatt maszturbáló Benkő Dánielt. A Benkő feleséget keres-t amúgy is sokan nézték, de a tíz után kezdett, erotikusnak hívott különkiadást többen figyelték, mint magát a műsort, pedig az is 34 százalék fölött ment célcsoportban. A teljes lakosságból 1,4 millió magyar volt kíváncsi a lantművész akciójára. A reality annyira bejött, hogy a csatorna folytatást tervezget.

rtl sajtóklub

Politikus nem kap rázós kérdést a Dunán

Apáti-Tóth Kata a Nap-kelte megszűnte után érkezett vissza a Duna tévéhez, de a november 30-án indult reggeli műsor, az első adás után közölték vele, hogy nem foglalkoztatják többet a Hattól nyolcig-ban, mert túl keményen, türelmetlenül kérdezte a fideszes Szijjártó Pétert és az MSZP-s (akkor még nem miniszterelnök-jelölt) Mesterházy Attilát. Apáti-Tóth Kata maradt a Duna tévénél, de a Közbeszéd-ben és a Heti hírmondó-ban folytatja, a reggeli műsorba már nem kerül vissza. "Fontosnak tartjuk, hogy műsorvezetőink ne bántsák meg a riportalanyt és azokat sem, akik rokonszenveznek vele. A Hattól nyolcig nem egy politikai hírháttér-műsor, ha vendégünk egy politikus, akkor nem az a célunk, hogy vitázzunk vele és belefojtsuk a szót. A műsorszerkesztési elvünk, hogy a parlamenti pártok képviselői egyaránt otthon érezzék magukat a stúdiónkban" - nyilatkozta akkor lapunknak Herczeg Dóra szóvivő. A csatorna pár héttel korábban kapta meg, némiképp váratlanul az MTV-től utoljára elvont 2,4 milliárdos támogatást.

Perek, kirúgások, ORTT

Perek is voltak jócskán, Pálffy István például nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt büntetőjogi feljelentést tett, ezenfelül a jó hírnév megsértése miatt polgári peres eljárást is indított Friderikusz Sándor ellen, aki könyvében azt állította, hogy a híradós a Tv2-es időkben néha ittasan olvasta a híreket. Medveczky Ilona is perre készült még az év elején, mivel az RTL Klub úgy döntött, hogy szerződésszegés miatt nem fizeti ki a Szombat esti láz utolsó három műsorért, zsűrizésért járó 900 ezer forintot a művésznőnek, mivel kedvezőtlenül nyilatkozott a műsorról. A Story tévé és Hajdú Péter között is várható per, itt olvasható a legfrissebb fejlemény.

Személycserékről is írtunk idén, a TV2 gyártócégénél, az Interaktívnál csoportos leépítés volt, a Barátok közt-ből is elküldtek pár embert, a Jóban Rosszban-nál viszont jóformán lecserélték a szereplők felét, hetente lehetett hallani, hogy megválnak egy színésztől, mert "elfáradt a karakter". A "költségcsökkentés" szó még nem hangzott el.

2009-ben amúgy rájárt a rúd a kereskedelmi csatornákra (tettek is érte), mert előbb az RTL Klubra, majd a TV2-re mért az ORTT 12 órás elsötétítést, előbbire a Mónika show, utóbbira Joshi Bharat egyes adásai miatt. Kisebb büntetések is akadtak: a Hal a tortán egyik adásában a részeg Damu Roland minősíthetetlen stílusban tombolt: az ORTT szerint a trágár, dühödt monológ 9,2 millió forintot ért.