Katonai kiképzést tart a Cartoon Network

Vágólapra másolva!
13 és 16 év közötti gyerekeknek tart katonai kiképzést a Cartoon Network. Az új reality nem az első lépés abba az irányba, hogy a csatorna végleg maga mögött hagyja a rajzfilmeket, és nem is az első olyan műsor, amely gyerekeket sodor számukra talán kényelmetlen helyzetekbe.
Vágólapra másolva!

"13 és 16 év közötti vagy? Szeretnéd, ha a speciális katonai erők korábbi tagjai kiképeznének téged és a barátaidat, hogy aztán könnyedén vegyétek a való élet kihívásait? Megtanulnád az éjjellátó használatát? A vízi felderítést? A sziklamászást kötéllel? Ki nem?" - kezdődik a Cartoon Network felhívása, amely egy új realityhez, a Going Commandó-hoz toboroz jelentkezőket.

Persze a műsorban nem lenne semmi izgalmas, ha életerős, stramm fiatalok jelentkeznének, a csatorna így kifejezetten nyápic alakok jelentkezését várja, akikből aztán szuperhőst faraghat - és akiket jól meg lehet szívatni az embertelen feladatokkal. Igaz, nagy a motiváció is, hisz aki végigcsinálja a kiképzést, azt többé garantáltan nem fogják piszkálni az iskolában, és - a hirdetés ígérete szerint - a csajok is másként fognak hozzá viszonyulni.

Nem ez az első lépés egyébként, amelllyel a rajzfilmcsatornaként ismert (és a nevével is ezt jelző) Cartoon Networkot eltávolodik az animációs filmektől: a csatorna 2009/2010-es évad programcsomagjában például a 19 új filmnek és sorozatnak csak körülbelül a fele rajzfilm. A korábbi animációs alkotások is egyre gyakrabban jelennek meg élőszereplős formában, elég csak például a Scooby Doo-ra vagy a Ben 10-re gondolni.

Volt már rosszabb is

Láttunk már rosszabbat is. A CBS Kid Nation című műsora miatt az új-mexikói hatóságok nyomozást is indítottak - gyermekmunka vádjával. A Survivor-szerű műsor alapkoncepciója szerint negyven, nyolc és tizenöt év közötti gyereket egyszerűen otthagytak egy szellemvárosban, ahol aztán működő társadalmi rendszert kellett volna kiépíteniük.

A helyzet azonban egyre inkább A legyek urá-ban ábrázoltakra kezdett hasonlítani, ráadásul a producerek is igen keményen bántak a gyerekekkel: állítólag nem volt ritka, hogy napi 14 órát tevékenykedtek a városban, és többen megsérültek a feladatok végrehajtása közben - a szereplők így hiába kaptak ötezer dollárt kaptak a részvételért, ez sem kárpótolta őket a történtekért. A visszás végkicsengés és a negatív kritikák ellenére a Kid Nation-nek második része is indul, a tervek szerint még idén.

Forrás: CBS

A Kid Nation versenyzői

Az első, gyerekeket szerepeltető realityvel talán a Nickelodeon, pontosabban annak ausztráliai részlege állt elő 2005-ben. A Camp Orange címet kapott műsor azóta is működik, minden évben más táborba "szállítva" a nyári vakációjukat töltő, 10-13 éves gyerekeket. A fiúk, lányok négy kétfős csapatot alkotnak, és ebben a formában kell szembenézniük a realityk megszokott elemeivel, vagyis a kemény feladatokkal és - kudarc esetén - a büntetésekkel.

Persze a feladatok gyerekekhez mértek, így az első évadban a versenyzőknek többek között óriáshintába kellett ülniük vagy végig kellett menniük az akkori helyszín, Milson Island elhagyatott ösvényein. Ha valaki nem tudta (vagy nem akarta) teljesíteni a kiszabott feladatot, különböző büntetéseket kapott: a sikertelen párosnak esetleg hasznavehetetlen sátor jutott éjszakára, de az is előfordult, hogy iszapot kellett enniük.