15 különös tény Galla Miklósról

Vágólapra másolva!
Hamarosan újra színpadra lép a régi GM49-számokkal: nem a régi formáció áll össze, hanem fiatal zenészek mellé száll be a zenésznek indult humorista. A L'art pour l'art Társulat régi tagjaival semmilyen kapcsolata nincs, de szerinte ez logikus: azért hagyta ott őket, hogy ne kelljen találkoznia velük rendszeresen. Interjú Galla Miklóssal.
Vágólapra másolva!

Zsűritag az MTV Mondom a magamét című stand-up műsorában

"Kétnapos válogatás volt, közel kétszáz stand-up komikust hallgattunk végig, és felbukkant pár olyan tehetség, aki soha nem szerepelt még közönség előtt. Az első adás után, decemberben lesz még három - nevezzük ezeket elődöntőnek -, majd egy szilveszteri adás kerül a végére. Ezek már közönség előtt készülnek, ami jót tesz a nézőknek és a fellépőnek egyaránt. Ez a műsor annyiban más, mint többi stand-up show, hogy a mienk egyben verseny, vetélkedő is, lesznek győztesei. A másik differencia, hogy itt van zsűri: Nagy Bandónak megvan a maga sajátos eszmerendszere, amelynek hangot is ad, ott van Csapó Gábor, aki színes és jóindulatú egyéniség. Magyar Attila műsorvezető lesz a továbbiakban, neki is sokéves tapasztalata van."

Nincs mobilja, de internetezik

"23 és fél éve vagyok színpadi komikus. A fiatalok humorában a tematika változott leginkább, mostanában ugyanis hetven százalékban arról beszélnek a komédiások, mi van a neten, az iWiWen, a YouTube-on, mi megy a nyolcvan tévécsatornán. Régen másfél tévéadó volt, kereskedelmi egy sem, most pedig rengeteg, tehát a technika változtatta meg a komédiát. Amúgy szerintem mindent lehet jól csinálni akkor is, ha a téma sokszor hasonló. Önmagában az, hogy a stand-up a médiából ismert személyiségekről szól, nem baj. Ha vicces, ha új aspektusból láttatja például a vastag szemöldökű Tündét, akkor nincs baj vele. Nem az a kérdés, hogy egy zeneszerző szimfóniát vagy kantátát ír, hanem az, hogy izgalmas, hajmeresztő, újszerű - vagy unalmas, középszerű. Nem a téma a választóvonal. A lényeg, hogy hogyan beszélnek az adott témáról."

Színész akart lenni, részben sikerült is

"A tévében legutóbb a Galla Miklós tündöklése és tündöklése című sorozatommal igyekeztem kacagtatni. Előtte meg az RTL Klubon a Koltai-Galla gálával. Az utóbbi időben más dolgokra koncentráltam. Tavalyig csak komikus voltam, de élt bennem a vágy, hogy színész legyek. A Karinthy Színházban egy évvel ezelőtt bemutattuk A Napsugár fiúk című darabot Koltai Róbert és szerénytelenségem főszereplésével. Életemben először játszom összefüggő színdarabban. Volt egy másfél éves szellemi előkészítő folyamat, mikor Robival magunkra írtuk át a darabot, majd jöttek a próbák, több héten át. Azóta is folyamatosan játsszuk az előadást, és ki ne hagyjuk, hogy a Mikroszkóp Színpadon fut az önálló estem Paprikás rumli címmel. Mindegyiket imádom csinálni."

Angoloknak poénkodott - angolul

"A közelmúltban kimentem Angliába, ott léptem fel, angol nyelvű műsorral, helyieknek. Kihívás, hogy nem saját anyanyelvemen adok elő. Budapesten stand-uppal léptem már fel angolok, amerikaiak előtt, de Angliába elmenni, ott az ő nyelvükön előadni... ez nagyon izgatott. Egy magabiztos pali állt ki, akit ők soha nem láttak - de sok év rutin után én már nem vagyok félős".

Tanzániában tanulta az angolt, hónapok alatt átállt

"Apukám közgazdász volt, volt lehetősége külföldön dolgozni, így Tanzániába utaztunk. Ott angol nyelvű iskolába jártam, szinte hetek alatt ragadt rám az angol nyelv. Úgy jöttem haza 13 évesen, hogy flottul beszéltem a nyelvet. A kintlétem vége felé már angolul gondolkoztam. Tanzánia után jártam tanárhoz, olvastam is sokat, majd Angliába is utaztam, három évvel a hazajövetelem után. Ma kilencven százalékban angol és amerikai műsorokat nézek."

