Gusztávtól Pom Pomig - Dargay nagy sorozatai

Vágólapra másolva!
A 83 évesen elhunyt Dargay Attila animációsfilm-rendező számos televíziós munkája közül a négy legtöbbet vetítettet emeljük ki: generációk nőttek fel olyan klasszikusokon, mint a Gusztáv vagy a moziban aratott siker előtt tévésorozatnak készült Vuk. 
Vágólapra másolva!

A Gusztáv-sorozat

A füllentős, hiú, kapzsi, így tényleg emberszerű figura Dargay keresztapjáról kapta a nevét, őt hívták Gusztávnak. A figurát a Jankovics-Dargay-Nepp hármas találta ki (egy házi rajzversenyen nyert Jankovics, a legtöbb részt pedig Nepp rendezte), a ritkás hajú figura pedig hamar sikeres lett, külföldön is vetítették, nem csak Európában, még Új-Zélandon is, hiszen nyelvi nehézségek sem voltak. 1965 és 1968 között készültek az epizódok, és ezek fogadtatása is közrejátszott abban, hogy francia megrendelésre 1969-től La Fontaine meséin dolgozott. A mai szemmel nézve puritán módon megrajzolt Gusztáv-sorozatban a főszereplővel jobbára hétköznapi dolgok történnek, nőzni próbál, féltékeny lesz, legyet hajkurász, boltban szerencsétlenkedik, pont az, hogy hétköznapi kisemberként jelent meg a képernyőn, tette őt szerethetővé éveken át.


----------------------------------------

Vuk

Mint a Filmkultúra írásából kiderül, Imre István műteremvezetőnek tetszett meg az alapötlet, az MTV-nél tűnődtek rajta, majd az volt a kérés, hogy tévére készüljön, így Fekete István regényét előbb kisképernyőre adaptálták, Dargay pedig négy epizódban, négy évszakban gondolkodott. Később, 1981-ben készült el a mozifilm, és a kisróka olyan népszerű lett a nyolcvanas években, hogy kisdobosőrsök vették fel nevét, kelendőek voltak a Vukkal készített pólók, matricák, kifestők.


----------------------------------------

Pom Pom meséi

A gyerekek körében szintén hamar népszerűvé lett Pom Pom meséi 1978 és 1982 közt készült, és olyan figurákkal ajándékozta meg a nézőket, olvasókat, mint Gombóc Artúr, az Egylábú Esernyőmadár, a Lesből Támadó Ruhaszárító-kötél, a mindenkit gonosz módon ijesztgető Durrbelebumm, és persze Festéktüsszentő Hapci Benő - mind olyan különleges, már-már extrém karakter, mely tényleg megragadja a gyerekek képzeletét, és ennek következtében némán figyelnek, ha esti mesét olvas apjuk, anyjuk. Könyvként is ajánlott, a Vuk-nál lényegesen kevesebb szomorú és riasztó jelenetet tartalmaz.


----------------------------------------

A nagy ho-ho-ho-horgász

Az 1982-es rajzfilmen Dargay Attila, Füzesi Zsuzsa, Sajdik Ferenc, Csukás István dolgoztak, többek között. A nagykalapos pecás, a kócos csali és a csalfinta halak kalandjai mellé a 100 Folk Celsius írt dalt, a fülbemászó nóta hamar sláger lett, minként a Vuk zenéje is ismert volt mindenkinek, aki a nyolcvanas, kilencvenes években nőtt fel. Csukás István, Csík Csaba, Bor Viktor mesemusicalt is írtak a témára, a darabot Nádházy Péter rendezte - és szerepelt is benne, akárcsak a Vuk- vagy a Vízipók-mesemusicalben.


Dargay Attila emlékére október 23-án 17.20-tól, illetve október 24-én 17.15-től két részletben vetíti le a Vuk című rajzfilmet az m2.