Igen különleges Helyszínelők-maraton jön a héten

Vágólapra másolva!
A tengerentúlon hétfőn indul a Helyszínelők-franchise eddigi leggrandiózusabb vállalkozása: a három CSI-sorozat aktuális heti epizódjai egy összefüggő történetet mesélnek el.
Vágólapra másolva!

November, február és május: ezek a legfontosabb hónapok a tengerentúli országos televíziók számára, a csatornák az ilyenkor mért nézettségi adatok alapján értékesítik a reklámidőket, vagyis elemi érdekük, hogy minél több nézőt ültessenek a tévéképernyők elé. Ennélfogva a tévétársaságok erre az időszakra időzítik a legnagyobb dobásaikat, sorozatfronton ilyenkor várhatóak a legdurvább fordulatok, ilyenkor kerülnek adásba a legdrágább epizódok, ilyenkor tűnnek fel a legnevesebb mellékszereplők. Az idei novemberre a Helyszínelők készítői egy nagyszabású crossoverrel készültek, aminek keretében a franchise három leágazása, a Las Vegas-i, a Miamiban játszódó szál és a New York-i variáns fut össze.

A crossover, vagyis adott sorozatkarakterek feltűnése egy másik szériában, önmagában nem számít újdonságnak, sőt kifejezetten gyakori nézőfogó húzásról van szó, gondoljunk csak a Vészhelyzet és a Harmadik műszak gárdájának közös akcióira, vagy éppen a Herkules és a Xena metszéspontjaira (vonatkozó cikkünk itt olvasható). Korábban már a Helyszínelők alkotói is meghúzták a dolgot, 2007-ben egy kétrészes CSI/Nyom nélkül crossover során Grissom és Jack Malone egyesítette erőit, hogy kézre kerítsenek egy sorozatgyilkost, ezúttal azonban úgymond házon belül valósult meg az együttműködés, Ray Langston (Fishburne) a Miami illetőségű és New Yorki helyszínelő-kollégák segítségével göngyölít fel egy szövevényes ügyet.

A nagyvonalúan csak CSI-trilógiaként reklámozott crossover a Miami helyszínelők hétfői részével kezdődik, melyben Horatio Cane (David Caruso) egy levágott lábat talál, ami minden gyanú szerint egy Las Vegasban eltűnt nőhöz tartozott - egyből megy is a telefon a vegasi kollégának. Az események szerdán a New York-i helyszínelők Hammer Down című epizódjában folytatódnak, Langston Mac Taylorral (Gary Sinise) dolgozik tovább az ügyön, a nyomok egy ember- és szervkereskedő hálózathoz vezetnek - majd csütörtökön jön az anyasorozat, Langston visszatér Las Vegasba, hogy lezárja az ügyet.


A Mátrix Morpheusaként megismert Laurence Fishburne tavaly csatlakozott a vegasi különítményhez, a közel kétszáz rész után távozó William Petersent váltotta; az átmenet jól sikerült, de a sorozat egyeduralma a nézettségi listákon hosszú idő után megszakadt, egy másik CBS-es sorozattól, A mentalistá-tól kapott ki. Állítólag a tripla crossover elsősorban Fishburne népszerűsítését célozza, az eseményeket nem véletlenül Langston személye köti össze. A három sorozat összehangolása igen komplex feladat elé állítja a készítőket, hiszen nemcsak egy mozifilm hosszúságú cselekményt kell tálalniuk, de gondolniuk kell azokra a nézőkre is, akik csak az egyik CSI-sorozatot követik.

Martsa András