Imádja az amerikai late night show-kat, vállalna is ilyet

"David Letterman és Jay Leno a legjobb szerintem, de Conan O'Brien is ragyogó. Sok száz csatorna jön be otthon, ezek közül körülbelül tízet nézek. Az amerikai talkshow-kat skandináv csatornákon látom, némi késéssel. Ezeket felveszem, s mindig van két-három hetes elmaradás. Kedvem lenne late night show-t vállalni itthon, de kicsi a piac, kicsi az ország, minden kisebb. Ott a vendég mindig aktuális világsztár, új cédé, új film, új könyv, hőstett miatt kerül a műsorba, mint a pilóta, aki letette a gépet a Hudsonon. Itthon sajnos nem készül annyi film, lemez, hogy naponta lehetne aktuális vendégeket hívni. Ha Leno vagy Letterman stábja lenne mögöttem, persze vállalnék egy ilyen műsort - Amerikában."

Gondosan beosztja az idejét - egész meccset nem is néz

"Az időm drága. Kálloy-Molnár Péterrel jól dolgoztunk együtt a Hal a tortán-ban, ettől még a Beugró epizódjait nem követem vallásos fanatizmussal. A Monk-ot sem szoktam nézni, pedig nagyon ajánlották. Egy rész elé végül leültem: bogaras a pali, kicsit hasonlít rám, oké, de az idő véges, olyat kell nézni, ami igazán érdekel. A futballt is nagyon szeretem, de az első félidőket általában kihagyom, mert úgyis minden a másodikban dől el. Nem pazarolom az időmet!"

Béla valós, de nem így hívták

"A Kötöde után a következő ismertebb számom a Bélát itt ne keressék volt. Annyi a valóságalapja, hogy a nyolcvanas években, ahol laktam, ott egy másik, Albert nevű ember élt korábban, személyesen és telefonon is sokan keresték később. Nekem meg volt egy zeném, amire kellett szöveget írni, így született a dal. A közeljövőben élőben, koncerten is előadom."


Egy olasz film adta a zenekar nevét

"A GM49-cel lettem ismert. A GM az ugyan Galla Miklós, de nem 49-ben, hanem 59-ben születtem. Viszont kiskorom kedvenc filmje volt a Hétszer hét, egy olasz vígjáték, innen a szám a zenekar nevében. Az 1-2-3 Start lemezen még négyen voltunk, a saját nagylemezünkön viszont már csak hárman zenéltünk. A dobos, Borza Attila kinn él Norvégiában, szoktunk telefonon beszélni, a zenei ízlésünk nagyon hasonló. Ez régi barátság, 14 éves korunk óta ismerjük egymást. A szaxofonos Deák Gabi volt, róla nem tudok semmit, de a billentyűssel, Gay Tamással váltottunk e-mailt egy éve: ő zenél, feleségével gyerekműsorok és egyéb vidám rendezvények zenéjét játsszák. Sajnos a Digitális majális(a GM49 nagylemeze - a szerk.) nem lett eléggé népszerű. A lemez nem fogyott kellő példányszámban, a koncertek látogatottsága sem volt kielégítő. Akkoriban Tormával is többször léptünk fel együtt, a Dalolj című számának is én vagyok a zeneszerzője. A Tulipános Fanfan-t ugyan ő írta, de én játszottam fel szintetizátoron. Voltak közös koncertjeink, Torma mint a GM49 előzenekara lépett fel - mostanában azonban már nem találkozunk. 1986-ban eldöntöttem, hogy inkább komikus akarok lenni, nem zenész. Ebben a szerepben végre elfogadott a közönség."

Van önbizalma, nem remeg

"Olyanra nem emlékszem, hogy nem jöttek volna be a poénok, nagyképűen azt szoktam mondani, hogy ha tudnak a nézők magyarul, akkor nekem már nyert ügyem van. Sok fellépésem van még most is, régen meg rengeteg volt. A hakni szót nem szeretem. Van olyan, hogy egy helyszínen egymás után kétszer lépek fel, önálló estemmel. Persze a közönség kicserélődik - ez jót tesz a poénoknak! A dolgom, hogy kicsit jobb legyek annál, mint amit várnak. Alakítom a műsort, ha fontos, így legutóbb, mikor egy bankban léptem fel, evidens volt, hogy előadom a bankos monológomat."

