Patrick Swayze utolsó munkája

Vágólapra másolva!
Kedd hajnalban, 57 éves korában hunyt el Patrick Swayze. A színész nemcsak a Dirty Dancing és a Ghost sztárjaként volt ismert, többször láthattuk tévés produkciókban is: a nyolcvanas években az Észak és Dél-ben játszott, legutóbb pedig a The Beast főszerepét vállalta el. Képernyős alakításaira emlékezünk pár videóval.
Vágólapra másolva!

Patrick Swayze hasnyálmirigyrák következtében hunyt el kedd hajnalban. A betegséget tavaly márciusban diagnosztizálták nála, de a kezeléseknek köszönhetően pár hónap múlva talpra állt: miután orvosai a munkára is alkalmasnak találták, 2008 nyarán leforgatta a The Beast című sorozatot, amely az Egyesült Államokban idén januárban került képernyőre. Ez volt Swayze utolsó munkája.

A tizenhárom részes szériában a színész egy rutinos, öregedő FBI-ügynököt alakított, aki jóval fiatalabb társát (Travis Fimmel) sajátos módszerekkel készíti fel a rendőri munkára. Swayze karakterébe, Charles Barkerbe egy párszor már belekóstolt a címbeli szörnyeteg, vagyis előfordult, hogy túl közel került a sötét oldalhoz - belső nyomozás is folyik ellene, sőt új társát is emiatt nevezték ki mellé, amiről persze Barker kezdetben semmit nem tud.

A sorozat folytatását Swayze egészségi állapotától tették függővé, de az sajnos már nem engedte meg egy második évad leforgatását. A színészen már az első (és egyetlen) szezonban látszik, hogy lefogyott, arcát megviselte a betegség - mindenesetre így is becsülettel végigvitte életműve utolsó darabját.


Swayzet korábban csak az 1985-ös Észak és Dél-ben láthattuk komolyabb tévés szerepben, viszont ez a sorozat hozta meg neki a szélesebb körű ismertséget - a Dirty Dancing csak két évvel később jött. A John Jakes regénytrilógiája nyomán készült széria két férfiról szól, akik az amerikai polgárháború viharaiban - elvileg ellenfélként - is igyekeznek megőrizni barátságukat. Egyiküket játszotta Swayze, kisebb-nagyobb szerepekben pedig olyan nagyságok is feltűntek, mint a szintén a közelmúltban elhunyt David Carradine, Elizabeth Taylor vagy a countrylegenda Johnny Cash.


Swayze két jelentős sorozatán kívül csak pár vendégszerepet vállalt a tévében, de ezek is kellően emlékezetesek maradtak. A Saturday Night Live című szkeccsműsorban például Chris Farley-val (Tommy Boy, Beverly Hills-i nindzsa) adott elő egy mókás chippendale show-t, amiben az volt a vicces, hogy Swayze valóban tudott táncolni, Farley meg csak egy dagadt komikus volt. Kettejük táncából számos videós remix született, olyannyira, hogy az eredeti zenével már alig lehet rábukkanni a produkcióra - itt épp a közismert Europe-számra lökik:


Swayze aztán Ghost-beli kolléganője, Whoopi Goldberg vígjátéksorozatában, a Whoopi-ban is mókázott egy sort: egy epizódban a főszereplő régi barátját alakította, mint ahogy az életben is jóban voltak. "Patrick igazán jó ember volt. Hiszek a Ghost üzenetében, így ő mindig itt lesz velünk" - nyilatkozta Goldberg a People magazinnak a színész halálhíre hallatán.