Nem a vitatott kérdésen úszott el a 6,9 millió A széfben

Vágólapra másolva!
A szerda esti adásban is előkerült egy vitatott kérdés, de nem ezen múlott, hogy a játékban lévő páros végül elhasalt és nem vitte haza a 6,9 millió forintot. A kérdéseket 10-15 ember küldi be régóta, olyanok, akik már a Multimilliomos-nak, Az örökös-nek, a Legyen ön is milliomos!-nak is dolgoztak.
Vágólapra másolva!

Vitatott kérdés merült fel a tegnap esti A széf-ben, ahogy a comment:com is jelezte: egyes források szerint Nagy Konstantin emelte államvallássá a kereszténységet a római birodalomban, más adatok szerint csak engedélyezte, és Theodosius alatt lett egyedüli államvallás. Az RTL Klub kommunikációs igazgatója, Rényi Ádám szerint több forrás említi előbbit: "Egyes történelmi források ezt mondják, mások mást, de jelen esetben az egyik opció jó vagy vitatott volt, a másik teljesen rossz. A játékban szereplő páros elfogadta Nagy Konstantint, végül más kérdésen buktak el, tehát a játékosoknak hátrányuk nem származott ebből" - mondta.

Később a páros jónak fogadott el egy rossz választ, nem tudták, hogy az Angyalok és démonok előbb jelent meg, mint a Da Vinci-kód: ez a videón is megtekinthető. 6 millió 890 ezer forintot vittek volna el, mert a végén, játékon kívül, helyesen tippelték meg, melyik széfben van az összeg.

A kérdéseket a magyar vetélkedőkhöz egy olyan csapat írja, amely részben azonos a Legyen ön is milliomos! és más kvízek anyagának összerakóival. Van egy 10-15 főből álló csapat, nagy rutinnal, egy részük dolgozott korábban olyan vetélkedőkön, mint a Jakupcsek vezette Multimilliomos, az Egy a 100 ellen, Az örökös vagy a régi Áll az alku, melyben még kérdések is voltak, nem csak táskanyitogatás.

Munkájuk nem folyamatos, és ebből nem is lehet megélni: fejenként minden forgatási szakaszban legfeljebb pár tucat kérdést adnak le. A rendszer szerint felvételi etaponként megkapják, milyen témájú kérdés kell és ezekből hány darab. Ha bizonyos témakörök jobban elhasználódnak, ezeket fel kell tölteni, a témához passzoló kérdéseket kell írni. A széf esetében van egy általános kérdésszerkesztő, ő ellenőrzi a kérdéseket, válaszokat, és az egyes adásoknak is van szerkesztője, rajta is átmennek a kérdések. Mindegyikhez forrásokat kell csatolni: Wikipedia nem forrás, használata tilos. A hivatkozásai viszont használhatók, a tudományosabb oldalakban a szerkesztők is jobban bíznak. Minimum két különálló forrásból kell megerősíteni minden választ, ez lehet online forrás, de szerencsésebb, ha az egyik nem internetről származik.

"Trend nincs, mindig az adott műsortípus határozza meg, milyen jellegűek a kérdések. Nálunk gyakran vannak vizuális memóriához köthető kérdések, azok a jók, amelyekről mindenki azt hiszi, hogy tudja a választ - de valójában bizonytalan. Sokak szerint Arkhimédész saját fürdőkádjában jött rá a felhajtóerőre, de valójában a városi fürdőben történt a felfedezés. Sokan nem tudják, milyen óriásbetűkből álló feliratot helyeztek el Los Angeles mellett 1923-ban, a hegyoldalban. A felállított szó eredetileg hosszabb volt, Hollywoodland, és egy új lakónegyedet hirdetett. Az ingatlanfejlesztés nem valósult meg a gazdasági válság miatt, a szó eleje maradt, és az amerikai filmipar, filmgyártás szimbóluma lett. De vannak olyan kérdések is, melyekbe a legtöbben bele sem gondolnak: hány korona található a magyar címeren? Valójában kettő, sokan nem tudják" - fejtegette Rényi Ádám.

Nem műveltségi műsor

Sok nézőt bosszant, ha az RTL Klub saját műsorait futtatja egy vetélkedőben, kvízben, és a kérdés, mondjuk, a Heti hetes-re vagy a Barátok közt szereplőire vonatkozik. A csatorna kommunikációs igazgatója szerint kimondottan önpromóciós kérdés nem szokott lenni, amúgy tudatosan keverik a bulvárt, a praktikus tudást, a műveltségi kérdéseket. A széf ugyanis tudásalapú, és nem műveltségi műsor, az RTL Klub szerint pedig tudás sokféle lehet.

Forrás: [origo]

Nagy szerencséje van az RTL-nek abban, hogy A széf-ben hibás kérdés miatt eddig soha nem bukott senki milliókat, sem tízezreket. Kétszáznál több adás ment le, egy adásban 15 kérdés van, tehát legkevesebb háromezer hangzott el Sebestyén Balázs műsorában. "Három eset volt, mikor egyértelműen hibáztak a szerkesztők, de egyszer sem ezeken múlott a végső győztes személye vagy a nyereményösszeg. Akkor új lehetőség járt volna - és ha a jövőben valaki a kérdésszerkesztők hibája miatt esne ki, új játékot kapna. Jogos elvárás a néző részéről, hogy egyáltalán ne legyen hiba, de talán elfogadható, ha ezer kérdésenként becsúszik egy. Érthető: ha emberek dolgoznak, nem gépek, nagy mennyiségben állítják elő a feladványokat" - vélte Rényi Ádám.