Nincs semmi kapcsolata Laárral, Dolák-Salyval

"A L'art pour l'artból én akartam eljönni. Olyan jellegű viták zajlottak, amiket fölöslegesnek éreztem. Úgy véltem, hogy nincs értelme időmet pocsékolni olyan vitákra, amelyeknek nincs is közük a produkciókhoz. Ezek főképp nem anyagi természetű viták voltak. Ha pénzügyi probléma is volt, akkor sem volt értelme, mert akkor már több éve egy ügyintéző, egy technikus vitte az anyagi természetű ügyeinket. Én kértem korábban, hogy a fellépések után ne nekem kelljen átvenni a pénzt, adminisztrálni, onnantól kezdve nekem semmi közöm nem volt a bevétel elosztásához. A csapat tagjaival kezdetben barátok voltunk, de amikor a barátság megszűnt, akkor eljöttem. Nyilván nem rögtön: mai eszemmel azt mondom, előbb el kellett volna határoznom magam, de az ember nem mindig tudja, mi a helyes tennivaló, s csak lassanként szánja rá magát a váltásra. Nekem erőt kell gyűjteni egy lépéshez, nem vagyok hirtelen haragú ember. Nagy Natálával kapcsolatban vagyunk, de ő sincs már a társulatban. A többiekkel nem találkozunk, véletlenül sem futunk össze. Éppen azért léptem ki, hogy ne kelljen velük kapcsolatban lenni."


Infantilis ember, néha gyáva is

"Sem mozit, sem színházi szerepet nem utasítanék vissza. A Zimmer Feri-ben főtt tojással pingpongoztunk, ez egy ilyen infantilis lelkületű embernek, mint én, vicces. Humoros, és még fizettek is érte! Tejbegrízzel is dobálóztunk, meg arra is emlékszem, hogy Tímár Péter rendező két golyóálló mellényt adott rám, annyira vastagok, nehezek voltak, hogy alig tudtam mozogni. Gyáva típus vagyok, tetszett, hogy gyáva nyomozót alakíthattam. Amúgy Tímár Péter, mint személyiség, nagyon integráló figura. A Csinibabá-ban is remek volt dolgozni vele, jól bánik a színészeivel. Mindkettő nagy élmény volt. Mikor a 6:3-ra készült, szabadkozott, hogy nem tud betenni, de én mondtam neki, hogy nincs törvénybe foglalva, hogy nekem minden filmjében játszanom kell. Az Egészséges erotiká-ban sem játszottam, de akkor még nem ismertük egymás. Elég jó lett nélkülem is, azt hiszem."

Nincs érettségije, nem is hiányzik neki

"Elkezdtem az érettségit, de egy reáltárgyból megbuktam. Pótérettségizni kellett volna, de megtudtam, hogy a színpadi zenéléshez elég a gimnáziumi végbizonyítvány. Érettségi akkor kellett volna, ha továbbtanulok, de ez fel sem merült. Nem lett volna semmi értelme elmenni a pótérettségire, nem is hiányzik."


Összeállt a Pa-dö-dővel

"Az új Pa-dö-dő-lemez a szívügyem. Ez az első album a kultúrtörténetben, amelyen az összes számot, szöveget, zenét én írtam. Csomagot kaptam a címe, és épp a címadó dallal indul. A lányok kérésére az egyik szöveget kétszer át kellett írni, amúgy csupán egy-egy sort kértek, hogy cseréljek ki. Viszont a dalok nagy részét elsőre elfogadták. Gyereklemez, olyan témákkal, mint a környezetvédelem, a szülők válása vagy a castingokra járó gyerekszínész élete. Nem csak gyerekeknek szól, hanem gyerekekről is. A csecsemőről szóló dal témája a baba és a szülők viszonya, a Pláza-láz vagy az Élni kell már egy másik célcsoportnak szól, univerzális, felnőttek is hallgathatják."

Újra énekli a régi számokat

"Élő koncertre készülök, műsoron lesz a Brékó-brékó, a Kötöde, a Bélát itt ne keressék, a Bár lennék súlylökő, az Erdőbe nem megyek. A program felét a GM49-repertoár adja, mai fiatalokkal, és jobban fog szólni, mint régen. A zenekar neve Mocsok Egy Kölyök, tőlem függetlenül is létező együttes: először a Szeparéban fogunk fellépni, ha minden igaz. A zenekarnak van billentyűse, dobosa, gitárosai, én éneklek. Ma már nem tehetem meg, hogy poén nélkül állok színpadra, így várhatók humoros betétek is."